Četvrtak, 18 Srpanj 2019 23:12

Ispovijed o smještaju iz horrora i poslu hostese Revelina koja je za proviziju navlačila goste na potrošnju: Na WC nema bez dopuštenja

Noćni klub, odnosno Culture Club Revelin u sezoni zapošljava niz djevojka atraktivnog izgleda kojima je osnovni zadatak motivirati goste kluba na veću potrošnju alkoholnih pića, za što djevojke od kluba dobivaju proviziju. Djevojkama koje se u Revelinu sezonski zaposle kao hostese, a nisu iz Dubrovnika, klub osigurava smještaj. Kako izgleda prostor u kojem su tijekom turističke sezone smještene hostese iz Revelina te kakvi su uvjeti rada u tom klubu, u pismu portalu Dubrovnikpress.hr napisala je djevojka, bivša hostesa, N.B. čiji su podaci poznati redakciji, a koja se, nezadovoljna uvjetima smještaja, nakon svega četiri dana rada, vratila doma.

- Šaljem vam osobno iskustvo uvjeta rada sa stajališta hostese u „32. najboljem klubu u svijetu”. Prijavila sam se na mjesto hostese u Revelinu. Odgovorili su mi u roku od 10 minuta te pitali za broj mobitela kako bi mi objasnili uvjete rada. U tom telefonskom razgovoru bilo mi je rečeno da je osiguran smještaj, jedan obrok, dnevnica od 250 kuna i provizija na potrošnju (alkoholnih pića) gosta. Pitali su me imam li studentski ugovor. Kako imam, rečeno je da petog u mjesecu uplaćuju zaradu na žiro račun (kasnije sam vidjela da neke djevojke dobivaju gotovinu u kuverti). - počinje svoju ispovijed djevojka N.B.

- Također, rečeno mi je da će me nazvati M.P. (podaci poznati redakciji op.a.) - promotor kluba koji je bolje upućen u financije. Kako su prolazili dani, nitko se nije javljao, a na moj upit, rečeno mi je kako su u gužvi zbog sezone (poslije sam saznala da sam im bila rezerva te da su me držali na stand by). Imala sam planove za druge poslove budući da se nisu javljali mjesec dana, no tada je stigao poziv od zaposlenice Revelina koja mi je rekla da sam zaposlena te da će me M ovaj put zaista nazvati. U razgovoru s M, sve je od prije bilo potvrđeno te sam se odlučila ipak za rad u Dubrovniku jer se radi o prestižnom hrvatskom gradu i klubu. No, u trenutku kada sam stigla u osigurani smještaj, vidjela sam da nije sve kako je zvučalo. - piše bivša hostesa Revelina.

- Jedna djevojka pokazala mi je sobu u kojoj ću spavati. Ta je soba bila kao pušiona (nisam pušač, ali mogu ga donekle tolerirati), pepeo po već smeđim plahtama (od nepranja), smeće svugdje, plijesni po zidovima, štapići za uši pod krevetom, opušci u šalici s tekućinom na noćnom ormariću uz pepeo. Nisam znala da li da otvorim prozor i proluftam sobu od dima, vlage i ostalog ili da ostavim zatvoreno jer bi mogla ući neka životinja iz dvorišta, budući je kuća prizemna i okružena šikarjem. Djevojka mi je rekla je da nemamo obrok, ali imamo kuhinju gdje si svaka može skuhati ono što si kupi. - navodi dalje N.B.

- Ta kuhinja je bila puna neopranog suđa, i opušaka, dakako. Zatim sam provjerila kupaonice. Dvije su kupaonice jer u kući spava 11 cura. Nisam očekivala jacuzzi niti ikakav luksuz, ali sam očekivala da donekle bude čisto, bar pod kontrolom. Mračna kupaonica, s gljivicama i plijesnima po zidovima i stropovima, četkom za pranje wc školjke na plastičnoj stalaži pokraj nesesera sa higijenskim priborom šokirala me dovoljno. No, kada sam ušla u drugu, slijedila je još veća nevjerica - vreća krvavih tampona stajala je u kutu, uz pomaknutu wc dasku i naravno nedostatak wc papira. Kada sam pitala gdje je wc papir, dobila sam odgovor da si ga svaka kupuje sama (isto kao i hranu). Za ručnike nisam ni pitala jer mi je već bilo jasno da ih nema kao sto nisam imala plahtu koju bih mogla staviti umjesto one prljave. Srećom, na svako putovanje iz navike nosim svoj ručnik i vreću za spavanje. - navodi dalje.

- Sto se tiče rada u samom klubu, nemam prevelike zamjerke. Svaka hostesa ima svoje mjesto i funkciju. Neke su na ulazu i rezervacijama dok su neke u klubu i pokušavaju što više šampanjaca izvući iz gostiju kako bi zaradile proviziju (jer se samo na šampanjac ostvaruje provizija). Pritom, neke djevojke zbog pohlepe prolijevaju piće kako bi što prije stigla nova boca (za to ih je nadređeni M opomenuo jer su gosti primijetili što se događa). Osim još pokojeg smiješnog pravila - poput onog da ne smijem na wc bez da se njemu javim, sve je u redu. Radna atmosfera također je neugodna - pregršt ogovaranja, tračeva i smicalica. Nakon četiri dana rada shvatila sam da sve to zajedno nije vrijedno dnevnice od 250 kuna (bez obroka i osnovnih dnevnih potrepština). - napisala je bivša hostesa u Revelinu.

- Napisala sam poruku M da dajem otkaz. On mi je nakon nekoliko sati odgovorio, kada sam već bila u busu za doma. Pitao me za ključ od ormarića garderobe u klubu, ja sam mu rekla da sam ga zaboravila vratiti, no da ću mu poslati poštom. On mi je rekao da će mi oduzeti dvije dnevnice - zbog ključa i smještaja koji je „neuredan - pun opušaka i smeća”. Rekla sam mu da mi ne pada na pamet čistiti za drugima jer zna i sam da je taj neadekvatan smještaj već bio u tom stanju prije nego sto sam ja došla i da nisam pušač. Tada se probao obraniti pričom da nisam naučila raditi i da mi rad s pravilima predstavlja problem, dok smještaj i izostanak informacija o istom dok smo se dogovarali preko telefona nije ni dotaknuo. Hostesiram već nekoliko godina. Sezonski sam također radila u Splitu (dnevno i noćno) i dijelila stan s 5-6 ljudi i s tim ljudima sam dan danas u prijateljskim odnosima. Rad mi ne predstavlja problem, pogotovo ne s pravilima. Ali ako ću se ja držati pravila, očekujem da se i druga strana drži barem osnovnih pravila za uljudan život. - napisala je na kraju N.B. priloživši i fotografije gdje je bila smještena.

D.Mladošić

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019