lausnekretninebanner

Petak, 02 Kolovoz 2019 11:47

Bait Slider, nova vrsta olovnice za pendulu, „drift“ i ometac

Piše:

U višestoljetnoj povijesti varalice za „vertical jigging“, ribolov skosavanjem, najviše su promijenjene u posljednjem desetljeću. Najveća i najvažnija promjena jest što se „assist“ udice koje nose više ne vezuju na najnovije modele većine tipova tih varalica nego na krajeve predveza koji slobodno klizi kroz varalice, a što znatno olakšava borbu s plijenom i smanjuje postotak izgubljenih ulova. Zanimljivo je da je jedna od prvih takvih varalica „Sepia Kabura“ proizvod hrvatske tvrtke „D.T.D.“.

Takve varalice, koje su zapravo samo varalicama obogaćene klizne ili prohodne olovnice, a koje su posebno prikladne za lov opreznih riba na dnu, osim za lov skosavanjem pokazale su se i odličnim rješenjem i za lov pendulom, „driftingom“, odnosno puštanjem mamca u struju mora te čekanjem na dnu.

Za tu novu namjenu, s „assist“ udica su skinute varalice pa „Bait Slider“, kako se po prvo plasiranim taj proizvod naziva, zapravo nije varalica nego nosač mamca za lov prirodnim, živim ili uginulim, mamcem pendulom, puštanjem u struju mora te čekanjem na dnu.

Osim što na sebi nema varalice, za razliku od „vertical jigging“ izvornika, ovaj nosač nema ovalni nego oblik krila. U lovu na dnu zato se on brže podiže od dna nego klasične klizne olovnice pa teže od njih zapinje za prepreke. Osim toga, za razliku od pribora s klasičnim kliznim olovnicama na ovaj nosač postavljeni rak uvijek na dno padne u prirodnom položaju. U lovu pendulom i puštanjem u kurenat, pak, tako oblikovan nosač mamcu daje lelujave pokrete te ga čini uočljivijim i primamljivijim, a istovremeno sprečava rotiranje mamca, što plaši ribe, a česta je pojava kad se lovi s ostalim utezima i držačima mamaca.
IMG3403 K one bait slider

IMG3408 K one bait slider
Kroz os prednjeg dijela nosača prolazi rupa kroz koji klizi predvez na čijem je kraju vezana žičana kopča, držač mamca te prsten na koji se postavlja privez „assist“ udica. Na držač je za lov pendulom i puštanjem u kurenat najbolje postaviti lignju ili kojeg drugog glavonošca, ali dobre rezultate daju i širun, vrnut i sarđela. Isti se mamci mogu koristiti i za lov na dnu, gdje su, međutim, osobito učinkoviti rakovi, posebno u lovu ovrate.

Nakon višegodišnjeg ispitivanja i prilagođavanja ovaj je nosač proizveden u Francuskoj i ove godine pušten u prodaju postao iznimno tražen, osobito na Mediteranu, gdje se pokazao najučinkovitijim. Već se koristi i na Jadranu, gdje su u lovu na dnu čekanjem zabilježeni ulov ovrate, sarka, velikih arbuna, okana, pagra, kokotića, ugora (gruja), a u lovu puštanjem u kurenat i pendulavanjem zubatac, orhan i kijerna. Na žalost, za sada je ovaj kvalitetan proizvod teško naći na našem tržištu, ali ga je ovih dana počela proizvoditi i jedna domaća tvrtka, a lako ga je i izraditi kovanjem od duguljaste klizne olovnice.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250