Nedjelja, 04 Kolovoz 2019 00:39

Vrhunski spoj virtuozne Ane Vidović i Zagrebačkog kvarteta

Vrhunski spoj virtuozne Ane Vidović i Zagrebačkog kvarteta Foto: DLJI

Zagrebački kvartet i gitaristica Ana Vidović u atriju Kneževa dvora, na svom prvom zajedničkom nastupu u petak, izveli su vrhunski glazbeni program sastavljen od Beethovenovog Gudačkog kvarteta u D duru, Vivaldijevih Koncerata za gitaru i gudače u C i D duru u obradi Karla Scheita, Ruždjakov Klasični vrt te Ravelov Gudački kvartet u F duru te očekivano oduševili festivalsku publiku.

Sinoćnji zajednički nastup najstarijeg hrvatskog komornog ansambla Zagrebačkog kvarteta, koji je u travnju ove godine proslavio 100. obljetnicu osnutka, i virtuozne gitarističke umjetnice Ane Vidović donio je izvedbu dva Vivaldijeva koncerta za lutnju i mandolinu u obradi za gitaru i gudače koju potpisuje gitarski virtuoz i pedagog Karl Scheit, poznat i kao „austrijski Segovia“.

Ana Vidović prvi je put na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupila 1997. i za taj nastup osvojila nagradu Orlando te time postala najmlađa laureatkinja s nepunih 17 godina, a njen drugi nastup bio je upriličen prije točno 20 godina.

- Knežev dvor je prekrasan prostor, pogotovo za klasičnu gitaru. Idealno akustičan i zapravo je rijetko pronaći takav savršen prostor ujedno prelijep koji glazbeniku daje posebno nadahnuće. - kazala je Ana Vidović povodom ovog dugo iščekivanog nastupa.

Ana Vidović je od svojeg prvog koncerta koji je održala u osmoj godini obišla svijet oduševljavajući publiku na više od tisuću koncerata u prestižnim dvoranama i prostorima na svim kontinentima, a već više od 15 godina živi i radi u SAD-u te su, nažalost, njena pojavljivanja na hrvatskim glazbenim pozornicama rijetka. Sinoćnji festivalski nastup bio je ujedno i prvi umjetnički susret Ane Vidović i Zagrebačkog kvarteta koji je, u svojih 100 godina postojanja, često nastupao na Dubrovačkim ljetnim igrama. Od prvog nastupa 1958. brojimo ih tridesetak, a posljednji je njihov samostalni koncert na Igrama održan prije 10 godina, uz njihovu 90. obljetnicu, kada im se priključio i pjevač Krešimir Špicer. Stoga ne čudi zainteresiranost publike za koncert ove gitarističke velemajstorice i Zagrebačkog kvarteta koji su svojom vrhunskom interpretacijom pomno osmišljenog programa zadivili ljubitelje glazbe u Dvoru.

Osim Vivaldijevih koncerata u obradi Karla Scheita, nakon čega je Ana Vidović publiku počastila virtuoznom solo izvedbom Tárreginog Sjećanja na Alhambru, Kvartet je izveo i Beethovenov treći gudački kvartet u D duru, najliričniji i najsuptililniji iz opusa 18, zatim rano djelo Marka Ruždjaka Klasični vrt, koji je Kvartet praizveo 1978. upravo u Kneževu dvoru, te prvi i jedini Ravelov gudački kvartet, nastao u studentskim danima ovog skladatelja.

Glazbeni program jubilarnih 70. Igara nastavlja se koncertom svjetskih zvijezda klasične glazbe, pijanistice Yuje Wang i klarinetista Andreasa Ottensamera koji će nastupiti u atriju Kneževa dvora u utorak, 6. kolovoza s početkom u 21:30. Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 % pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

K.L.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019