Petak, 12 Srpanj 2019 10:54

Dva značajna projekta obilježila su rad gradske uprave i poduzeća u zadnjih sedam dana

Dva značajna događaja obilježila su rad gradske uprave i gradskih poduzeća u ovom tjednu, jedan je početak radova na sanaciji Grabovice, a drugi je puštanje u rad sustava „Dubrovnik Parking”.

Dubrovnik je dobio i Ulicu maestra Đela Jusića, a uz to, između ostalog, u zadnjih sedam dana, prošli petak, započela je primjena odluke kojom će se regulirati broj bankomata u Gradu, a Grad Dubrovnik dobio je i najvišu ocjenu za transparentnost proračuna.

TRANSPARENTNOST PRORAČUNA – ODLIČAN, PET

Grad Dubrovnik treću godinu za redom dobitnik je najviše ocjene (5) za razinu proračunske transparentnosti koju dodjeljuje Institut za javne financije. Naime, Institut za javne financije predstavio je 3. srpnja 2019. rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica orovdenog od studenog 2018. do ožujka 2019. Prosječna proračunska transparentnost – mjeri se brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina.

NOVI ASFALT NA ŠIPANU

Prošli petak završeni su radovi na sanaciji i uređenju nerazvrstane ceste Suđurađ - Šipanska Luka na otoku Šipanu. U sklopu radova sanirana je i presvučena novim asfaltnim zastorom dionica ceste duljine 2,5 kilometra.
sipanpregled1207Radove je u okviru godišnjeg plana investicijskog održavanja prometnica proveo Upravni odjel za promet putem ugovornog izvođača, a vrijednost investicije iznosi dva milijuna kuna s PDV-om.

BANKOMATI NEĆE VIŠE DOMINIRATI STRADUNOM

Nakon Izmjena i dopuna Odluke o komunalnom redu kojima je Grad Dubrovnik propisao zabranu postavljanja bankomata i drugih uređaja u otvore na zgradama u povijesnoj jezgri u svrhu uvođenja reda formirana je posebna skupina komunalnih redara koja je provela izvid na terenu i utvrdila da se unutar povijesne jezgre nalazi 41 bankomat, od kojih devet imaju valjano odobrenje konzervatora.
bankomatipregled1207Utvrđeni su svi vlasnici preostalih 32 bankomata, a započeo je postupak uzimanja iskaza na zapisnik na temelju kojih će Komunalno redarstvo pokrenuti upravne postupke ili protiv vlasnika ili protiv korisnika prostora te će sukladno Zakonu o općem upravnom postupku za svaki bankomat donijeti Rješenje o uklanjaju u roku od 30 dana, ukoliko od dana dostave Rješenja ne ishoduju suglasnost Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ako vlasnici/korisnici prostora ne postupe po Rješenju izreći će im se novčane kazne koje za fizičke osobe iznose do dvije godišnje bruto plaće, odnosno 10 godišnjih bruto plaća za pravnu osobu. Istovremeno se pokreće i prekršajni postupak na način da će se prekršiteljima svakodnevno izricati prekršajni nalozi koji iznose 2.000 kuna za fizičku osobu, 5.000 kuna za obrt te 10.000+2.000 kuna za pravnu/odgovornu osobu, sve dok ne postupe prema Odluci o komunalnom redu.

ZAPOČEO PROCES OSNIVANJA DJEČJEG VRTIĆA PČELICA

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donijelo je Odluku o podjeli javne ustanove Dječji vrtići Dubrovnik kojom se osniva nova javna ustanova, Dječji vrtić Pčelica sa sjedištem u Mokošici, dok postojeća ustanova nastavlja s radom pod istim nazivom, Dječji vrtići Dubrovnik, samo sa smanjenim upisnim područjem te je započeo proces osnivanja nove ustanove.
palcicapregled1207Dječji vrtić Pčelica u svom će sastavu imati 14 područnih odjela i to više odjela u Mokošici, potom u Trstenom, Zatonu, na Gromači, Osojniku i Šipanu. Centralna zgrada novoosnovane ustanove bit će vrtić Pčelica u Mokošici, koji će nakon planirane rekonstrukcije sa sadašnjih osam grupa narasti na ukupno njih 15. Ujedno su predviđeni i ostali prateći prostori planirani za centralni vrtić, poput prostora za upravu i stručne službe.

ZAPOČELA SANACIJA GRABOVICE

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima – pročelnikom Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Srđanom Todorovskim i direktorom komunalnog društva Čistoća Dubrovnik Markom Ivekovićem obišao je u utorak ujutro odlagalište komunalnog otpada Grabovica gdje su započeli radovi na 1. fazi sanacije.

Radove sukladno ugovoru potpisanom u svibnju izvodi tvrtka G.T. Trade d.o.o. Split, a preko 12 milijuna kuna vrijedna investicija prvi je preduvjet potpunog zatvaranja odlagališta do kraja 2020. godine, za što će Grad značajno iskoristiti sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
grabovicapregled1207Gradonačelnik Franković prilikom obilaska istaknuo je značaj ove investicije kazavši kako je radi budućnosti potrebno adekvatno riješiti pitanje odlaganja otpada. Rekao je kako će se komunalni otpad do izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom odvoziti na drugu lokaciju te kako je u tijeku ispitivanje najbolje opcije za to, ali se paralelno radi i na osmišljavanju buduće javne namjene saniranog odlagališta.

