lausnekretninebanner

Četvrtak, 27 Lipanj 2019 17:24

Vijećnici izbacili bankomate iz Grada; Jelčić: Sav ovaj cirkus počeo je od Blagih djela i stavljanja bankomata na prostore Algebre

Piše:

Usvajanjem izmijenjene Odluke o komunalnom redu, Gradsko je vijeće stvorilo preduvjete za uklanjanje bankomata iz povijesne jezgre. Naime, izmjenama Odluke na otvorima zgrada u povijesnoj jezgri zabranjuje se postavljanje bankomata i sličnih uređaja. Tako se svi bankomati za čije postavljanje nema suglasnosti Konzervatorskog odjela, a za koje se ne zatraži suglasnosti za koje se ne dobije, moraju ukloniti u roku od 30 dana. U suprotnom, od 1. kolovoza vlasnicima prostora svaki će se dan pisati kazne u iznosu od po 10 000 kuna.

Gradonačelnik je istaknuo kako će, nakon što Vijeće usvoji odluku, komunalni redari od vlasnika prostora u kojima su bankomati tražiti na predočenje suglasnost Konzervatorskog odjela. Ukoliko takve suglasnosti nema redar će izdati rješenje s rokom od 30 dana za dobivanje suglasnosti ili uklanjanje bankomata iz prostora.

- Kad nakon 30 dana redari izađu na teren i utvrde da bankomat nije maknut, kreću s pisanjem kazni koje iznose 10 000 kuna pravnoj osobi, vlasniku prostora, ne onome tko je u najmu, te 2 000 kuna odgovornoj osobi u pravnoj osobi. Kazna će se pisati svaki dan jer to zakon dozvoljava pa ćemo vidjeti kome odgovara da u mjesec dana dobije 300 000 kuna kazne. - rekao je Franković te objasnio daljnju proceduru.

Inače, Franković je istaknuo kako je Auro Domus prije par dana na Upravnom sudu u Splitu izgubio spor oko bankomata postavljenih na prostoru u kojem je donedavno bio Kraš.

- Na svako naše rješenje izjavljuje se žalba, a drugostupanjsko tijelo u žalbenom postupku je Dubrovačko - neretvanska županija i u trenutku donošenja drugostupanjske odluke naše naplatno rješenje, ako je doneseno u našu korist, postaje izvršno i u tom trenutku mi sjedamo na račun onome tko prostor iznajmljuje. Postoji mogućnost i da se žale na Upravnom sudu u Splitu i imali smo već slučaj, naime Auro Domus je prje par dana izgubio spor. - rekao je Franković.

Nakon što je Ministarstvo kulture dalo smjernice gradonačelnik je istaknuo kako je iz smjernica jasno da nijedan od bankomata koji trenutno nemaju suglasnost Konzervatorskog odjela ne bi u budućnosti smjeli bit u povijesnoj jezgri.

- Ni oni koji imaju suglasnost po ovoj odluci ne bi tu trebali bit. Sigurno će doći do revizije određenih suglasnosti jer je stav Ministarstva kulture vrlo jasan gdje je nešto prihvatljivo, a gdje nije. - kazao je Franković te se osvrnuo na pisanja jednog medija prema kojemu je Grad odgovornost o bankomatima sa sebe prebacio na Konzervatorski odjel.

- Govori se da je Grad digao odgovornost sa sebe i prebacio je na Ministarstvo kulture, što nije istina. - rekao je Franković.

Vijećnica Tatjana Šimac Bonačić (SDP) smjernice Ministarstva, koje su sastavni dio materijala, uopće nije pročitala pa je predložila da na javnoj površini Grad napravi punkt za bankomate kao što je to u zračnim lukama.

Gradonačelnik joj je odgovorio kako sukladno smjernicama bankomati mogu bit u unutarnjim prostorima.

- Cilj je u prostoru ponuditi tvrtkama da postave bankomate. Moramo imati bankomate jer ljudi moraju negdje moći dignuti novac. - kazao je Franković.

Maro Kristić (Most) predložio je da prostor za bankomate bude u prostoru u Ulici Cvijete Zuzorić kojega je Grad namjeravao kupiti od države te u njemu urediti javni zahod.

Vijećnik Ivan Jelčić (DDS) naglasio je kako je cijeli cirkus s bankomatima počeo zbog Blagih djela.

- Sav ovaj cirkus počeo je od Blagih djela i stavljanja bankomata na prostore Algebre. Inače, Blagim djelima je jedna od svrhi djelovanja unapređenje stanja kulturno - povijesne baštine. Iznajmljivanje pročelja za bankomate nije baš unapređenje stanja kulturno - povijesne baštine u Gradu Dubrovniku. Čičo Obuljen i Blaga djela su pogurali bankomate i dali šprancu ponašanja i ostalima, a i konzervatori su se zabrojali s ovih devet odobrenja. - rekao je Jelčić.

Inače Konzervatorski odjel još nije odgovorio na pitanje portala Dubrovnikpress.hr kome su izdane suglasnosti.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250