Subota, 15 Lipanj 2019 23:33

Jedinstvena renesansna izložba stigla u obnovljeni samostan Gospe od Špilice na Lopudu

Privatna kolekcija umjetnina iz doba renesanse, ali i moderne umjetnosti, u obitelji Thyssen - Bornemisza prikuplja se već stoljećima, a svi posjetitelji otoka Lopuda imat će je prilike razgledati u obnovljenom samostanu Gospe od Špilice sve do 13. listopada.

Izložba predmeta iz najpoznatije europske privatne kolekcije umjetnina, obitelji Thyssen - Bornemisza, svečano je otvorena u renoviranom samostanu Gospe od Špilice na otoku Lopudu u subotu. Otvorenju su prisustvovali brojni eminentni uzvanici iz područja kulture i umjetnosti koji su tom prilikom istaknuli značaj ovakve izložbe u Hrvatskoj.

„Neizmjerno nam je drago što naša zemlja ima priliku ugostiti jednu tako istaknutu izložbu slika, skulptura, namještaja i dekorativnih umjetnina iz doba renesanse, ali i moderne umjetnosti, koji se neumorno prikupljaju kroz četiri generacije obitelji Thyssen-Bornemisza. Bez pretjerivanja možemo reći da je ovo jedna od značajnijih, ako ne i najvećih renesansnih izložbi u Hrvatskoj.” - naglasili su organizatori iz tvrtke Arcus Dalmatia.

Kustosica Maria de PeverelliKustosica Maria de Peverelli

Kustosice izložbe naziva "Blaga Thyssen - Bornemisza kolekcije: od renesanse do modernog", praunuka Augusta Thyssena, začetnika kolekcije, Francesca Thyssen - Bornemisza i njena dugogodišnja savjetnica Maria de Peverelli ističu kako se izložbom želi dočarati atmosfera dvaju domova obitelji Thyssen - Bornemisza – Schloss Landsberg u Njemačkoj i Ville Favorita u Švicarskoj te strast njihovih vlasnika prema umjetnosti.

Francesca Thyssen BornemiszaFrancesca Thyssen - Bornemisza

- Ova je izložba nastala iz neizmjerne ljubavi prema umjetnosti koja se prožima mojom obitelji već četiri generacije. Mnogo je truda uloženo u stvaranje ove kolekcije i upravo sam zbog toga neizmjerno ponosna što svoju strast prema umjetnosti mogu podijeliti sa svim ljubiteljima umjetnosti te im, uz to, otkriti i predivan otok Lopud koji već više od deset godina predstavlja mjesto gdje umjetnici, mislioci i znanstvenici iz cijeloga svijeta crpe inspiraciju za svoj rad. - izjavila je Francesca Thyssen - Bornemisza.

asa AndersonAsa Anderson, dizajnerica vrta s ljekovitim biljem u sklopu samostana

Na samom ulazu u samostan, posjetitelje će dočekati dva drvena anđela iz 18. stoljeća koji su nekad stajali na ulazu u Villu Favorita, a moći će vidjeti i veličanstvenu renesansnu tapiseriju iz Francuske te izvanredna renesansna zlata i srebra, bjelokosti i emajle. Uz sve to, izloženo je i firentinsko remek-djelo – Sv. Sebastijan drži strijelu (kasne 1620.-e) te Oslobođenje sv. Petra (1645.), djelo koje je prvotno stekao princ Eugene - Rose de Beauharnais u Italiji, prateći oca Napoleona, čija je vojska stigla sve do Dubrovačke Republike i otoka Lopuda.

Počeci zbirke Thyssen - Bornemisza sežu sve do Augusta Thyssena, osnivača industrijskog carstva i prvog člana obitelji koji je pokazao interes za umjetnost. Zbirka umjetnina rasla je i postajala sve bogatija tijekom sljedećih generacija, kada je sakupljena značajnu količinu renesansnog namještaja, skulptura, bjelokosti, srebra, tepiha, tapiserija i emajliranih predmeta, ali i djela s područja moderne umjetnosti. Njegova praunuka Francesca Thyssen - Bornemisza, stvorila je jednu od najvažnijih zbirki suvremene umjetnosti nastale kao rezultat predanosti i uključenosti u multidisciplinarne umjetničke projekte i brojne svjetske ekspedicije.

N.A.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019