lausnekretninebanner

Srijeda, 10 Srpanj 2019 12:16

Počeli radovi uz projekt „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve“

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, povodom početka radova, obišli su lokacije u sklopu projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve“. Projektom je obuhvaćeno devet infrastrukturnih zahvata i dvije aktivnosti za upravljanje i praćenje posjetiteljima, a cilj je doprinijeti održivom društvenom i gospodarskom razvoju doline Neretve.

- Osim što želimo doprinijeti razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini, ciljevi projekta obuhvaćaju revitalizaciju, uređenje i stvaranje novih sadržaja za posjetitelje. Kao i edukaciju i obrazovanje ciljnih skupina, ali i podizanje svijesti o važnosti očuvanja i upravljanja zaštićenim dijelovima prirode unutar ekološke mreže Natura 2000 na području doline Neretve. - istaknuo je voditelj projekta Miho Baće, v.d. pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Dubrovačko - neretvanske županije.

Projekt obuhvaća rekonstrukciju škole u Baćini, unutar koje će se nalaziti posjetiteljski centar Vrata Neretve i planinarski dom, uređenje izložbenog prostora Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, izgradnju edukacijskog eko kompleksa s prvim vjetroorguljama u svijetu na brdu Trovro u Rogotinu, uređenje promatračnice za živi svijet i 10 km pješačkih staza na Baćinskim jezerima, revitalizaciju 5 km staza i šetnica na području Predolac - Šibenica, uređenje edu - eko vrta u sklopu Osnovne škole fra Ante Gnječa u Staševici, uređenje eko dječjeg igrališta u Otrić Seocima i postavljanje sustava za zaštitu od požara na području Predolac - Šibenica i brdu Babina Gomila.

- Sve projektne lokacije, uključujući staze i šetnice, imaju edukativno - informativnu funkciju. Tako želimo podići svijest ciljanih skupina o važnosti održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve te stvoriti edukativno - ekološki kompleks sadržaja i objekata, s ciljem isticanja posebnost i važnost ovog područja na međunarodnoj razini. Uz upravljanje prirodnom baštinom i održivim gospodarenjem okolišem, projekt će imati pozitivan utjecaj na turističku ponudu i gospodarstvo regije. - kazao je Baće.

Ugovor o financiranju projekta potpisan je u srpnju 2018. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14,35 milijuna kuna, od čega 10,53 milijuna kuna iznosi potpora EU. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija (OPKK) te je financiran iz Europskih strukturnih investicijskih fondova.

Nositelj i korisnik bespovratnih sredstava je Dubrovačko-neretvanska županija, a partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko - neretvanske županije, Grad Metković, Grad Ploče i Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA.

U sklopu projekta predviđeno je i održavanje 21 edukativne radionice na temu očuvanja prirodnih vrijednosti usmjerenih k lokalnom stanovništvu, stranim i domaćim posjetiteljima, osobama s invaliditetom te djecu osnovnoškolske dobi. Kraj projekta predviđen je za studeni 2020. godine.

DPP

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020