Ispiši ovu stranicu
Petak, 31 Svi 2019 17:21

Oproštaj od Đela Jusića

Oproštaj od Đela Jusića Foto: Mato Franković Facebook

Rasli smo i stvarali zajedno. Poklonio mi je svoje najbolje pjesme. Moja je ljubav prema njemu vječna, a njegov doprinos glazbi nemjerljiv. - time riječima od Đela Jusića, koji je preminuo danas u 80. godini života oprostila se diva hrvatske glazbene scene Tereza Kesovija.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković od đela se oprostio njegovim stihovima.

„Teško je u ovom trenutku riječima napisati nešto što bi ovog dubrovačkog velikana opisalo, koliko sati glazbe je samo skladao naš Đelo, koje je njegovo najveće remek djelo, vjerojatno se nikad nećemo složiti jer je njih toliko puno bilo. Ja ga po posljednji put pozdravljam s njegovim stihovima: Znam da ima mnogo staza, mnogo riječi k'o i nada, jednu treba naći sada za sva srca ljudi svih. - napisao je Franković na svom Facebooku.

Osim toga u povodu smrti skladatelja Đela Jusića, dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je i sućut obitelji.
"Poštovana obitelji Jusić, vijest o odlasku našeg dragog gospara Đela donijela je neizmjernu tugu. Naš Grad je uistinu izgubio velikog umjetnika i jednu veliku dušu Grada. Više od tisuću pjesama koje se izvode diljem svijeta najbolje govore o umjetničkoj veličini maestra Jusića, koji je uz brojna vrijedna priznanja ove godine dobio i nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo. Uistinu je obilježio ovaj Grad i neizmjerno mi je drago da je za života primio ovu nagradu jer mu se na taj način Grad barem dijelom odužio. Bilo da se radilo o filmskoj ili klasičnoj glazbi, mjuziklu ili serenadi, u svaku notu bio je utkan i Dubrovnik. Kroz nezaboravne pjesme koje je skladao za Dubrovačke trubadure i brojne druge izvođače prenosio je istinsku ljubav koju je gajio prema svom rodnom gradu, naročito u vrijeme Domovinskog rata, kada je pružio optimizam i nadu našim sugrađanima. Neizbrisiv trag ostavio je i našoj djeci kroz Mali raspjevani Dubrovnik. Uvijek je teško reći zbogom ali snagu možemo pronaći u dragim uspomenama i glazbi koja će živjeti vječno. U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno izražavam iskrenu i duboku sućut zbog Vašeg gubitka." - napisao je Franković.

Zbor Libertas uputio je sljedeće oproštajne riječi:

„Teška srca primili smo vijest kako je maestro Đelo Jusić usnuo vječnim snom. Znali smo kako se bori s teškom bolešću, pratili, pitali za njega, nadajući se kako će tu tešku bitku dobiti i nastaviti điravati Stradunom pućkajući svoju lulu. Nažalost, nije tako.

U svojoj bogatoj biografiji zbor Libertas ističe s ponosom kako je surađivao s maestrom Đelom Jusićem. Od sjajnog mjuzikla Dundo Maroje, čije melodije su odzvanjale Gradom, na pozornici i kroz gradske ulice, do oratorija Istina o Gradu slobode, u kojeg je izlio svu svoju ljubav prema Dubrovniku,  brojnih aranžmana koje je ovaj veliki prijatelj pripremio i poklonio zboru, pa do skladbi koje su izvodili različiti glazbenici i pjevači, zvuci su bili uvijek svježi, prepoznatljivi, naši, domaći.

Đelo, naš sugrađanin, dundo Đelo, otišao je na vječni počinak, ali Đelo Jusić živi dalje, u svojim melodijama koje su postale i ostale omiljene među Dubrovčanima, ali i puno, puno šire od Dubrovnika.

Upućujemo izraze iskrenog suosjećanja obitelji preminulog maestra Đela Jusića.” - napisali su iz Zbora Libertas.

Župan Nikola Dobroslavić izrazio je sućut obitelji preminulog maestra Đela Jusića.

„S velikom tugom primio sam vijest o odlasku istaknutog dubrovačkog i hrvatskog glazbenika, maestra Đela Jusića. Njegov talent i postignuća ostavili su neizbrisiv trag u antologiji hrvatske glazbe. U ovim trenucima teško je naći riječi utjehe, ali ostaju djela, stihovi i note koji su vječni i kroz koje ćemo uvijek pamtiti maestra Đela. U ime Dubrovačko-neretvanske županije i svoje osobno ime izražavam iskrenu i duboku sućut obitelji.” - piše župan Nikola Dobroslavić.

"Napustio nas je naš dragi maestro Đelo Jusić, istaknuti hrvatski skladatelj, dirigent, gitarist i aranžer, prijatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra kojemu je napisao brojna djela i kojim je nebrojeno puta ravnao i bio njegov stalni dirigent. Gospar Đelo je obilježio jednu glazbenu eru i dao glazbi našega Grada jednu novu dimenziju. Bio je istinska duša Grada koji je neizmjerno volio, baš kao i glazbu za koju je živio.
Falit ćeš nama, glazbi i Gradu, svemu onome u čemu si ostavio neizbrisiv trag, ali zauvijek ćeš živjeti u glazbi koju si nam ostavio i ljubavi prema istoj koju si prenio na brojne generacije." - pišu danas iz Dubrpvačkog simfonijskog orkestra.

"Tvoja djela zauvijek će živjeti, kao i svi oni trenutci u kojima smo zajedno stvarali glazbu, veličali njenu ljepotu, njegovali dubrovačku baštinu i dijelili je svijetu. Adio, dragi maestro i hvala ti za sve." - napisali su još iz DSO-a u oproštaju od Đela Jusića.

"Adio, maestro! Kozmopolitski i slobodarski duh Grada, bogata kulturna baština i podneblje Mediterana i Levanta te suvremeni glazbeni izričaj, oblikovali su čitav opus skladatelja, aranžera i dirigenta Đela Jusića, dubrovačkog trubadura. Skladati je počeo 60-tih godina prošloga stoljeća kada je utemeljio Dubrovačke trubadure, a nakon toga i dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik, neizbježne simbole Grada. Skladao je više od tisuću pjesama, od kojih se mnoge i danas pjevuše na gradskim ulicama, ali i izvode diljem svijeta, pa se katkad olako i zaboravi da im je autor upravo ovaj najplodniji i najnagrađivaniji hrvatski skladatelj." - pišu na službenoj Facebook stranici iz Dubrovačkih ljetnih igara i navode još:
"U svom rodnom Dubrovniku, pronašao je Đelo Jusić izvore svog umjetničkog nadahnuća pa je tako gotovo čitavo njegovo stvaralaštvo, od serenada, mjuzikla i filmske glazbe do oratorija, suita i baleta, posveta Gradu, njegovoj ljepoti i skladu. Njegovim notama i stihovima trajno će ostati obojana brojna desetljeća povijesti Dubrovnika. Dubrovačke ljetne igre izražavaju duboku sućut obitelji i prijateljima."

D.M.