Subota, 06 Srpanj 2019 12:29

Poruka iz Mosta ususret Županijskoj skupštini: Podržite prvokup zemljišta Vile Rašica

Most apelira da se u ponedjeljak na Sjednici Skupštine Dubrovačko - neretvanske županije, kako piše u priopćenju, „podrži prvokup dvije petine od ukupno deset tisuća kvadratnih metara građevinskog zemljišta unutar obuhvata Vile Rašica”. Ovo zemljište, pišu iz Mosta, u susjedstvu je terenu od 70 tisuća kvadrata, kojeg, navodi se iz Mosta, nastoje pretvoriti u građevinsko iako pripada Park šumi Petka, važnom prirodnom resursu.
„Most je prije godinu dana ukazivao da su Grad ili Županija trebali kupiti ovih 70000 m2 i da je to od strateškog interesa, a dosadašnji događaji samo potvrđuje da su bili u pravu, kada su tvrdili da pravo prvokupa nije propušteno slučajno i bez razloga. Umjesto Grada Dubrovnika ili Dubrovačko-neretvanske županije, čija tvrtka upravlja Park šumom Petka, ovo zemljište kupuje tvrtka Plavi Projekt d.o.o. iz Zagreba koju se povezuje s poduzetnikom Petrom Pripuzom.” - piše u priopćenju.

U Mostu iznose kako je tekao postupak gubitka ovog vrijednog resursa:

„Nakon bankrota Stipe Gabrića Jambe koji se za vrijeme dok je harao Županijom i Gradom domogao vrijedne šume, pokrenuta je ovrha nad Jambinom imovinom, a onda se pojavila tvrtka Plavi projekt d.o.o. i postala vlasnikom ovog zemljišta bez da ga je uopće platila. Opet gle čuda, iznos tražbina prema Stipi Gabriću Jambi, kako u svom rješenju navodi sutkinja koja je vodila ovršni postupak i licitaciju, premašivao je iznos od oko 9 milijuna kuna, kolika je bila vrijednost zemljišta. Na kraju je vrijednost zemljišta kompenzirana s Jambinim dugom, bez da je tvrtka Plavi projekt d.o.o. morala išta platiti.

Nije tajna da se nedugo iza toga tvrtka Plavi projekt d.o.o., obratila Gradu Dubrovniku s prijedlogom da im se omogući gradnja na samo par tisuća kvadrata tog zemljišta, a da će oni za uzvrat pokloniti preostale kvadrate šume Gradu.” - pišu iz županijskog Mosta.

„Istovremeno je okončan i postupak povrata dvije petine od gotovo 10000 četvornih metara građevinskog zemljišta koji se nalaze u samom obuhvatu Ville Rašica, što je Grad Dubrovnik krajem prošle godine pravomoćno izgubio, a zemljište je vraćeno nasljednicima Leonardu Sayao Fereira Rasica iz Brazila i Renati Rassini iz Italije. Dok Grad i Županija sasvim „slučajno" propuštaju pravo prvokupa 70000 m2 zemljišta, događaju se zanimljive radnje sa susjednim zemljištem od 10000 m2 unutar obuhvata Ville Rašica. Tvrtka Rašica Projekt d.o.o., koju vodi Pripuzov odvjetnik Davor Galetović, prodaje svoje 3/5 zemljišta poduzetniku Blažu Petroviću i njegovoj tvrtki GP Brim d.o.o. Ta tvrtka je od zadnjih 450 dana provela 350 u blokadi i stečajnom postupku teškom više milijuna kuna, a njezin promet u zadnje dvije godine je svega nekoliko tisuća kuna, a poslovanje Blaža Petrovića već su obilježile sumnje na bespravne gradnje. Kako bi zaštitili ovo vrijedno zemljište od devastacije i sačuvali šumu, tražimo da se razmotri odluka o prepuštanju ovog resursa i inzistiramo na nužnosti prvokupa.” - navodi se u priopćenju Mosta.

D.M.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019