Utorak, 06 Kolovoz 2019 20:45

Konzervatori „konzervirali” informacije o bankomatima, kriju ih i od gradskog vijećnika

Piše:

Još krajem lipnja vijećnik SDP-a Jadran Barač uputio je Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku upit za kojih su devet bankomata na Stradunu konzervatori izdali suglasnosti. Zatražio je Barač i preslike tih suglasnosti. Iako se pozvao na Zakon o pravu na pristup informacijama, ovaj je SDP-ov gradski vijećnik ostao uskraćen za informaciju kojih to devet bankomata ima suglasnost. Naime, umjesto pročelnice Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žane Baće, Baraču je odgovorio službenik za informiranje u Ministarstvu kulture, navevši kako se njegov podnesak ne smatra zahtjevom za pristup informacijama.

"Temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama ljubazno vas molim da mi navedete za kojih devet bankomata je Konzervatorski odjel u Dubrovniku izdao suglasnost (molim dostaviti preslike suglasnosti)"- naveo je Barač između ostalog u svom upitu pročelnici Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žani Baći.

"Vaš podnesak ne smatra se zahtjevom za pristup informacijama." - odgovorio je Baraču umjesto Žane Baće službenik za informiranje u Ministarstvu kulture te dalje naveo kako "Članak 18. stavak 5. Zakona propisuje da se traženje uvida u cijeli spis predmeta, objašnjenja ili uputa vezanih za ostvarivanje nekog prava ili izvršavanje obveze, izrade analize ili tumačenje nekog propisa, kao ni stvaranje nove informacije ne smatraju zahtjevom za pristup informacijama".

Isti taj službenik za informiranje Barača je u dopisu naputio "da se za ostvarivanje svog prava obratite nadležnom Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku", odnosno istom onom odjelu kojemu je Barač i uputio ovaj upit.

Inače Barač uopće nije ni tražio uvid u spis već samo informaciju kojih devet bankomata ima suglasnosti te preslike suglasnosti.

Sve su to informacije koje su Baraču trebali dostaviti jer postoje razne metode kako se neke informacije mogu i trebaju dostaviti. Službenik za informiranje svakako bi ih trebao znati, osim ako od Barača i dubrovačke javnosti Ministarstvo kulture i dubrovački konzervatori nešto ne pokušavaju sakriti, a izgleda da se baš o tome radi.
baracodgovorministarstvo0608
Barač inače nije jedini koji je ostao uskraćen za odgovor na upit kojih devet bankomata ima suglasnosti da bi ostali na Stradunu, i Dubrovnikpress.hr ostao je uskraćen za odgovor, no kad za pravo na pristup informacijama ostane uskraćen gradski vijećnik, i medij, koji na tu informaciju imaju pravo, onda se očito s tim suglasnostima nešto ne valja ili se nešto u njima krije.

S pravom se dakle može postaviti pitanje što se to pokušava skriti od javnosti kad su u pitanju suglasnosti za bankomate izdane prije nego je Ministarstvo kulture dalo smjernice o postavljanju bankomata, zašto su od strane konzervatora informacije „konzervirane”, kao što su „konzervirane” i informacije na po kojoj osnovi i kome su izdane suglasnosti za postavljanje brojnih tendi u Gradu zbog kojih su izbužane fasade što konzervatorima očito nimalo ne smeta, jer ni na to pitanje konzeravtori nisu dali odgovor portalu Dubrovnikpress.hr. Više od dvije godine Ministarstvo kulture ne odgovara ni na „nezgodna” pitanja o (ne)zakonitostima u ugovoru Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine.

Što se tiče bankomata, nije li i više nego jasno da su svi bankomati, pa i oni koji su već otprije imali suglasnosti, nepropisno postavljeni. Jasno je da bi svi ti bankomati sa suglasnostima trebali proći reviziju, kao što je jasno da stara pravila o postavljanju bankomata ne mogu biti na snazi nakon što je Ministarstvo kulture izdalo jasne smjernice za postavljanje bankomata. No, unatoč tim jasnim smjernicama u izlozima i vratima nekih od poslovnih prostora na Stradunu i dalje stoje po dva bankomata. Nitko ih ne uklanja pa ni na prostorima Zaklade Blaga djela koju vodi Nikola Čičo Obuljen, otac ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Tim je više jasno da pravila, odnosno smjernice nisu za svih iste ili je za dobiti suglasnost za bankomat bilo potrebno nešto drugo.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019