laus banner 2021 2

Četvrtak, 27 Lipanj 2019 14:01

Vijećnici prihvatili izvansudsku nagodbu s Excelsom, odobrili i koncesijski ugovor

Piše:

Ne promatram ovo kao neki veliki i slavni uspjeh, niti uspjeh ove gradske uprave, niti mene osobno već smatram da je u ovom slučaju pravna država funkcionirala, kazao je gradonačelnik Mato Franković, uvodno obrazlažući Prijedlog zaključka o prihvaćanju teksta izvansudske nagodbe između Grada Dubrovnika i Excelsa nekretnina te Prijedlog zaključka o izmjeni Odluke o dodjeli koncesije za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra, a čijim bi usvajanjem Grad i Excela nekretnine trebali okončati višegodišnje probleme oko koncesijske naknade i duga koji je nastao izbjegavanjem njegova plaćanja od strane Excelsa nekretnina.

- Nitko nije oštećen jer ne može raditi nešto što nema dozvolu nadležnih tijela za rad. - kazao je Franković, dodavši kako se konačno rješava gordijski čvor između Grada i Excelsa nekretnina.

- U suštini, kraj je došao prije par dana kad smo u suradnji s DORH-om, Ministarstvom financija i Carinskom upravom pronašli rješenje. - rekao je Franković, naglasivši kako pred vijećnike stavlja
iznos od 26 milijuna kuna koje će pripasti Gradu.

Istaknuo je kako predloženi iznos koncesijske naknade ostaje 15 posto od prihoda prodanih karata.

- Imate brojna vještačenja i nijedno nije kazalo da naknada treba biti 20, 21, 25, 30 posto. Dakle, 15 posto na 50 godina možemo prihvatiti ili odbiti. Tri puta smo prihvatili iznos od 15 posto i ta je odluka još na snazi. Bilo bi potpuno bespotrebno i ničim utemeljeno ići na veći iznos koncesijske naknade. To bi izazvalo daljnje prijepore i zaustavljanje rada žičare. - rekao je Franković.

No, Jadran Barač (SDP) istaknuo je kako Franković treba preuzeti odgovornost za štetu koja je nanesena te dodao kako nije trebalo zatvarati žičaru.

Odgovarajući Baraču, Franković se obrušio na bivše gradonačelnike Andra Vlahušića i Vida Bogdanovića.

- Poznato je da ste zastupnik Excelsa nekretnina, samo čudi da vam nisu javili da su se usuglasili s prijedlogom nagodbe. Vi i dalje po istom k'o Maksim po diviziji. Nema vam Vida Bogdanovića, a ono što sam jučer čuo s vaše pressice je bez komentara. Taj bivši gradonačelnik je prodao toliko srebra koliko nitko nije prodao u povijesti Grada. - kazao je Franković pa nakon Bogdanovića sasuo po Vlahušiću.

- Ako je itko želio oštetiti Grad to je onaj koji je u jednom trenutku s njima potpisao sporazum i rekao da se odriče svih dugova u prošlosti, bez suglasnosti Gradskog vijeća. Tko sam ja da odustajem od 26 gradskih milijuna kuna? - zapitao se Franković, naglasivši kako je zauzeo tvrd stav prema kojemu neće odustati od kamata koje pripadaju Gradu.

Barač je istaknuo kako su Exclesa nekretnine Gradu plaćale svoje dugove. Kazao je kako niti jedan porezni dug nije bio evidentiran po zakonu jer se radi o sudskim postupcima. Poručio je Frankoviću da se ne hvata tema u kojima spominje brigu za građane.

Kazavši kako rasprava s Baračem zamara i njega i građane i vijećnike, Franković je predsjedniku dubrovačkog SDP-a odgovorio da zbog svog integriteta ubuduće prouči i pročita materijale za Vijeće te mu poručio "ne dajte da vas zavedu".

Za govornicu je izašao i Blaž Pezo (HDZ), kazavši Baraču kako ga je zvao Rusković iz Excelsa nekretnina te mu rekao da poruči Baraču da se više ne javlja jer ga više ne mora braniti.

Gradonačelnik je rekao da netko, primjerice Kristić, Baraču, ako ga je izbrisao, pošalje broj od Anta Ruskovića.

Za riječ se javio i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica koji je istaknuo da mu je nevjerojatno da SDP brani Excelsa nekretnine koje nisu htjele Gradu plaćati koncesijsku naknadu.

- Da su nas imali u škarama oni bi nas gazili i danas i nikad ove nagodbe ne bi bilo. Nije postojala volja da se dug naplati, a onoga k'o ima pare, možete klepiti tako da mu te pare uzmete. Da nije bilo pisma koje je gradonačelnik uputio Carini, nikad Carina ne bi izašla na teren i kad je nešto dobro, to treba pohvaliti. Konačno je na ovom slučaju profunkcionirala pravna država , a profunkcionirala je jer ju je gradonačelnik potaknuo na djelovanje. - kazao je Potrebica, pohvalivši Excelsa nekretnine jer su nakon devet godina odlučile biti društveno odgovorne.

Barač ga je pitao čemu današnji igrokaz i čemu igrokaz zadnja četiri mjeseca ako koncesijska naknada iznosi nepromijenjenih 15 posto. Potrebici je odgovorio kako prodaja žičare, odnosno ponašanje Excelsa nekretnina prema Gradu Dubrovniku nije nikakav splet okolnosti.

- To nije nikakav splet okolnosti već nacionalna i lokalna politika HDZ-a. Živite li vi u ovoj državi, znate li što se događalo '90-tih? To nije splet okolnosti, zna se tko je to napravio, ta osoba ima ime prezime. - rekao je Barač.

Vijeće je u nastavku sjednice prihvatilo tekst izvansudske nagodbe između Grada i Excelsa nekretnina te prijedlog zaključka o izmjeni Odluke o dodjeli koncesije za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra. Tako će Grad naplatiti 26 milijuna kuna duga od Exclesa nekretnina koje će kroz 50 godina Gradu plaćati koncesijsku naknadu od 15 posto od prihoda prodanih karata.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020