lausnekretninebanner

Subota, 01 Lipanj 2019 20:56

Obilježeno 250 godina Župe Svetog Spasa u Mokošici i vraćeno joj staro ime

Obilježeno 250 godina Župe Svetog Spasa u Mokošici i vraćeno joj staro ime Foto: J.Gjenero/Marija Jadrušić

Na svetkovinu Uzašašća Gospodnjega Župa Svetog Spasa u Mokošici proslavila je 250. obljetnicu. Jutarnje misno slavlje predvodio je don Ivo Zečević, salezijanac, župnik župe Svete Obitelji iz Nove Mokošice. Salezijanci iz susjedne župe su ostavili značajan duhovni trag na stanovništvo cijele Rijeke dubrovačke u protekle 22 godine, od osnutka župe u Novoj Mokošici 1997. godine.

Večernje misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je čestitao župnoj zajednici svetkovinu te 250 godina postojanja župne zajednice. Na misi je sudjelovalo više svećenika iz Dubrovnika i okolice, pa tako i prethodni župnici ove župe don Josip Mazarekić i don Stipe Kordić.

Na slavlje su hodočasnički s trombunjerima i barjacima stigli vjernici iz cijele Rijeke dubrovačke odnosno iz Šumeta, Knežice, Komolca, Rožata, Dračeva Sela, Nove Mokošice te vjernici s Petrova Sela, Pobrežja i iz Sustjepana. Svečanom ugođaju svojim sviranje pridonijela je Limena glazba Komolac.

Na večernjem misnom slavlju župnik don Ivica Pervan pročitao je dekret dubrovačkog biskupa kojim se objavljuje novo ime župe tj. povratak starog imena. Tako će se ubuduće zvati Župa Presvetog Spasitelja.

U svojoj propovijedi biskup je istaknuo:
- Slaveći 250. obljetnicu župe u opasnosti smo da svoj pogled usmjerimo samo prema natrag, sjećajući onoga što je bilo, a da zaboravimo gledati prema onom što je sada i onom što je naprijed.

Osvrnuvši se na Lukino evanđelje biskup je istaknuo:
- Ovo je poziv kršćanima da ne ostanu zarobljenici povijesti i onoga što je bilo, nego da postanu propovjednici opraštanja i otpuštanja grijeha i svjedoci Kristovog uskrsnuća".

Biskup je izrazio zahvalnost „za plodnih 250 godina i sve koji su se svojim zauzetim doprinosom ugradili u život ove župe".

DPP

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020