Petak, 19 Srpanj 2019 18:34

U Rupama otvorena izložba „Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho”

U Rupama otvorena izložba „Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho” Foto: DNŽ

U žitnici Rupe u četvrtak navečer otvorena je izložba pod nazivom „Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho”. Izložbu koja gostuje u Dubrovniku, a koja je nastala kao rezultat suradnje Dubrovačkih muzeja, Muzeja Grada Kaštela i Etnografskog muzeja Split otvorila je zamjenica župana Žaklina Marević.

Zamjenica župana je tom prigodom kazala kako je veseli ova izložba, posebice zbog toga što je ona zalog još većeg unapređenja suradnje između naših muzejskih institucija:
- Koristim također priliku čestitati autoricama ove izložbe, jer ovdje imamo priliku vidjeti zaista velik broj eksponata, a to govori o kompleksnosti ove izložbe. Vjerujem da ćemo mi večeras ovdje nazočni, ali i svi oni koji dođu pogledati izložbu narednih dana, osim edukativnog aspekta imati priliku kroz izložbu upoznati i povijest kaštelanskog kraja. - rekla je zamjenica Marević.

Dodala je i kako je vrijednost ovakvih, gostujućih izložbi, što daju široj publici mogućnost upoznavanja drugih krajeva i njihovih običaja, a suradnja kakva je ostvarena između Dubrovačkih muzeja, Muzeja Grada Kaštela i Etnografskog muzeja Split daje dodanu vrijednost radu muzejskih institucija. Uz želje za nastavak ovako uspješne suradnje i na nekim budućim projektima, zamjenica župana Žaklina Marević otvorila je te u pratnji autorica izložbe i ravnateljice Dubrovačkih muzeja Pavice Vilać obišla izložbu “Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho”.

Inače, ova izložba će za naše sugrađane u žitnici Rupe biti otvorena do 26. kolovoza ove godine. Riječ je o bogatoj izložbi koja u 215 eksponata prikazuje tradicijsko odijevanje u prostoru kaštelanskih naselja, odnosno Grada Kaštela. Autorice stručne koncepcije izložbe i kataloga su muzejske savjetnice Sanja Ivančić iz splitskog etnografskog muzeja i Sanja Acalija iz Muzeja grada Kaštela, a kustosica dubrovačke izložbe je voditeljica dubrovačkog Etnografskog muzeja Barbara Margaretić.

DPP

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019