Petak, 28 Lipanj 2019 14:03

„Zlatna naranča” Konobi Maha

„Zlatna naranča” Konobi Maha Foto: DNŽ

Dodjela nagrade „Zlatna naranča”, izbor najboljih u ruralnom turizmu u Dubrovačko - neretvanskoj županiji održana je danas u palači Ranjina, a priznanja pobjednicima uručio je župan Nikola Dobroslavić. Vvečanosti su nazočili i zamjenik župana Joško Cebalo, ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić, v.d. pročelnika UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić, načelnik općine Orebić Tomislav Ančić te predsjednica HGK – ŽKD Terezina Orlić.

- Već četvrtu godinu i na ovaj način pratimo razvoj ruralnog turizma naše Županije, i zaista mogu reći da se iz godine u godinu vidi napredak u ponudi i kvaliteti koju pružaju naša obiteljska gospodarstva. Drago mi je da je „Zlatna naranča” postala tradicijom jer je ova nagrada znak da je potencijal ruralnih prostora velik i da naši sugrađani pokazuju ljubav za svoje običaje, starinu i izvornu domaću kuhinju. - poručio je župan Dobroslavić te čestitao nagrađenima, ali i svim finalistima, na predanom radu kojim podižu kvalitetu cjelokupne destinacije.

Nagradu „Zlatna naranča” za 2019. godinu osvojila je „Konoba Maha” s otoka Korčule koja već 12 godina spaja ugodnu atmosferu na svom rustikalnom i energetski neovisnom ranču uz kombinaciju tradicionalnih okusa i moderne prezentacije te time zaokružuje viziju ruralnog i održivog turizma. Smještena osam kilometara od Grada Korčule, ova konoba uređena je u dalmatinskom stilu s kamenim zidovima, te nježnim osvjetljenjem u vrtu okruženom mediteranskim biljem. Kvalitetu i ambijent ovog obiteljskog gospodarstva prepoznale su i mnoge poznate osobe kao što su Bill Gates, Bernie Ecclestone, Tom Cruise, Demi Moore te mnogi drugi. Konoba Maha je jedna od suosnivača Udruge Korčulanske Pjatance – proljetnog sajma hrane i vina, a svoju viziju imanja u budućnosti dokazuju kontinuiranom edukacijom osoblja i vlasnika te stalnim podizanjem kvalitete usluge i povećanjem vlastite proizvodnje.

Ispred svih dobitnika prigodnim riječima obratio se Ivan Marelić koji je istaknuo kako su ovakva priznanja od izrazite važnosti.
- Na ovaj način svi mi mali proizvođači i poduzetnici vidimo da je naš trud i rad prepoznat od strane matične županije. Želim se zahvaliti svima na tome i naravno na ovom priznanju. - rekao je Marelić.

Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA pokrenuli su izbor za najbolje u ruralnom turizmu kako bi se ukazalo na važnost kvalitetnog pristupa u vođenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava upravo u službi ruralnog turizma i time se odalo priznanje te zaslužena promocija najizvrsnijim.

Na natječaj je ove godine prijavljen rekordan broj poslovnih subjekata s područja cijele Dubrovačko-neretvanske županije, njih 26, a nakon prvog kruga izbora ocjenjivačka komisija odabrala je 15 finalista, između kojih su provjerom na terenu izabrani najbolji u osmišljavanju autohtonog turističkog doživljaja uz predstavljanje kulturne, povijesne i eno-gastro baštine svoga kraja.

Nakon Konobe Maha, koja je osvojila najveći broj bodova, drugo mjesto pripalo je OPG-u Marin Knez s Pobrežja, dok je Agroturizam Kapor iz Orebića osvojio treće mjesto.


Četveročlana obitelj Konobe Knez svojom predanosti i ljubavi prema poslu nastoje pružiti najbolju uslugu posjetiteljima, a nude okuse dubrovačke povijesti jer još od davne 1921. godine obitelj se bavi preradom i prodajom mesa i mesnih prerađevina. Uz prisutnost porasta brzog turizma i apartmanizacije teže da se očuva izvorna prirodna ljepota i povijesna baština seoskog područja Pobrežje. Na seoskom domaćinstvu uzgajaju i razne domaće životinje, ekološko voće, povrće, proizvode kućno vino, domaće likere i rakije od voćaka, te svim posjetiteljima nude pravi doživljaj farme.

Iznad Orebića, u mjestu Mokalo smjestio se Agroturizam Kapor, u prošlosti imanje, a danas ambijentalni kompleks mediteranske kuće. Uz ukusnu domaću hranu nude degustaciju domaćih vina Postup, Plavac i Rukatac, a svoju ponudu su obogatili i obiteljskim muzejom. U agroturizmu se velika pažnja posvećuje i najmlađima koji tijekom svog boravka mogu uživati u uređenim igralištima i šetnicama, a sve u društvu domaćih životinja.
Od 2018. se uz zlatnu, srebrenu i brončanu povelju, dodjeljuju i dvije posebne nagrade u kategorijama "Atrakcije u ponudi ruralnog turizma" i "Tradicijski proizvodi".

Ove godine su se, među finalistima, posebno istaknuli Etnografska zbirka Barilo smještena u samom centru Blata koja posjetiteljima nudi poseban i nezaboravan ugođaj i šetnju kroz stoljeća života otočana, te Školjkarstvo Antonio iz Zamasline uz jedinstveno iskustvo posjeta uzgajalištima mušula i kamenica, kušanje i upoznavanje s procesom proizvodnje ovog afrodizijaka.

Nagradu za „Tradicijski proizvod” dobio je OPG Anica Bažika iz Lumbarde, vlasnici oznake Hrvatski otočni proizvod, sa svojim posebnim pekmezima, džemovima i marmeladama od limuna, mandarina, smokava, Plavca malog, uz stalno osmišljavanje novih proizvoda.

Pobjednici su, uz statuu „Zlatne naranče” i povelju, nagrađeni s novčanim iznosima od dvije do pet tisuća kuna za unapređenje svog poslovanja.

Osim dobitnika, među finalistima su se našli i Seosko domaćinstvo Podanje i OPG Nikola Simić s Lastova, OPG Tomo Ostojić iz Ploča, OPG Pero Šiša iz Konavala, OPG Luko Jakobušić iz Župe dubrovačke, OPG Biskup, vl. Zdravka Stražičić s Mljeta, Pustolovni park Cadmos Village iz Konavala te OPG Ante Rončević iz Ploča.

Prošle godine nagradu je odnijela konoba „Seoska kuća” obitelji Novaković iz Čilipa, jedan od pionira ruralnog turizma u Konavlima, 2017. nagrada je pošla u Metković restoranu i izletištu Đuđa i Mate, dok je 2016. godine prvo mjesto osvojilo OPG DIANA MAROVIĆ – EKO ŠKOJ s otoka Korčule.

Na današnjoj svečanosti bili su i dobitnici nagrade Suncokret ruralnog turizma, a prošle godine to priznanje dobilo je četvero poduzetnika iz naše županije – Seosko domaćinstvo Musladin, Kušaonica ulja Surjan, Seoska kuća Novaković te restoran Lopoč.

DPP

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020