lausnekretninebanner

Petak, 31 Svi 2019 16:15

Dok vijećnici diple da vam se uvuku, snimili smo bankomate u tri ulice, provjerite koliko ih je u vratima, a samo dva se moraju ukloniti

Piše:

Trenutnu opsjednutost bankomatima gradskih vijećnika, od kojih su brojni izašli na govornicu Gradskog vijeća kako bi pitali gradonačelnika Mata Frankovića kako misli riješiti problem postavljanja bankomata na Stradunu, možda je najbolje opisao duhovit potez vijećnika HDZ-a Blaža Peza koji je prvo postavio jedno pitanje, a zatim kazao: „Moje drugo pitanje odnosi se na bankomate.” I sjeo u vijećničku klupu ukazavši time da je suludo trošiti vrijeme na to da svatko tko izađe za govornicu postavi isto pitanje, valjda kako bi se svidio građanima koji prosvjeduju protiv bankomata.

Čudnovata je ta iznenadna opsjednutost gradskih vijećnika bankomatima, kao da su tu oni od jučer, a potaknuta je postavljanjem posljednja dva u prostoru gdje je bila trgovina Kraša. Nakon što je BiH poduzetnik Petar Ćorluka, široj javnosti poznatiji po proizvodnji toaletnog papira Teta Violeta, najavljivao kako će u prostor negdašnjeg Kraša dovesti neki od svjetskih brandova kojih u Dubrovniku nema, isti je taj prostor dao u najam tvrtki koja je u njemu otvorila mjenjačnicu te u vrata ugradila bankomate pa se zbog tog slučaja digla prašina, što su vijećnici prepoznali kao dobru priliku da se malo uvuku građanima.

Naime, vijećnici su i sami svjesni kako trenutno ne postoji odredba prema kojem bi se privatnicima branilo postavljanje bankomata u vlastitim prostorima te da se taj problem ne može tek tako i preko noći riješiti. No, to ih nije sprječavalo da predlažu i nebuloze, poput mostovke Dolores Lujić. Ona je naime predložila da se svima onima koji imaju bankomate u svojim prostorima na Stradunu uvede naplata zakupa javne površine u iznosu od, ni manje ni više, nego sto tisuća kuna, a da se onima u poprečnim ulicama ta naknada simbolično naplaćuje.

Osim što bi bilo lijepo čuti kako bi to Lujić naplatila korištenje javne površine u privatnom prostoru, odnosno u izlozima i vratima, nije baš logično da se za bankomate u poprečnim ulicama koji jednako loše izgledaju plaćala simbolična naknada za razliku od onih na Stradunu, osim eto ako je za Lujić Grad samo Stradun.

Da su bankomati tema broj jedan i da Stradun sliči na Las Vegas prvi je inače konstatirao vijećnik Miho Obradović (HNS). Pitao je gradonačelnika ima li prijedloge kako riješiti problem s njihovim postavljanjem u izloge po Stradunu ili će se, kazao je, „dopustiti da se svaki dan postave po dva, tri nova bankomata”.

Gradonačelnik Mato Franković odgovorio mu je kako nitko nije sretan s tolikim bankomatima na Stradunu te istaknuo kako je taj trend zahvatio i ostale gradove poput Splita i Rovinja, ali i Venecije u kojoj su građani nedavno čak i prosvjedovali protiv njihova postavljanja. Naveo je Franković kako brzog rješenja s bankomatima nema, osim u slučaju ovog posljednjeg postavljanja.
bankomati3105 bivsikrasDva bankomata na Stradunu u prostoru bivšeg Kraša čije su uklanjanje naložili konzervatori

- Brzo rješenje je bilo jedino u ovom slučaju poput tete Violete, kad su se prekršila pravila o spomeničkoj baštini. Kad se za bankomate koristi samo izlog naše su mogućnosti limitirane. U novoj odluci o reklamiranju definirali smo svjetlo pa i zvuk tih bankomata koji je često preglasan, ali i razinu reklamiranja na bankomatima, ali teško možemo zabraniti te bankomate. - kazao je Franković.

Pobrojao je i trenutni broj bankomata u Gradu.
- Sve nas je to zateklo i ovo je prava pošast, 22 bankomata su na Stradunu, a deset u poprečnim ulicama, to je 32 i svaki dan dolaze novi. I jučer sam dobio par fotografija tek postavljenih bankomata. - rekao je Franković te kao loš primjer istaknuo bankomat postavljen u jednom od prostora uz Bužu.

- Čovjek je stavio u prolaz u vratima bankomat i da bi ušao u taj prostor trebaš ići bočno. - rekao je Franković te istaknuo kako se pošast bankomata proširila zbog naknada koje novčarske kuće daju vlasnicima prostora za njihovo postavljanje.

Inače, ako se već kreće u nekakvu borbu protiv bankomata red bi bio da se oni prvo samovoljno dignu u prostorima koje je u najam dala zaklada Blaga djela na koju utjecaj ima Grad Dubrovnik. U Grad je stigla i inspekcija Ministarstva kulture kako bi se bavila bankomatima, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li inspektori imati isti kriterij i za bankomate u prostorima Blagih djela kojima rukovodi Nikola Obuljen, otac ministrice kulture Nine Koržinek Obuljen, kao i za sve ostale.

Inače, kao problematično kad se bankomati postavljaju u prostor vrata, a nije problematično kad se postavljaju u prostor izloga. Kako su u prostoru bivšeg Kraša bankomati postavljeni u prostor vrata tako su konzervatori naložili njihovo uklanjanje jer se diglo malo prašine, no očito im nije smetao niz prije postavljenih bankomata na Stradunu i u Ulici od Puča te Širokoj ulici, postavljenih na isti način, a koje možete vidjeti u priloženim fotografijama svih bankomata na Stradunu, Širokoj ulici i Ulici od Puča. Pravila bi trebala vrijediti za sve isto ili možda definicija što su to vrata, a što je to izlog ne vrijede za svakog i kod svakog isto.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020