Utorak, 16 Srpanj 2019 15:05

Na Pelješcu se otvara Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva

Na blagdan svete Ane, zaštitnice Putnikovića na Pelješcu, 26. srpnja, otvorit će se Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva. Putnikovići, malo mjesto u srcu kamenitog Pelješca, vjekovima je živjelo od loze i vina. Nakon Domovinskog rata postupno se razvija i turizam. Spoj izvornih, loza i vino, i novijih vrijednosti, turizam, pokazao se idealnom kombinacijom koja se uklapa u projekt ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Poljoprivredna zadruga Putniković, čiji su osnivači i vlasnici obitelji iz Putnikovića i okolnih mjesta, osnovana je davne 1911. godine i uspješno djeluje dosad u uvjerenju da joj se novim sadržajima, kao što su ulaganje u nove proizvodne pogone i otvaranje Prvoga hrvatskog muzeja vinogradarstva i vinarstva, daje dodatni poticaj koji omogućava život i rad brojnim mladim obiteljima koje su odlučile nastaviti živjeti na Pelješcu.

Živeći istinske vrijednosti tradicije u proizvodnji grožđa i vina te tradicije zadrugarstva, uz želju da se povežu s novim vrijednostima koje donosi turizam, rodila se ideja da se u zgradi Zadružnog Doma osnuje takav Muzej.

„Uvjerenja smo da zadrugarstvo, poticano i priznato kao oblik organiziranja poljoprivredne proizvodnje u većini zemalja EU-a, može i kod nas, osobito u malim ruralnim sredinama, biti važan gospodarski oslonac, ali i dati značajan demografski poticaj. Jedinstven je primjer u Hrvatskoj, a možda i u svijetu, da jedna zadruga otvara muzej.” - pišu iz Poljoprivredne zadruge Putniković.

DPP

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019