lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 03 Lipanj 2019 15:43

Je li Lukša Franković USKOK-ov pokajnik u slučaju „Revelin”?

Piše:

Lipanj očito neće biti mjesec u kojem će započeti suđenje bivšem gradonačelniku Andru Vlahušiću i Lukši Frankoviću za aferu Revelin. Ako ne počne u srpnju, suđenje Vlahušiću izvjesno je tek u rujnu. Naime, predmet „Revelin” dodijeljen je sucu Dinku Mešini, no ročište još nije zakazano, što ne treba dovoditi u pitanje jer je sudac Mešina netom izabran za suca Županijskog suda u Splitu.

Dojučerašnjem sucu Općinskog suda u Splitu Dinku Mešini danas je na Županijskom sudu u Splitu zapravo bio prvi radni dan. Naime, na dužnost je stupio 1. lipnja, odnosno u subotu, a subotom sudovi ne rade. Inače, sucem splitskog Županijskog suda Dinko Mešina imenovan je 25. travnja.

Kako Mešini, kao novom sucu na splitskom Županijskom sudu treba vremena da se upozna s predmetima koje je preuzeo, po svoj prilici ročište Andru Vlahušiću i Lukši Frankoviću za aferu Revelin moglo bi biti zakazano u srpnju. Ukoliko se to ne dogodi, jer pred navedenim sucem nije samo spis „Revelin”, već i brojni drugi predmeti koji su mu dodijeljeni i s kojima se mora upoznati, za očekivati je da će suđenje Vlahušiću biti zakazano tek u rujnu, odnosno nakon kolovoške stanke.

Inače, optužnica za Aferu Revelin bivšem gradonačelniku Andru Vlahušiću i zakupcu prostora u tvrđavi Revelin Lukši Frankoviću u potpunosti je potvrđena u lipnju 2017. godine. Vlahušića se kao prvookrivljenog tereti da je pogodovao Frankoviću, zakupcu tvrđave Revelin u kojoj je otvorio istoimeni noćni klub. Vlahušić je prema USKOK-ovim sumnjama zlouporabama položaja i ovlasti oštetio gradski proračun za najmanje tri milijuna kuna. Drugookrivljenog Frankovića tereti se za poticanje na zlouporabe, utaju poreza ili carine te povrede obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga.

USKOK je optužnicu protiv Vlahušića i Franković za Revelin podnio još u prosincu 2015., a Županijskom sudu u Splitu trebalo je godinu i pol dana da je potvrdi jer je sjednica Optužnog vijeća čak šest puta odgađana - od uklještenja leđnog živca zbog čega je Vlahušić prema liječničkoj dokumentaciji morao mirovati, do odgode kojom je obrana tražila izuzeće dokaza pa do odgode koje je zatražio tadašnji Vlahušićev odvjetnik Rajko Mlinarić nakon što je imenovan sucem Ustavnog suda.

Vlahušić je inače u svibnju 2018. zbog srčanih problema tražio odgodu pripremnog ročišta. Je li ih imao ili ne, to je na njegovoj i savjesti liječnika koji mu je postavio takvu dijagnozu i potpisao dokumentaciju kojom se pravdao na sudu. Naime, nedugo nakon što je zbog srčanih problema tražio odgodu pripremnog ročišta, Vlahušić je odletio u Moskvu na polufinale i finale Svjetskog nogometnog prvenstva.

Kad je u pitanju optužnica za Revelin, Vlahušić često zna reći kako je optužen jer nije u gradski proračun uprihodovao više novca od zakupa tvrđave u kojoj je disco klub, a koji je kao jedan od najboljih klubova na Mediteranu donio Gradu veliku reklamu i poboljšao ponudu.

Inače, neslužbeno se može čuti kako je Franković, drugookrivljeni u ovoj aferi u međuvremenu postao USKOK-ov pokajnik, no to će se vidjeti tek kad suđenje počne.

Ipak, zadnja će u ovom predmetu biti na sucu Dinku Mešini, koji je netom imenovan za suca Županijskog suda u Splitu, a koji je slovi za jednog od najboljih sudaca splitskog Općinskog suca, čijih je 95 posto presuda uvaženo na višim razinama suda.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020