Srijeda, 29 Svi 2019 23:15

Brojni Mokošani okupili se na sjednici Vijeća za prevenciju i zaključili što je najveći problem naselja

Piše:
Brojni Mokošani okupili se na sjednici Vijeća za prevenciju i zaključili što je najveći problem naselja Foto: DPP/DM

Sjednica Vijeća za prevenciju Gradskog kotara Mokošica, u okviru projekta kojeg je pokrenula PU dubrovačko – neretvanska pod nazivom „Mokošica – mjesto sigurnog življenja“, održana je u srijedu navečer u OŠ Mokošica uz nazočnost brojnih predstavnika stanara, odnosno zgrada.

Prvenstveno se, s obzirom na interes i odaziv građana, pokazalo kako je ovaj pilot projekt u Mokošici dobar, ali potpuno promašenog, tj. bolje rečeno nesretno izabranog imena. Naime, imenom projekta aludira se kako je Mokošica neko nesigurno naselje u kojem tek treba uvesti red, no, kad se, kako je i rečeno na sastanku, zna da je PU prije desetak godina odustala od otvaranje policijske postaje, jer se pokazalo da je ona, prema broju kaznenih i prekršajnih djela u Mokošici nepotrebna, onda nije ni čudno da su sami Mokošani na sastanku između ostalog kazali kako je vrijeme da se o ovom najvećem gradskom naselju prestane pričati kao o problematičnom.

VRHUNAC SIGURNOSNIH PROBLEMA KRAĐA VATROGASNIH APARATA

Uistinu, Mokošane prema rečenom na sastanku ne muči neki veliki problem (ne)sigurnosti, jer kad su kaznena djela u pitanju, od takvih problema najvećim, koji je na sjednici jedini konkretno i spomenut, čini se problem krađe vatrogasnih aparata, koja se obično događa u vrijeme kraja školske godine. No,i to se da prevenirati. Problem što se stanari u pojedinim zgradama u kojima se to događa ne mogu dogovoriti da se ulazna vrata zgrada zatvaraju i što neki to ne mogu ostvariti jer im ne rade sustavi kojima se preko parlafona ulazna vrata zgrade mogu otvoriti iz stana, ipak ne izgleda kao nešto što treba i može rješavati Gradski kotar ili policija.
mitarradic2905Predstavnik PU dubrovačko – neretvanske Mitar Radić iznio je podatke o broju kaznenih djela čiji je broj u Mokošici minimalan, a najteže je u zadnja dva mjeseca bilo jedna krađa vozila, te spomenuta krađa vatrogasnih aparata i oštećenja u tzv. eko parku. No, kada je Radić kazao da u zadnje vrijeme nema zabilježenih počinjenih prekršaja javnog reda i mira, osim neprijavljenog javnog skupa koji je, kazao je, organizirala Torcida, a riječ o malonogometnom turniru, građani su mu zamjerili kazavši kako to nije istina, već da policija ne reagira na pozive i prijave. Građanima smeta i što se upravo na igralištima za vrijeme raznih turnira mogu čuti petarde.

Uglavnom Mokošani nemaju ništa većih ni manjih problema sigurnosti od ostalih građana Dubrovnika, a najviše se, sasvim očekivano, pričalo o onom što su svi nazočni detektirali kao najveći problem ovog naselja, a to su parkinzi i promet.

NAPLATOM PARKINGA DO RASTEREĆENJA NASELJA OD KOMERCIJALNIH VOZILA

Mokošani su zamijetili veliki broj rent a car i drugih vozila za komercijalne namjene, od kombija do autobusa i teretnih vozila, koji se parkiraju u Mokošici, jer je tamo parking besplatan, pa će se stoga razmotriti i mogućnost da se i u Mokošici počne naplaćivati parking.

Kako je istaknuo gradski vijećnik, prethodno i dugogodišnji predsjednik GK Mokošica Blaž Pezo, to ne bi trebalo smetati samim Mokošanima jer ionako većina već plaća mjesečnu kartu od 60 kuna, koja bi naravno vrijedila i za parking zonu u Mokošici. Prema riječima aktualne predsjednice Gradskog kotara Mokošica Nikoline Pozniak o konkretnom zaključku treba li prema Sanitatu krenuti sa zahtjevom da se počne naplaćivati parking u Mokošici, pričat će se na idućim sjednicama.
pozniakradi2905Sami građani predstavniku policije kazali su kako ne bi smjelo biti kažnjavanja za nepropisno parkiranje u Mokošici dok se problemi s parkingom ne riješe, jer kako su istaknuli, nitko se ne parkira nepropisno iz oholosti ili zato što baš tako želi, već jednostavno žitelji Mokošice nemaju gdje s automobilima. Mitar Radić iz PU dubrovačko – neretvanske kazao je pak kako se samo kažnjavaju najteži oblici nepropisnog parkiranja, odnosno parkiranje na zebrama, trotoarima i autobusnim stanicama.

Pezo je pak kazao kako Grad planira vrlo brzo krenuti s uređenjem dodatnih oko 200 parking mjesta, a odgovarajući nazočnim građanima koji su zabrinuti hoće li nove zgrade koje se grade imati parking mjesta ili će i novi stanari Mokošice zauzeti ionako uski prostor za parking, kazao je kako se nada da će nove zgrade biti izgrađene prema propisima koji nalažu da svaki novoizgrađeni stan mora imati i izgrađena parking mjesta.
gkmokosicavijecezaprevenciju2905Mokošani su zabrinuti upravo i zbog izgradnje novih zgrada jer sav promet teških kamiona prolazi kroz samo naselje, no brzog rješenja za aktualnu izgradnju i promet nema, a ubuduće će prema predviđenim projektima Grada Dubrovnika Mokošica dobiti novu cestu na predjelu Tamarića, odnosno novi izlaz iz naselja tako da bi se promet trebao u budućnosti rasteretiti.

Također, u samom kraju sastanka govorilo se i o problemu oronulih fasada. Za rješenje tog problema Mokošani mogu proći gotovo pa besplatno. No, za to će se Mokošani, kao i svi ostali građani vlasnici i suvlasnici nekretnina, morati sami potruditi, odnosno potrebno je da se dogovore i organiziraju kako bi se kandidirali za sredstva iz EU fondova i Grada Dubrovnika za energetsku obnovu koja dosežu preko osamdeset posto troškova investicije.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019