Ponedjeljak, 27 Svi 2019 21:13

Vlahušić o 126 glasova u Gradu: Bio sam jasan da ne želim u EU parlament pa me birači nisu ni zaokružili

Piše:
Vlahušić o 126 glasova u Gradu: Bio sam jasan da ne želim u EU parlament pa me birači nisu ni zaokružili Foto: DPP/DM

"Ispravimo nepravdu, bio je izborni moto bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića tijekom izborne kampanje za Europski parlament, a kojim je, pozivajući birače da ga zaokruže kao nezavisnog kandidata na listi Reformista, zapravo želio ukazati na apsurdnost izbornog zakona prema kojemu se mogao kandidirati za Europarlament, predsjednika države, saborskog zastupnika, ali ne i za gradonačelnika Dubrovnika. Vlahušiću je u međuvremenu probacijski rok istekao pa na idućim izborima može istaknuti gradonačelniku kandidaturu, naravno ukoliko u naredne dvije godine ne bude pravomoćno osuđen za aferu Revelin.

Ipak, birači Vlahušića u ovoj kampanji nisu prepoznali. Reformisti su u Dubrovačko - neretvanskoj županiji osvojili 203 glasa, dok je Vlahušiću, kao 11. kandidatu na listi u Županiji povjerenje dalo 153, a u Gradu 126 birača. Dan poslije izbora Vlahušić za portal Dubrovnikpress.hr ističe kako je rezultat očekivan, odnosno da ga birači nisu zaokružili jer im je u kampanji jasno dao do znanja da ga mandat u Europskom parlamentu ne zanima.

- Jasno sam tijekom kampanje biračima poslao poruku da ne želim biti zastupnik u Europskom parlamentu u Bruxellesu pa me zato nisu ni podržali. Cilj kandidature bio je ukazati na apsurdnost izbornog zakona, nepravdu koja mi je učinjena na prošlim lokalnim izborima kada je izmišljen i usvojen zakon koji je imao za cilj eliminirati me iz izborne utrke. Dakle, to je razlog zašto me birači nisu podržali, zašto bi dali glas nekome tko ne želi u Europski parlament. - kazao je Vlahušić.

Bivši gradonačelnik Dubrovnika i bivši ministar zdravstva u Vladi Ivice Račana prokomentirao je izborni rezultat HDZ-a i SDP-a.

- HDZ je duboko desna stranka koja je tijekom kampanje biračima pokušala pokazati jedno drugo lice, lice umivenog HDZ-a, ali rezultati izbora pokazuju da u tome nisu uspjeli. Izborni rezultat pokazuje kako Andrej Plenkovičć nije uspio u reformi HDZ-a, očito je HDZ još uvijek daleko od HDZ-a kakvoga on želi. Nakon ovog rezultata neće mu biti lako u stranci pa je i pitanje što će s Milijanom Brkićem. Dakle, Plenković na ovim izborima nije uspio i on će se do parlamentarnih izbora baviti sam sa sobom umjesto da se bavi problemima u zemlji. - rekao je Vlahušić.

- SDP je ostvario odličan rezultat. Imali su najbolju listu i pokazali da mogu zatomiti svoje međusobne sukobe, motivirati birače i u konačnici ostvariti odličan rezultat. Pokazalo se da je Davor Bernardić povukao dobre poteze kada je dobio potporu Iva Josipovića i Mirele Holy. Puno je značila i potpora Zorana Milanovića koji je uoči izbora rekao da će glasati za SDP. Pred Bernardićem i Milanovićem su pregovori oko podrške Milanoviću u nadolazećoj predsjedničkoj izbornoj utrci. Nakon osvojena četiri mandata za Europski parlament SDP će sklopiti pakt s Milanovićem kao predsjedničkim kandidatom. Mislim da je Bernardić spreman na ozbiljan pakt s Milanovićem. - kazao je Vlahušić.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020