Nedjelja, 16 Lipanj 2019 22:21

Pretovarna zona na Pločama mogla bi seliti pod zemlju

Piše:
Pretovarna zona na Pločama mogla bi seliti pod zemlju Foto: DPP/DM

Pretovarna zona na Pločama, koja već godinama građanima onako neugledna bode oči, ubuduće će se nalaziti u novom prostoru koji će se izgraditi ispod vrtova, odnosno parka na Pločama. Na tom projektu već duže vrijeme rade u gradskoj upravi, svjesni kako je sadašnje stanje na Pločama neodrživo. No, to nije jedini projekt uređenja pretovarne zone. Nakon što Grad i Excelsa nekretnine definiraju svoje odnose, pretovarna zona u konačnici će biti smještena ispod garaže Iza Grada, projekta, čiju realizaciju također promišlja aktualna gradska uprava.

Pretovarna zona dugogodišnji je problem, može se reći svih gradskih uprava. Iza Libertasove autobusne stanice na Pločama premjestio ju je bivši gradonačelnik, ogradivši je paravanima, što svakako nije dugoročno rješenje jer iza paravana, koji je gotovo stalno otvoren mogu se vidjeti slike neprimjerene za bilo koje gradsko središte, a posebno za dubrovačku povijesnu jezgru.

Aktualna gradska uprava već duže vrijeme radi na projektu kojemu je cilj urediti područje na Pločama, na kojem je pretovarna zona. Jedno od rješenja o kojem se ozbiljno razmišlja je ukopavanje te zone pod zemlju, a što bi podrazumijevalo rušenje obližnjih vrtova, tj. parka koji bi se nakon toga vratio u prvobitno stanje, odnosno primjereno uredio.

Iako je riječ o projektu koji je još uvijek u izradi, u pretovarnu zonu ulazilo bi se kuda se ulazi i sada, dakle iza Libertasova stajališta na Pločama. Ukopavanje zone ispod obližnjih vrtova dobilo bi se 400 kvadrata unutarnjeg te 500 kvadrata vanjskog prostora. Vrtovi bi se srušili zbog radova na iskopu, a po završetku radova uredio bi se ponovo park prema smjernicama Konzervatorskog odjela.

No, pravo rješenje za pretovarnu zonu je njezino smještanje na jednu od etaža podzemne garaže Iza Grada, projekta koji datira još iz vremena bivše gradonačelnice Dubravke Šuice, a na kojem radi i aktualna gradska uprava.

Prema tom projektu zamišljeno je da pretovarna zona bude smještena u toj garaži sa skladišnim, prostorima za kariće i električna vozila te kamione s ostalim potrebnim sadržajima.

No, prije nego realizacija ovog projekta počne Grad Dubrovnik i Excelsa nekretnine trebaju riješiti imovinsko pravne odnose. Naime, Excelsa nekretnine polažu pravo na dio prostora.

Projekt izgradnje garaže Iza Grada već je puno puta u različitim varijantama predstavljan javnosti, ali se u njegovu realizaciju još nije ozbiljno krenulo. No, sigurno je kako su razgovori o njegovoj realizaciji između Grada i Excelsa nekretnina neizbježni i uslijedit će nakon što Grad i Excelsa urede odnose oko koncesijske naknade za žičaru.