Nedjelja, 28 Srpanj 2019 22:58

Otvoreni u potpunosti obnovljeni Lazareti

Otvoreni u potpunosti obnovljeni Lazareti Foto: DPP/DM

U potpunosti obnovljen kompleks Lazareta svečano je otvoren večeras u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića uz prigodan program nakon obilaska. A sklopu projekta „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika” obnovljene su naime i posljednje tri lađe Lazareta, a vrijednost cijelog projekta je 33,78 milijuna kuna od čega je sredstvima iz fondova Europske unije, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija” financirano gotovo 26 milijuna kuna.

Nositelj projekta „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika” je Grad Dubrovnik, a partneri su mu javne institucije, udruge i poduzeća: Zavod za obnovu Dubrovnika, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA , Deša Pro d.o.o., Udruga Deša – Dubrovnik, Art radionica Lazareti, Studentski teatar Lero, Folklorni ansambl Linđo, Dubrovačka ART udruga bez granica, Artur Sebastian Design.

Sam projekt osmišljen je kroz jedanaest komponenti. Obnovljene su tri lađe spomeničkog kompleksa Lazareti i nabavljena je oprema potrebna za izvođenje brojnih novih kulturno-turističkih programa prvenstveno za lokalno stanovništvo, ali i za turiste. Izdano je više publikacija, od kojih je najopsežnija monografija o Lazaretima. Osmišljeni su različiti inovativni digitalni sadržaji, snimani filmovi, uvježbane nove koreografije, postavljene predstave. Kako bi se osiguralo kvalitetno upravljanje i financijska i sadržajna održivost kompleksa, projektni tim se educirao o upravljanju kulturnim dobrima . Održane su i edukacije iz pripovijedanja te edukacija turističkih vodiča o povijesti Lazareta.

Na otvaranju obnovljenih Lazareta gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako je ovo iznimno važan događaj za Dubrovnik, a da prethodna gradska uprava, unatoč tome što je Hrvatska i tada bila članica Europske unije nije ni pokušala dobiti sredstva za obnovu iz EU fondova.

- Završili smo zato dokumentaciju 2017. godine i 2018. smo počeli koristiti sredstva. Ove godine obilježavamo kulturne obljetnice, godina je kulture, a obnovljeni Lazareti su primjer da mi znamo skrbiti o baštini, brinuti se o njoj, ali i gospodariti novcima iz EU fondova. - rekao je Franković.

Premijer Plenković je kazao kako su Dubrovčani ljudi od kulture te da je Dubrovnik definiran kulturom koja je dio njegova identiteta.
- Kao takav Dubrovnik se mora obnavljati. Zadovoljstvo mi je da se obnova brzo realizirala, ali i da smo mi Vlada dali podršku, svjesni važnosti ovakvih projekata. - kazao je Plenković istaknuvši „kako pristup gradske uprave u partnerstvu s Vladom daje rezultate te je kazao kako mu je drago da je pokrenut i projekt „Poštujmo Grad”.

D. Mladošić

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019