Četvrtak, 01 Kolovoz 2019 19:48

U Taksigradu red je samo kad su prometni redari na cesti

Piše:

Prometni redari i danas su, kao i proteklih nekoliko dana čuvali Libertasovo autobusno stajalište pokraj Luke od najezde taksista. To autobusno stajalište taksisti zapravo svakodnevno pretvaraju u svoje stajalište pa su vozači Libertasa često primorani putnike ukrcavati i iskrcavati doslovce na cesti.

Naime, izmjenama Zakona o cestovnom prometu taksistima je između ostalog omogućeno ukrcavanje i iskrcavanje putnika na autobusnim stajalištima. No, ono što taksisti rade na Libertasovoj autobusnoj stanici pokraj Luke sve je samo ne ukrcaj i iskrcaj putnika jer njihovi su automobili ugašeni i parkirani dok se taksisti hlade na obližnjim klupama, čekajući na vožnju.

Kad stigne prometno redarstvo taksisti se razbježe s autobusnog stajališta, no kad redarstvo ode, vraćaju se i kaos se samo nastavi.

Kako je portal Dubrovnikpress.hr već pisao, gradonačelnik Mato Franković uspio se izboriti za izmjene Zakona o cestovnom prometu prema kojima gradovi čije su zone pod UNESCO-vom zaštitom neće imati više od 500 taksista.

O Izmjenama Zakona u cestovnom prometu, koje bi u Saborsku proceduru mogle biti upućene najranije u rujnu, Franković je nedavno razgovarao i s predstavnicima taksi udruženja u Dubrovniku te predstavnicima sindikata.

Franković je na tom sastanku taksistima rekao kako će broj taksista u Dubrovniku biti ograničen na njih 500 dok će prema Pilama moći voziti samo električna taksi vozila.

Kontrola taksista trebala bi biti intenzivnija nego što jest jer će prometni redari dobiti veće ovlasti, odnosno njihove bi ovlasti navodno trebale biti jednake ovlastima inspektora cestovnog prometa.

U Dubrovniku su se inače otprilike prije dvije godine vodile polemike treba li u Gradu biti nešto više od 200 taksista, a trenutno ih je u Gradu više od tri tisuće. Da se Dubrovnik doslovce pretvorio u grad taksista najbolje se vidi po stanju na gradskim prometnicama na kojima doslovce dominiraju taksi vozila.

Žele li zaista uvesti reda u odvijanje taksi prometa i kontrolu taksista u Dubrovniku, nakon izmjena Zakona u gradskoj upravi svakako će morati zaposliti više prometnih redara.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019