lausnekretninebanner

Utorak, 11 Lipanj 2019 10:13

Franković: Aute treba maknuti s parkinga na cestama u garaže, prva se gradi u Gružu

Piše:
Franković: Aute treba maknuti s parkinga na cestama u garaže, prva se gradi u Gružu Foto: DPP/DM

Gradonačelnik Mato Franković se na konferenciji za novinare održanoj povodom dvije godine njegova mandata osvrnuo jučer i na stanje u prometu na gradskim cestama, istaknuvši kako je nužno riješiti promet u mirovanju. Govorio je i o novoj prometnoj viziji Gruža, iznimno izazovnom projektu, te rekonstrukciji Lapadske obale.

- Što se tiče Lapadske obale, dobili smo građevinsku dozvolu za dvije faze rekonstrukcije te prometnice. Radovi su vrijedni 40 milijuna kuna. Mi možemo sutra raspisati javnu nabavu, ali nećemo to učiniti dok ne zatvorimo financijsku konstrukciju ovog projekta. Čekamo i neka europska sredstva za taj projekt. - rekao je Franković.

- Nova prometna vizija Gruža nije nešto što je na dugom štapu jer već smo daleko dogurali s tim projektom. Jaspers nam je dao jasne smjernice što, kako i na koji način trebamo raditi i već idući tjedan zamjenica Orlanda Tokić ide na jedan sastanak u Zagreb koji se odnosi na projekt koji će potpuno transformirati Gruž. Auti će se u budućnosti kretati ispod današnje razine, odnosno u razini mora, a na današnjoj cesti bit će šetnica, konačno će Dubrovnik imati rivu poput npr. splitske i novi urbani centar koji je potreban i zbog disperzije gostiju ne samo na području Grada nego i Gruža. - kazao je Franković.

Osvrnuo se i na stanje u prometu koje će se riješiti izgradnjom garaža.

- Pokrenut je video sustav nadzora prometa s operativnim centrom u kojem se uz pomoć 28 kamera postavljenih na 50 najfrekfentnijih mjesta, prati stanje u prometu. Komunalni redari preuzeli su veliki dio posla koji je obavljala prometna policija. Uskoro će biti prezentacija smart parkinga, dakle 1912 parkirnih mjesta, kojima upravlja Sanitat, pokriveno je ovim sustavom koji će itekako olakšati pronalazak parkinga građanima. - rekao je Franković.

- Inače, promet u Gradu ne može biti riješen dok se ne riješi promet u mirovanju. Mi imamo široke prometnice jer kad pogledate ceste od Vukovarske, do bulevara, Preko Iva Vojnovića, sve su te ceste dovoljno široke za nesmetano odvijanje prometa, ali s njih treba maknuti parkirane aute i smjestiti ih u garaže. Prva je garaža ona iza OTP banke, imamo idejno rješenje, a garažu će graditi Sanitat. Kad tu garažu izgradimo sva vozila iz Vukovarske i Ulice dr. Ante Starčevića izmaknut ćemo s prometnica koje će potom biti brže i prohodonije. - kazao je Franković.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020