HVARSKA PREIMENOVANA U ULICU MAESTRA ĐELA JUSIĆA

U nazočnosti obitelji pokojnog Đela Jusića u srijedu je na Pločama svečano otkrivena ploča u ulici koja od danas nosi ime ovog velikog hrvatskog skladatelja, izvornog dubrovačkog trubadura.
djelopregled1207Naime, Gradsko vijeće je na 23. sjednici, održanoj 27. lipnja 2019., a na prijedlog gradonačelnika Mata Frankovića, donijelo odluku kojom je Hvarska ulica preimenovana u Ulicu maestra Đela Jusića.

SMART PARKING - DUBROVNIK MEĐU VODEĆIMA U SVIJETU

Uz pomoć najmodernije tehnologije, Dubrovnik se svrstao u sam svjetski vrh po primjeni pametnih rješenja. Projekt smart parkinga, vrijedan 3,2 milijuna kuna s održavanjem na tri godine, u srijedu je započeo s radom. Pokrenuo ga je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Grad Dubrovnik i tvrtka Sanitat Dubrovnik predstavili su rješenje koje je Dubrovniku priskrbilo zavidno vodeće mjesto po primjeni moderne tehnologije, pametnih rješenja ali i samog obuhvata projekta Pametnog parkinga u svijetu. Postavljeno je ukupno 1.909 senzora povezanih na NB-IoT mreži.
smartpregled1207Za građane Dubrovnika projekt će donijeti lakše pronalaženje slobodnog mjesta putem aplikacije za mobilne uređaje. Putem nje moći će se i koristiti navigacija do slobodnog mjesta, pronaći alternativno slobodno mjesto, ali i platiti parkirnu kartu odabranim modelom plaćanja. Osim ugrađenih senzora i izrađene aplikacije za mobilne uređaje postavljeni su i javni display pokazivači putem kojih će građani i turisti koji ne koriste aplikaciju moći imati uvid u stanje slobodnih mjesta i nekoliko ulica ranije.

BESPLATNI UDŽBENICI ZA OSNOVCE I SUFINANCIRANJE ZA SREDNJOŠKOLCE

Učenici osnovnih škola Grada Dubrovnika, čiji roditelji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika, i ove će godine besplatno dobiti školske knjige. Sredstva za nabavu udžbenika prijašnjih je godina osiguravao Grad Dubrovnik, dok ove godine sredstva za nabavu obveznih udžbenika osigurava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sredstva za obrazovne materijale, kao što su radne bilježnice, tehnička kutija i likovna mapa Grad Dubrovnik. U tom smislu Grad Dubrovnik je donio Pravilnik o financiranju obrazovnih materijala učenicima osnovnih škola, kojim je kao obrazovni materijal, koji će financirati Grad Dubrovnik, za razliku od ranije definirana dodatno i likovna mapa.

Natječaj za nabavu udžbenika provodi Grad Dubrovnik i to u dva dijela: natječaj za nabavu tzv. "starih udžbenika" s procijenjenom vrijednosti od 1.500.000,00 kuna je u tijeku, a odnosi se na nabavu udžbenika za razrede koji još nisu obuhvaćeni reformom školstva (2., 3., 4., 6., 7.- dio i 8. razred.), a natječaj za nabavu tzv. "novih udžbenika" za razrede koji od ove godine kreću u reformu (1., 5., i 7.-dio) raspisat će se kad budu poznati svi naslovi udžbenika i obrazovnih materijala. Procijenjena vrijednost "novih udžbenika" iznosi 400.000,00 kuna.

Učenici srednjih škola imaju pravo na sufinanciranje nabave udžbenika. Postupak sufinanciranja nabave udžbenika za srednjoškolce propisan je Pravilnikom o sufinanciranju nabave udžbenika učenicima/cama srednjih škola. Nabava udžbenika sufinancira se u iznosu najviše do 1.000,00 kuna uz predočenje originalnog računa za kupnju školskih udžbenika te potvrdu o prebivalištu i potvrdu o redovitom pohađanju srednje škole. Zahtjev za sufinanciranje nabave školskih udžbenika dostavlja se na propisanom obrascu Upravnom odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika.

DUBROVNIK I SPLIT ZAJEDNO ZA IZMJENE ZAKONA O CESTOVNOM PROMETU

Gradonačelnici Dubrovnika i Splita, Mato Franković i Andro Krstulović Opara, susreli su se u Dubrovniku i dogovorili zajedničke korake zbog teške situacije na prometnicama ovih gradova i gravitirajućim prometnicama, osobito za vrijeme turističke sezone, jer se zbog liberalizacije tržišta autotaksi prijevoza višestruko uveća broj autotaksi vozila.

Namjera im je od Vlade i Sabora Republike Hrvatske, prilikom izmjena i dopuna Zakona o cestovnom prometu koje se planiraju u studenom ove godine, zatražiti potrebne izmjene na način da se gradovima s UNESCO zaštićenim jezgrama omogući autonomno reguliranje broja autotaksi vozila na svom području, kako bi se povećala kvaliteta usluge i smanjio pritisak na prometnice.

DPP

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020