Četvrtak, 30 Svi 2019 23:01

Franković u Rijeci: Sve popularne destinacije postaju žrtve svog uspjeha

Franković u Rijeci: Sve popularne destinacije postaju žrtve svog uspjeha Foto: DPP

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković  sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Međunarodni kulturni odnosi Europske unije – Europa, svijet, Hrvatska” koja se održava u Rijeci.

U sklopu okruglog stola „Gradska diplomacija u kulturi: uloga velikih događaja“ raspravljalo se o međunarodnim kulturnim aktivnostima gradova te kako velika događanja koja imaju europsku i globalnu dimenziju utječu na razvoj gradova.

Gradonačelnik Franković osvrnuo se na važnost Dubrovačkih ljetnih igara koji ove godine slave 70. obljetnicu, a govoreći o filmskoj industriji kazao je i kako je serija „Igra prijestolja“ donijela određenu popularnost.
Raspravljajući o problemu prekomjernog turizma, naglasio je da sve popularne destinacije postaju žrtve svog uspjeha i da treba doći do promjena kako ne bi došlo do dugotrajnog gubitka.

– O građanima trebamo najviše brinuti kada razmišljamo o prekomjernom turizmu. Povijesna gradska jezgra Dubrovnika bez svojih građana bi bila poput grada duhova ili muzeja, a najveću ljepotu grada donose uistinu njihovi građani. – rekao je gradonačelnik Franković.

Tom prigodom je istaknuo projekt „Respect The City“ putem kojeg Grad Dubrovnik želi ostvariti bolju kvalitetu građanima te osigurati najbolje iskustvo turistima kroz niz kratkotrajnih i dugotrajnih aktivnosti i mjera.
Na okruglom stolu su svoja iskustva podijelili direktor BOZAR-a Paul Dujardin, Rytis Zemkauskas iz projekta Kaunas 2022 – European Capital of Culture te voditeljica odjela za kulturu Grada Ljubljane Mateja Demšić. 
Na konferenciji sudjeluje 40-tak hrvatskih i inozemnih profesora, istraživača te 180 renomiranih kulturnih stručnjaka iz Europe i svijeta.

Organizatori konferencije su TD Rijeka 2020, Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo i Sveučilište u Rijeci, u suradnji s mrežom Culturelink/Institut za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba te Opservatorijem za kulturne politike iz Grenoblea u Francuskoj.

DPP

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020