Utorak, 04 Lipanj 2019 20:15

Gimnazijalci obilježili Svjetski dan zaštite okoliša, a u prikupljanju otpada pridružili im se Šuica i Franković

Gimnazijalci obilježili Svjetski dan zaštite okoliša, a u prikupljanju otpada pridružili im se Šuica i Franković Foto: Gimnazija Dubrovnik

Ovogodišnjim sloganom „Beat Plastic Pollution“ (“Suzbijmo onečišćenje plastikom“) 5. lipnja obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša. Ujedinjeni narodi tim sloganom šalju apel za racionalno korištenje te hitno smanjenje proizvodnje i potrošnje plastičnih materijala.

Učenici Gimnazije Dubrovnik i ove godine su se uključili u obilježavanje ovog dana. Marljivo se brinu za vrt s kojim su prošle godine osvojili nagradu za najboljeg početnika, a ove godine spojili su i zdrav život sa zaštitom okoliša na način da su sudjelovali u akciji „Jogging while collecting plastic and other garbage“ (Trčanje i skupljanje plastičnog otpada). Ovu akciju pokrenula je Europska pučka stranka (EPP) u Europskom parlamentu, a glavni cilj je naglasiti važnost promoviranja zdravih navika poput šetnje u prirodi, brzog hodanja i trčanja koje se izvrsno mogu kombinirati s brigom o okolišu. Tako su se akciji pridružili i europarlamentarka Dubravka Šuica i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Gimnazijalci su prethodno u sklopu nastave TZK očistili dvorište Gimnazije Dubrovnik od otpada i plastike te kroz rad u vrtu, uzgoj i sadnju tradicionalnog dubrovačkog bilja svoje aktivnosti proširili i na obližnju obalu s koje su brzo hodajući sakupljali svu plastičnu ambalažu.

Odbačena plastika u morima je usitnjena te je smrtonosna za morske životinje koje ju zamjene za hranu. Takva plastika na sebe privlači i veže druge otrovne spojeve koji ulaze u probavni sustav morskih organizama i prenose se hranidbenim lancem do čovjeka.

Radionicama na satu biologije i plakatima o načinima suzbijanja onečišćenja okoliša pokušali su naglasiti nastavi li se sadašnji trend bacanja plastike, u morima će biti više plastičnog otpada nego ribe te zaključili kako su pred njima brojni izazovi učinkovitog gospodarenja otpadom.

DPP

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020