Ispiši ovu stranicu
Petak, 21 Lipanj 2019 13:08

Excelsa dobro prošla, kad plate dug dobit će koncesiju na 50 godina uz 15 posto naknade

Piše:

Razriješen je gordijski čvor sa žičarom, kazao je gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za novinare. Istaknuo je kako je već uputio materijale vijećnicima kako bi na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak usvojili koncesijski ugovor s Excelsa nekretninama. Zapravo je riječ o starom ugovoru prema kojemu bi na razdoblje od 50 godina iznos koncesijske naknade iznosio 15 posto godišnje.

Inače, uoči zatvaranja žičare gradonačelnik je najavljivao kako će, sukladno novom vještvu DORH-a tražiti veći iznos te naknade, odnosno isticao je kako je on procijenjen na 30 posto, no danas je istaknuo kako se u novom vještvu taj iznos ne precizira.

- Važno je reći, što se tiče visine koncesijske naknade, vijećnici će dobiti vještačenja i sve dopise DORH-a, Carine, Grada i Excelsa nekretnina. Nijedno vještvo nije reklo koji je to iznos koncesijske naknade. Gradsko vijeće je inače tri puta usvojilo odluku o koncesijskoj naknadi, prvi put u vrijeme bivšeg gradonačelnika kada je iznos naknade procijenjen na 15 posto na vrijeme do 50 godina. Drugi put odluku, nakon upozorenja Ministarstva financija da definiramo broj godina trajanja koncesije, naknada je također definirana na 15 posto i 10 godina koncesije, ali taj ugovor od strane Excelsa nekretnina nije potpisan. Treći ugovor je iz mog mandata na 50 godina i 15 posto koncesijske naknade i s jednakim postotkom i brojem godina ide se u budućnost. I ja bih volio da je naknada 20, 30, 40, 50 posto, ali nije realno da ćemo to dobit, a realno je naplatiti dug i dobiti ugovor na 15 posto, a proračunski korisnici imat će 10 milijuna kuna godišnje više u gradskoj blagajni. - rekao je Franković.

- Nisu svi blagonaklono gledali na zatvaranje žičare, ali je to doprinijelo da se naši međusobni odnosi riješe jer godine i godine pokušavanja bez zatvaranja žičare nije išlo. Ova uprava bila je prva koja je podigla tužbu tražeći dug iz prošlosti, a uspostavilo da smo bili u pravu, naplatiti smo dug i kamate i u ovoj godini ćemo vidjeti benefite od preko 36 milijuna kuna koji će se sliti u gradsku kasu. - rekao je Franković, istaknuvši kako žičara može početi s radom čim podmiri svoja dugovanja.

Bez podmirenih dugovanja ne može s Excelsom nekretnine sklopiti ni koncesijski ugovor.

- Ugovor će biti izmijenjen u onom dijelu koji definira da dugovi moraju biti plaćeni prije njegova potpisivanja. To je ugovor koji je već bio pripremljen. Žičara ne može početi raditi prije nego plate dugove. Jedan dio iznosa koji je Carina ovršila poklapalo se Gradom pa će nam Excelsa platiti 10 milijuna kuna, a carina vratiti 16 milijuna kuna i tako će dug prema Gradu bit plaćen. Dug od osam milijuna kuna prema državi je plaćen i novi dug će isto bit plaćen. U trenutku potpisivanja ugovora ne smije biti duga i to znači da će Excelsa morati odustati od svih sporova, kako protiv Carine tako i spora s Gradom Dubrovnikom. - kazao je Franković.

Istaknuo je kako rješavanja odnosa s Excelsa nekretninama oko žičare otvara vrata suradnji na rješavanju odnosa oko izgradnje garaže Iza Grada, projekta o kojem se već godinama govori, a koji bi riješio probleme prometa i opskrbe povijesne jezgre.

- Idemo korak po korak, prvo riješimo žičaru. Činjenica je da nikome ne odgovara zatvorena žičara jer se ne puni blagajna, a kvaliteta usluge se ne odvija na primjerenoj razini. Trebaju platiti što su dužni jer dok ne plate ne možemo dalje. - rekao je Franković.