Petak, 21 Lipanj 2019 14:18

Sada je s obale najbolje loviti na miješanom dnu

Piše:

Klimatske promjene, koliko god bile jedva primjetne tijekom jedne godina, danas su znatne u odnosu na prije tri, dva, čak i jedno desetljeće. Prijelaz iz hladnijeg u topliji dio godine i obrnuto događa se kasnije te naglije nego prije pa meteorološko proljeće i jesen traju znatno kraće nego nekad. Tako je i umjesto kao prije ugodan i blag, ovaj svibanj bio prevrtljiv poput veljače.

Zbog takvog vremena kasnilo je naglo povećanje temperature u plićacima sa 16 - 17 na 20 - 21 Celzijevih stupnjeva, što je preduvjet za žurniju i brojniju seobu k priobalju, kako po vrstama tako i količini jedinki, osobito riba.
F217382106
Taj masovni dolazak riba završio je u moru na jugu Jadrana polovicom lipnja. Tu, u uskom priobalnom pojasu, sve ribe koje nisu izrazito pučinske, ovisno o području, boravit će do sredine, najduže kraja srpnja. Osim toga, bit će vrlo raspoložene za ishranu zbog mrijesta kojeg su ili će tek obaviti. Prilika je to ne samo za uspješan nego i raznovrstan ribolov udicom s obale, ali i biranje ciljane lovine.

Bez dvojbe, najviše će ribolovaca poželjeti loviti ovrate. No, njih treba dugo čekati pa je puno bolje njoj se nadati dok se ciljano lovite njeni nešto manje cijenjeni, ali znatno brojnije srodnici - fratar, pic, sarak i arbun. U takvom lovu plijen su i pijerka, lumbrak, smokva, vrana, škrpina, često velikih dimenzija.

Iako prilaze i posve blizu obale, sve te ribe u ovo doba godine su najčešće na dubinama između 5 i 15 do 20 metara. Osim kao i ovrata, na mirnim blago ponirućim kamenitim obalama, te se ribe više ili manje rado zadržavaju i na drugim, obližnjim terenima. Tako na pjeskovitom dnu djelomično prekrivenom travom, voli boraviti fratar i osobito pic. Sarak će se, pak, rado zadržavati i na strmijem te neravnijem terenu, baš kao i škrpina. Za razliku od njih, lumbraka i osobito pijerke i vrane nema na strmim, ali ima na svim ostalim terenima, posebno onim obraslim.
DSC09418 Fratar2106
Iz svega navedeno, jasno je da je u predstojećem periodu najbolje loviti na miješanom dnu, s kamenite obale koja se blago spušta u dubinu, a u čijoj je blizini strmije kamenito i položeno pjeskovito obraslo dno. Podjednako je dobro, a najbolje dok ribe posve ne priđu obali, loviti na prijelazu kamenite, strme ili ne, obale u pjeskovito dno.

Nasuprot rasprostranjenom mišljenju da najveće ribe obitavaju u najudaljenijim morskim kutcima, veliki, često kapitalni fratri, pici i sarci, baš kao i uostalom i ovrate te smuduti, češće će se naći uz kopno nego uz pučinske otoke.

Većina spomenutih riba najaktivnija je u zoru i u smiraj dana. No, uspješno se loviti može tijekom cijelog dana, posebice pijerke i usnače te u vrijeme plime. Najbolji vremenski uvjeti za lov jesu mirno, bez ili uz tek lagani vjetar, a dobri kad je more malo valovito.

Loviti se može s više načina kompletiranim priborom. Najčešće se koristi pribor kojim se lovi ovrata. To znači s jednom udicom na struni koja klizi kroz šuplju olovnicu. Međutim, kako su nabrojane ribe lakši od „kraljice“, jasno je da pribor za njihov lov treba biti slabiji, a udice manje, osobito ako se pretežito lovi pic.

Najprikladnije su udice širine luka 8 do 15 mm, odnosno 10, ako se pretežito lovi pic. Također, najprikladnija je udica oblika „Crystal“, ali nešto kraća, dobre su ona oblika „Aberdeen“, a love li se pretežito pic, fratar i sarak, najbolje je koristiti udice oblika „Limerick“ koje su najbolje i za lov ovrate.

Zbog mogućnosti ulova ovrate, osnovnu strunu pribora treba izraditi od najlona promjera 0,35 do 0,45 mm, a završnjak 0,25 - 0,35 mm. I za najdalje odbačaje najčešće je dovoljno pribor opteretiti s olovnicom težine 30, najviše 50 grama.

Većina spomenutih riba se kreću malo poviše dna, a za hranom se nerijetko podigne i bliže površini. Zbog toga ih se može loviti i priborom nešto drukčije kompletiranim, koji mamac drži poviše dna i tako ga čini bolju vidljivim. Na takav se ometac olovnica postavlja na kraj pribora, a udica se vezuje na privez (primulu, pjok) dužine 20-tak centimetara koji se za predvez, osnovu završnjak, vezuje pola metra iznad olovnice. Na privez, najbolje na njegovu sredinu, dobro je staviti kuglicu „pop - up“ plutnjaka, koja će mamac držati poviše dna i kad pribor polegne po njemu. Ako se ne lovi na izrazito škrapastom terenu, takav završnjak može biti klasični očenaš, odnosno imati i tri priveza poviše olovnice. Posebno je pogodan ako se pretežito love pijerke i ostale neoprezne ribe.

Bez obzira kako se kompletiranim završnjakom lovilo, koristiti je najbolje laki, eventualno srednje teški štap tipa „bolognese“ ili još bolje „beach“ ili „beach ledgering“. No, svi ti štapovi moraju imati osjetljiv vrh. Na njega je dovoljno montirati laganu, ali je bolje srednju, rolu veličine 50. Prednost treba dati nešto bržim, prijenosnog odnosa oko 5,2 :1.

Što se tiče taktike lova, najbolja je ona prilagođena ovrati. To znači da poslije odbacivanja mamaca strunu treba samo lagano zategnuti. Ako su u blizini, pijerka, škrpina i usnače će mamac brzo i bez oklijevanja prihvatiti. Međutim, pic, fratar i sarak, arbun znatno manje, dugo će oklijevati. Zato treba biti vrlo strpljiv. Kad riba ponese mamac i snažno zategne strunu treba odlučno kontrirati i izvlačiti bez velikog taktiziranja kako bi se spriječilo ovratu, fratra i sarak da se zavuku u kakav procjep ili sakriju iza kamena i tako pokidaju strunu.

Za razliku od taktike, mamac ne treba biti prilagođen lovu ovrata. Istina, sve će navedene ribe posegnuti i za golim štrcaljcem i volkom, ali je bolje ponuditi im koji mekši, ali i mamac jeftiniji od velikog crva. To mogu biti komadi srdele i drugih sitnih riba - gavuna, girovki... Mamčiti se mogu i crvi, račići te ostali stanovnici dna.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020