Petak, 14 Lipanj 2019 12:27

Jež je delicija mnogim cijenjenim ribama

Piše:

I kad mu je apetit slab, kao sada u vrijeme mrijesta, o čemu smo pisali prošli tjedan, arbun će vrlo pohlepno posegnuti za ikrom morskog ježa, ježinca. No, taj lako dostupan, a kod nas skoro nepoznat mamac je odličan i za lov brojnih drugih cijenjenih riba pa je dobro znati nešto više o njemu.

Svaki od 26 vrsta tog bodljikaša koji obitavaju u Jadranu može se koristiti kao mamac, ali se najviše rabe najbrojniji, najveći i najdostupniji, crni te hridinasti. Oba naseljavaju pjeskovite i hridinaste plićake te livade cvjetnica na dubinama do 30 - ak, najčešće između jednog i šest metara.

Ježinac ima polukuglasti tvrdi oklop prekriven većim ili manjim pokretnim bodljama. Unutar oklopa, češke, mekano je tijelo koje izgleda poput oguljene naranče jer je sastavljeno od pet režnjeva, kriški dugačkih do 40 mm. Osobito su slasni u vrijeme kada su puni gonoda, zrelih jajnica. Kako se razmnožavaju cijele godine, uvijek je moguće naći ježeve s gonodama. No, taj slasni narančasto - crveni sadržaj imaju samo ženke. Na sreću, lako ih je prepoznati jer su sklone ukrašavanju, zapravo kamufliranju stavljanjem na sebe kamenčića, listova trave i svih drugih sitnica koje nađu na dnu.

Sportsko - rekreativni ribolovci za svoje potrebe smiju skupljati isključivo rukama i to najviše 10 komada po danu. Pri skupljanju ronjenjem ne smiju se koristiti bocama s kisikom. Za odvajanje od dna dovoljno je imati duži nož, a preporučuju se i jače rukavice kao zaštita od oštrih bodlji koje mogu uzrokovati ozljede te otekline i bolove tijekom dužeg perioda. Najopasniji su u trenutku kad iziđu iz mora jer tada ukrute svoje pokretne bodlje u obrambeni položaj.

Skupljeni ježinac će u kantici s morskom vodom poživjeti samo jedan dan pa ga je najbolje koristiti odmah, a ako se želi čuvati treba ga očistiti. Gonode se u hladnjaku mogu sačuvati nekoliko mjeseci, a zamrznute neograničeno. Ako se koristi isti dan, ježinca je najbolje smjestiti u praznu kantu na što hladnijem i sjenovitijem mjestu kako bi iz njega iscurila velika količina mora koja je pohranjena u njemu. I tako će poživjeti jedan dan, ali će se nakon nekoliko sati cijeđenja isušiti i otvrdnuti pa će kriške biti lakše nadijevati. Još bolje ih je izvaditi i prosušiti na suncu kako bi bile još žilavije. No, ni tada neće biti dovoljno žilave da bi se dobro držale na udici pa se tako nadjenut ne smije odbacivati nego samo spuštati u more.
jezi1406 1Vezivanjem pomoću elastične niti nije od koristi jer ona pri odbačaju reže mekanu membranu oko ikre. Rješenje tog problema je mamac od nekoliko kriški umotanih u komad ženske najlon čarape, uobličenih kuglu veličine ping - pong loptice i potom pričvršćen na udicu. Kroz mikroskopske pore čarape prodirat će sadržaj gonoda snažnog mirisa koji će se širiti lovnom zonom i provocirati ribe.
jezi1406 4jezi1406 2Za ovratu, pogotovo ako se žele loviti samo one teže od kilograma, ježinca je najbolje nadijevati s cijelim oklopom. Za to su najprimjereniji veliki ježinci promjera 30 do 40 mm. Prije nadijevanja škarama postupnim potkresavanjem treba ukloniti sve bodlje s češke ježinca. Nakon toga se pristupa mamčenju pomoću dvije udice na “brku“, privezima (primulama, pjocima) koji su s predvezom spojeni u istoj točki. „Brk“ treba biti mali, raspona od 70 do 80 mm. Udice se nadijevaju s donje strane češke - u nju se nataknu jedna nasuprot drugoj, s vrhovima uz usta ježinca. Nakon toga se s 20 - 30 navoja elastične niti „brk“ i udice osiguraju od spadanja i mamac je spreman za odbacivanje. Tako namamčenog ježinca ovrata bez problema smrska jednim stiskom čeljusti, ali i udarcem čela da bi potom mekano tijelo usisala skupa s dijelovima oklopa.

Ježinac je najučinkovitiji na kamenom dnu. Podlanica, sarak, fratar i ostale ribe koje se tu hrane isprovocirane mirisom njegovih gonoda brzo zaborave na oprez kako bi što prije došle do ukusnog mesa iz kojeg se širi taj miris. Osim njih, i smudut će brzo podleći zavođenju mirisa obroka koji nije svakodnevni, a njegova pojava će izazvati pravu pomamu kneza, pijerka i ostalih sitnijih riba.

Kao mamac na kamenitom dnu ježinac je najbolje ponuditi između kamenja, oko lukobrana i na školjerama i to tako da se namamčena kriška spusti priborom na kome je plovak ili brumalica (feeder). Pritom treba biti oprezan i bez naglih trzaja kako mamac ne bi završio na dnu kao bezopasna poslastica. Ometcem, čak i „surf“ tehnikom moguće je loviti samo mamcem u vrećici.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020