Nedjelja, 02 Lipanj 2019 15:14

Dubrovačka biskupija ima dva nova svećenika

Dubrovačka biskupija ima dva nova svećenika Foto: Dubrovalka biskupija/A.T./Marija Jadrušić

Za svećenike Dubrovačke biskupije, koja već godinama ima nedovoljan broj svećenika, jučer u katedrali Gospe Velike zaređeni su don Josip Mudri i don Tonći Ante Prizmić. Velika je radost dubrovačke Crkve koja „u dvojici mladih svećenika postaje bogatija za one koji će preuzeti na svoja pleća dio njezina poslanja“, kazao je zareditelj dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pozdravljajući koncelebrante, bogoslove, vjernike, ali i obitelji iz kojih su ređenici pozvani.

Liturgijsko pjevanje u prepunoj crkvi predvodili su katedralni zborovi pod vodstvom profesorice Maje Marušić, a svečani „Tebe Boga hvalimo“ na kraju mise su svi okupljeni zapjevali srca punog zahvalnosti što se kasnije pretočilo u dugotrajan pljesak radosti i podrške dvojici novih svećenika.

Na sam obred ređenja budući svećenici su došli u pratnji vjernika i svećenika iz župa u kojima su služili svoj đakonski praktikum, a to su župe Presvetog Spasitelja iz Mokošice i Svih svetih iz Blata. Slavlju se pridružila i zajednica bogoslova iz Centralnog bogoslovnog sjemeništa iz Splita s poglavarima i odgojiteljima, a kojoj su ređenici pripadali. Među njima su i njihove kolege koje će se također uskoro zarediti za svećenike.

Večer uoči ređenja u katedrali su ređenici predvodili euharistijsko klanjanje u kojem su pred Isusom izrekli svoja razmišljanja u obliku molitve te mu povjerili svoj svećenički život, izrekli zahvalnost, strahovanja i nadanja.
Dubrovačka biskupija ima 61 župu i pedesetak svojih svećenika među kojima je oko trećina umirovljenih svećenika koji također prema svojim mogućnostima pomažu u pastoralu. U pastoralu vjernika također pomažu redovnici koji upravljaju nekim župama, kao i redovnici u samostanima u kojima se vjernici okupljaju na misnim i drugim liturgijskim slavljima i pobožnostima.

A.T./Dubrovačka biskupija

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020