Petak, 05 Srpanj 2019 11:16

Obilježena 164. godišnjica rođenja Vlaha Bukovca

U Kući Bukovac u Cavtatu jučer je raznolikim muzejskim programom obilježena 164. godišnjica rođenja Vlaha Bukovca. Povodom obljetnice održana je dramska radionica za djecu Vilinski svijet Vlaha Bukovca u jutarnjim satima pod vodstvom Jelene Sukurice. Djeca su svojom kreativnošću oživjela slike Vlaha Bukovca, a krajnji je cilj dramskih radionica predstava u kojoj će se prikazati Bukovčev vilinski svijet.

Nakon stručnog vodstva Lucije Vuković po aktualnoj izložbi Vlaho Bukovac i Jaroslav Čermák – Ideja umjetnosti u Hrvatskoj u 19. stoljeću, predstavljen je projekt digitalizacije autobiografskih tekstova Vlaha Bukovca koji su dio zbirke Kuće Bukovac.

Lucija Vuković, voditeljica Kuće Bukovac, predstavila je vrijednost rukopisa Vlaha Bukovca te arhivsku zbirku i građu zainteresiranoj javnosti.

Antonia Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala, prikazala je strukturu same platforme u kojoj će se nalaziti digitalizirana građa Kuće Bukovac.

Građa je povezana i prikazana na platformi za znanstvenu, ali i ostalu zainteresiranu javnost. Digitalizacija nije samo proces zaštite kulturne baštine, već se njome omogućuje dostupnost vrijedne građe na svim razinama. Na ovakav način, rukopisi i ostala digitalizirana građa postaju dostupni građanima, učenicima, zainteresiranim stručnjacima, umjetnicima i ostalima. Navedenom je platformom kulturno dobro dostupno, a smanjeno je posredništvo u ustanovi, što na koncu rasterećuje i samu ustanovu. Digitalne zbirke vrelo su za sve ostale oblike prezentacije i korištenja te njihova vrijednost nikada ne može biti iscrpljena.

DPP

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020