lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 10 Lipanj 2019 16:44

Policija o istrazi tragedije u HE Dubrovnik: Među osmero privedenih troje je direktora

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko - neretvanske dovršili su višemjesečno, opsežno kriminalističko istraživanje koje je uslijedilo nakon požara u Hidroelektrani Dubrovnik 10. siječnja ove godine kada je život izgubilo troje djelatnika Hidroelektrane, Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak, a sedmero ih je ozlijeđeno, dok je HEP-u pričinjena izravna i neizravna materijalna šteta velikih razmjera.

Privedeno je, odnosno na razgovor dovedeno osam osoba, a PU dubrovačko – neretvanska izdala je i priopćenje za javnost u kojem se ne navode imena privedenih, već samo godine rođenja. Kako Dubrovnikpress.hr neslužbeno doznaje dvoje privedenih je iz Dubrovačko - neretvanske županije, odnosno Dubrovačkog primorja, jedna osoba privedena je u Splitu i petero u Zagrebu. Od osam dovedenih na razgovor u policiju, dvoje s područja Zagreba bit će zadržano u pritvoru.

„Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da je ukupno osam hrvatskih državljana rođenih 1970., 1956., 1953., 1954., 1951., 1949., 1975., 1947. počinilo kazneno djelo iz čl. 222. st. 2. Kaznenog zakona „Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti“ u vezi s kaznenim djelom iz čl. 221. st. 1. Kaznenog zakona „Opasno izvođenje građevinskih radova“ i svi oni su tijekom današnjeg dana ispitani u svojstvu osumnjičenika na području Zagreba, Splita i Dubrovnika.” - navodi se u priopćenju PU dubrovačko – neretvanske.

„Trojica osumnjičenih sumnjiče se da su kao direktori, ujedno odgovorne osobe investitora u gradnji, tijekom naručivanja i praćenja građevinskih radova obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik propustili poduzeti zakonom predviđene radnje zbog čega građevinski radovi nisu izvedeni u skladu s relevantnim propisima i pravilima struke.” - piše u priopćenju.

„Ostalih pet osumnjičenih osoba sumnjiče se da kao projektanti i izvođači radova građevinske radove obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik nisu izvodili u skladu s tehničkim propisima i pravilima struke što je neposredno ugrozilo sigurnost uposlenika i imovine.

Dvojica prvoosumnjičenih će tijekom sutrašnjeg dana biti predani pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave, dok je protiv ostalih nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava u redovnoj zakonskoj proceduri.” - stoji još u priopćenju PU dubrovačko – neretvanske.

D.M.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020