lausnekretninebanner

Petak, 31 Svi 2019 14:24

Franković o žičari: Sredinom lipnja odlučit će se o visini koncesijske naknade

Piše:
Franković o žičari: Sredinom lipnja odlučit će se o visini koncesijske naknade Foto: DPP/DM

Situacija sa žičarom je kompleksna i žičaru nije zatvorio Grad nego institucije ove države, a zatvorena je zbog činjenice da Excelsa nekretnine nemaju koncesijsko odobrenje, a kad sklope s Gradom ugovor o koncesijskoj naknadi mogu radit, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković odgovarajući na vijećničko pitanje što se događa sa žičarom.

- Činjenica je da Excelsa nekretnine devet godina nisu imali koncesijsko odobrenje i to je uzokovalo određene financijske efekte koji se jednim dijelom odnose i na Grad, ali tu su i Republika Hrvatska i Ministarstvo financija, odnosno Carinska uprava. U grubo, iznos cijelog njihovog duga je oko 45 milijuna kuna kuna i to sve neće pripasti Gradu jer su odgovornosti i zakoni mijenjani. Imamo razdoblje kad je bila odgovorna RH, pa razdoblje kad je bio odgovoran Grad, a izmjenama Zakona o koncesijama određeno je razdoblje u nadležnosti Ministarstva financija. Svi subjekti uključeni su u nagodbu koja će riješiti post period, a subjekti su DORH, Grad i Carinska uprava. Sastavili smo tekst nagodbe, usklađen je, definiran i očekujem idući tjedan u DORH-u sastanak kako bismo krenuli dalje, a korak dalje je vještvo. - rekao je Franković.

Iako je prethodno govorio kako je sukladno DORH-ovu vještvu procijenjeno da bi koncesijska naknada umjesto 15 trebala iznositi 30 posto, ovaj put Franković nije spominjao konkretan iznos koncesijske naknade.

- Sadašnja koncesijska naknada je 15 posto i ona je prema vještvu premala. Nije definiran iznos kolika bi ona trebala biti, ali je navedeno da je premala. Kako bi se partnerski ponašali, Grad je Excelsa nekretninama uputio to vještvo. Sad očekujemo da gospođa Živković prema njihovu očitovanju i dokumentaciji koju su joj dostavili, napravi vještačenje. Njeno mišljenje trebali bismo dobiti do iduće srijede. - rekao je Franković.

Najavio je kako će već sredinom lipnja pred vijećnike staviti novi prijedlog ugovora o koncesijskoj naknadi.

- Grad nije prestao komunicirati s Excelsom. Sredinom lipnja bi trebala biti sjednica s odlukom o visini koncesijske naknade i suglasnost na tekst nagodbe jer ja ga sam ne mogu sklopiti. To je u ovlasti Vijeća. Prethodno ćemo s klubovima vijećnika održati konzultacijski sastanak kako biste imali kompletnu sliku jer je situacija kompleksna. Žičara jest turistička atrakcija, a ne radi jer u ovom slučaju pravna država itekako funkcionira i šalje jasnu poruka onima koji žele poslovati bez koncesijske naknade kako takvo nešto u našoj državi više nije moguće. - kazao je Franković.

Na vijećničku opasku kako su se i prihodi gospodarstvenika smanjili otkad žičara ne radi, Franković je istaknuo kako je Grad cijelo vrijeme proaktivan po pitanju rješavanja odnosa s Excelsa nekretninama.

- Žao mi je da su se prihodi gospodarstvenika smanjili, ali ja moram štititi interese Grada. Mi smo cijelo vrijeme bili proaktivni, konstantno tražimo rješenje, a mogli smo stati sa strane i praviti se da nas nije briga i čekati da budući koncesionar nešto od Grada zatraži. Jasno da želimo da se žičara otvori, ali kad će to biti ne ovisi o Gradu već o tvrtki Excelsa nekretnine. - odgovorio je Franković te dodao kako su možda upravo Excelsa nekretnine te koje žele da se postigne suprotan efekt.

- Možda oni žele suprotan efekt, da žičara ne radi do kraja godine pa da onda medijski stvore sliku da su oni jadni. Mi smo za to da svi zarade, ali da se svakome plati svoje. Plati Gradu svoje, pa vozi. Počet će s radom sutra ujutro ako potpišu sporazum koji im je ponudio Grad. - kazao je Franković.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020