Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 30 Svi 2019 15:46

Napravljen prvi korak za uspostavu linije Dubrovnik - Lastovo

Napravljen prvi korak za uspostavu linije Dubrovnik - Lastovo Foto: DNŽ

Javno savjetovanje za Nacionalni plan razvoja obalnog linijskog pomorskog prometa do 2030. godine održano je danas u Dubrovniku. Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je zajedno sa Pomorskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci pokrenulo projekt izrade srednjoročnog strateškog dokumenta pod nazivom Nacionalni plan razvoja obalnog linijskog pomorskog prometa do 2030. koji se sada nalazi u završnoj fazi izrade, a koji je nužan za buduće financiranje projekata lučke infrastrukture iz fondova EU.

Na javnom savjetovanju bio je i župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić.

- Dobro je što je pokrenuta izrada ovakvog plana kako bi došli do rješenja. Mi imamo razvedenu obalu i brojne otoke, a povezanost otoka i kopna nam je vrlo bitna. S naše strane smo napravili brojne projekte koji trebaju pridonijeti povezivanju, pripremili smo projekte za osam novih luka koji će stvoriti pretpostavke za povezivanje. Te luke je obuhvatio Nacionalni plan, a važno je i da druge luke budu vrednovane. - kazao je tom prigodom župan Dobroslavić.

- Važno nam je linijsko povezivanje naročito naših otoka morskim putem. Bitno nam je da nam otoci imaju i kapacitet i brzinu brodova i dovoljan broj vezova. - rekao je župan Dobroslavić te istaknuo i kako je napravljen prvi korak u dobivanju nove linije Dubrovnik - Lastovo.

- Vjerujem da će se slijedom Nacionalnog plana usvojiti svi ostali potrebni uvjeti i da će na koncu svi dionici biti zadovoljni. - rekao je župan Dobroslavić.
Na javnom savjetovanju su bili nazočni i zamjenik župana Joško Cebalo, v.d. pročelnika UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje DNŽ Marina Oreb, ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić, ravnatelji županijskih lučkih uprava i drugi.

DPP