Ispiši ovu stranicu
Subota, 22 Lipanj 2019 12:33

Na Lokrumu živi čak 11 vrsta šišimiša, a u ponedjeljak se otvara izložba o njihovu istraživanju

Čak 11 vrsta šišmiša nastanjuje otok Lokrum što je uistinu impozantna brojka s obzirom na njegovu veličinu. Otok Lokrum zaštićen je kao poseban rezervat šumske vegetacije prije više od 70 godina zbog jedinstvene šume česvine koju nastanjuju brojne vrste. Putopisci i istraživači posjećivali su Lokrum i bilježili nalaze vrsta. Ipak, podaci o šišmišima bili su skromni sve do 2016. godine kad su započela istraživanja u kojima zajedno sudjeluju istraživači iz Hrvatske i Velike Britanije, a otkrili su ukupno 11 vrsta šišmiša.

Stoga će u ponedjeljak u 17:15 sati na Lokrumu, u benediktinskom samostanu biti otvorena izložba „Tehnologije u biologiji: šišmiši”. Brod Javne ustanove Rezervat Lokrum za posjetitelje ove izložbe kreće iz Gradske luke u 17:00 sati, a potrebno je najaviti dolazak na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ova izložba ostvarena je suradnjom Javne ustanove Rezervat Lokrum i Tehničkog muzeja Nikola Tesla s ciljem približavanja svijeta šišmiša i tehnologija koje se koriste za njihovo istraživanje.
Lokrum je izuzetno važno stanište za kolonije dviju vrsta šišmiša — Kolombatovićevog dugoušana i malog potkovnjaka.

Dok međusobno „pričaju”, šišmiši koriste zvukove koje ljudsko uho može čuti, ali su zvukovi eholokacije, koju koriste dok lete, u većini slučajeva nečujni za čovjeka. Uređaj koji omogućuje utvrđivanje prisutnosti šišmiša pretvarajući njihovo glasanje, tj. eholokaciju, u zvukove koje može čuti čovjek naziva se ultrazvučnim detektorom ili „bat detektorom”.

Na otoku Lokrumu istraživači su primjenjivali još jednu metodu proučavanja šišmiša i otkrivanja njihovih putanja leta, njihovih skloništa i vremena aktivnosti. Ta se metoda naziva telemetrijom. Tijekom istraživanja se na pojedine jedinke šišmiša pričvrsti vrlo mali radio odašiljač koji šišmiši odbacuju za oko deset dana. U tom razdoblju, istraživači opremljeni radio prijemnicima i usmjerenim antenama mogu pratiti šišmiše i odrediti njihov položaj u prirodi. Prikupljeni se podatci obrađuju te se izrađuju karte njihova kretanja.

Istraživanja šišmiša na Lokrumu suvremenim tehnologijama kao što su primjena bat detektora i telemetrije bit će prikazana na izložbi filmom, pri čemu se čuje i glasanje šišmiša snimljeno pomoću bat detektora. Ovaj film u trajanju od 14 minuta moći će pogledati svi posjetitelji Lokruma i pri tome se upoznati s načinima istraživanja i očuvanja šišmiša na ovom području.

DPP