Ponedjeljak, 29 Srpanj 2019 22:09

Potpisan ugovor za izradu Plana upravljanja spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika

Potpisan ugovor za izradu Plana upravljanja spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika Foto: Grad Dubrovnik

Ugovor o izvršenju usluga izrade Plana upravljanja spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika potpisali su danas u Uredu gradonačelnika dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Krunoslav Šmit i ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić. Javnom potpisivanju ugovora nazočili su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žana Baća i načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju Ministarstva kulture Tatjana Lolić.
Plan upravljanja je planski dokument temeljem kojega se stvara okvir za upravljanje lokalitetom svjetske baštine kako je to projektom nazavno, "Starog grada Dubrovnika", kako bi se očuvala i unaprijedila svojstva izvanredne univerzalne vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a, uz istodobno razvijanje suvremenog života Grada kroz održivo upravljanje i korištenje dobrom i njegovom kontaktnom zonom.

- Povjerenstvo je pripremilo dokumentaciju o nabavi i izradilo projektni zadatak prema UNESCO-vim smjernicama, a on podrazumijeva suradnju gradske uprave i institucija s privatnim sektorom, udrugama, građanima, organizacijama civilnog društva i njegov uspjeh će ovisiti o uspjehu njegove implementacije u sve poteze oko upravljanja svjetskim dobrom. – naglasila je uvodno ravnateljica Skurić.

Gradonačelnik Franković zahvalio se Zavodu za obnovu, Ministarstvu kulture na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek, načelnici Tanji Lolić i svima koji su sudjelovali u dugotrajnom procesu koji je prethodio potpisivanju ugovora.

- Plan upravljanja definirat će sve ono s čime mi imamo probleme na dnevnoj bazi i samim time će život gradskoj upravi, stanovnicima i svim gospodarskim subjektima koji žele poslovati u povijesnoj jezgri biti puno lakši, jer će se znati pravila igre. Pripremamo i usvajanju buffer zone, uistinu vodimo računa o UNESCO-vom zaštićenom području na više razina. – rekao je gradonačelnik Franković te zaključio da je ključno sačuvati zaštićenu kulturnu baštinu u najboljem mogućem stanju za buduće generacije.

Po provedenom otvorenom postupku javne nabave, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu odabran je kao najpovoljniji ponuditelj prema kriterijima ekonomski najpovoljnije ponude, cijena 55% prema specifičnom iskustvu stručnjaka 45%. Vrijednost ugovora je 871 tisuću kuna s PDV-om.

Dekan Krunoslav Šmit istaknuo kako se radi o najvažnijem zadatku u Republici Hrvatskoj, istaknuvši izazovnost i zahtjevnost zadatka, s obzirom na vrijednost područja koje je predmet plana.
- Ovo je prvi plan upravljanja u Republici Hrvatskoj za područje koje je pod zaštitom UNESCO-a zbog čega smo mi uključili Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, kao i strane stručnjake koji imaju iskustva u izradi plana upravljanja kako bismo kvalitetno odgovorili ovom zadatku. – rekao je dekan Šmit, a najavio je i kako će u proces kroz radionice na participativnoj razini biti uključeni i stručnjaci, građani, kao i svi oni koji djeluju u prostoru.

Plan upravljanja izrađuje se za razdoblje od 2020. - 2025., a u njemu trebaju biti razrađeni ciljevi, definirani prioriteti kroz akcijski plan, te prijedlozi konkretnih uvjeta i mjera, organizacijski modeli i pravila koja bi trebalo usvojiti na Gradskom vijeću, a sve u svrhu optimalne zaštite i očuvanja dobra svjetske baštine u ključnim procesima uključivanja u suvremene tijekove života i gospodarskog razvoja.

Podsjetimo, Arhitektonski fakultet odabran je u novom-ponovljenom postupku javne nabave za odabir izrađivača Plana. Zaključkom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika još 2014. godine pokrenut je postupak izrade Plana, a Zavod za obnovu Dubrovnika zadužen je koordinirati svim aktivnostima izrade. U kolovozu 2017. Gradsko vijeće usvojilo je Koncept plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika, te je u kolovozu 2018. proveden i poništen postupak javne nabave. U Zavodu za obnovu Dubrovnika se od listopada 2018. intenzivno radilo na pripremi dokumentacije o nabavi za novi postupak.

DPP

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019