Srijeda, 07 Kolovoz 2019 11:24

Sastali se mještani Zatona, od Puljizevića traže sazivanje Zbora građana

Između Mjesnog odbora Zaton i samih žitelja Zatona već neko vrijeme vodi se igra „glugoh telefona”. Građani su nezadovoljni radom mjesnog odbora i predsjednika Emilija Puljizevića, a Puljizević to izgleda ne obada vele. Tako su se, pišu u ime okupljenih Mariela Marković i Nikola Milošević, građani sami sastali i dogovorili što trebaju zatražiti kako bi se život u Zatonu poboljšao, a od predsjednika MO Emilija Puljizevića traže sazivanje Zbora građana na kojem bi se ti zahtjevi i službeno artikulirali.

Dopis Mariele Marković i Nikole Miloševića u ime žitelja Zatona koji su se okupili na sastanku prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Izbori za predstavnike kotara i mjesnih odbora koji su se održali prošle godine trebali su biti još jedan korak naprijed u razvoju demokracije. Tako su i prostorije kotara i mjesnih odbora trebala biti upravo ona mjesta gdje su stanovnici nekog područja na svojim zborovima građana ili drugim neformalnim sastancima mogli prenijeti svoja iskustva ili iznijeti svoje prijedloge za poboljšanje pred ostalim sugrađanima. Potom bi, slijedom zajedničke rasprave, svoje zajednički donesene zaključke njihovi predstavnici u kotarevima i mjesnim odborima trebali predstaviti nadležnim tijelima Grada Dubrovnika i pratiti njihovu provedbu.

Međutim slučaj Mjesnog odbora Zaton, točnije njegova predsjednika, gospara Emilija Puljizevića, očigledan je primjer „dječjih bolesti“ u razvoju demokracije. Umjesto svijesti o tome da kao predstavnik građana moraš služiti tim građanima jer te je njihova izborna volja dovela na tu poziciju, primjer gospara Emilija Puljizevića kontinuirano ukazuje na posve drukčiju logiku u kojoj se misli da se na izborima moraš „dočepati vlasti“. Ovo neshvaćanje da moraš služiti, a ne vladati, konačno je mještane Zatona doveo i do toga da su se odlučili sami organizirati, nezadovoljni najprije odlukama, potom načinom donošenja odluka, kao i njihovom provedbom u kojoj su oni ponovno samo pasivni promatrači koji moraju bespogovorno trpjeti nečija loša i nestručna rješenja.

U vrlo demokratskom ozračju, sinoć je (6. kolovoza 2019. godine) održan skoro dvosatni sastanak na kojem je stotinjak mještana Zatona ponajprije iznijelo ključne probleme koji ih muče, da bi na kraju sve probleme saželi u 2 najvažnije teme o kojima žele razgovarati na prvom Zboru građana čije će sazivanje tražiti od MO-a. Mjesni odbor trebao bi u što skorijem roku, po primitku zahtjeva, organizirati Zbor građana na ove teme.

Teme o kojima građani žele razgovarati su:
1. Izrada UPU-a za područje Zatona i
2. Odnos MO-a i građana Zatona, način funkcioniranja i komunikacija.

Upravo je ovo posljednje u više navrata istaknuto kao najveći problem koji građane tišti jer su i sami svjesni da mnogi njihovi problemi možda i nisu u nadležnosti MO-a, svjesni su da su možda mnogi problemi u procesu rješavanja i upravo je stoga građanima potpuno nejasan potpuni izostanak komunikacije predsjednika Mjesnog odbora s njima. Primjerice i na ovaj je sastanak on, kao i svi članovi Mjesnog odbora, bio službeno pozvan, 3 su člana MO-a došla na sastanak, ostali članovi, kao ni Predsjednik, nisu došli niti su se ispričali zbog nedolaska. Razlozi takvog ponašanja zbilja su nejasni, zar je moguće da se boje građana koji su ih odabrali i čije bi interese trebali zastupati?

Građani su na sastanku iznijeli mnoge probleme koje ih tište, a u ovom ćemo priopćenju iznijeti samo one za koje smo zaključili da su prioritetni:
1. Prometnice, ulazi i izlazi na glavnu magistralu opasn su i i treba se pristupiti hitnim izradama projekata za njihovo rješavanje
2. Izgradnja pothodnika ispred škole u Malom Zatonu- problem o kojem se godina govori i obećava, ali ništa se ne rješava
3. Ekološki problemi- onečišćenje mora, mjerenje kakvoće mora; odlaganje otpada; pranje brodova na rivi, neodržavanje primjerene čistoće; zelene, uređene površine
4. Nekontroliran ulaz brodica, nekontrolirane radnje s brodica koje onečišćuju more bez ikakvih sankcija po vlasnike
5. Nekontrolirana gradnja vezova za barke, unatoč tome što je na nekim mjestima to zabranjeno
6. Problem kanalizacije koja nije provedena u cijelom Zatonu
7. Problem javne rasvjete na mnogim mjestima
8. Štikovica - autobusna stanica, nepostojanje pločnika od trenutne autobusne stanice do samog mjesta, divlja parkirališta poviše plaže, kanalizacija

Ovu su samo neki od glavnih problema i zato je zaključeno da bi mnogi od njih mogli biti riješeni postojanjem UPU-a koji se godinama obećava, ali njegova izrada još nije pokrenuta. Građani su svjesni da je izrada UPU-a dugotrajan proces i zato treba u njega ući čim prije, s tim da građani imaju uvid u cijeli proces, da se ne bi dogodilo da on bude poligon za rješavanje partikularnih interesa. Međutim, do donošenja UPU-a mjesto ne može i ne treba stati, mnoge se odluke mogu donijeti, kako bi život u Zatonu bio što kvalitetniji, ali sve se odluke moraju donositi u boljem ozračju, uz uvažavanje struke, ali i građana i njihovog mišljenja. Odluke koje se tiču kvalitete života svih Zatonjana, nikako ne mogu biti rezultat promišljanja jednog čovjeka ili nekolicine njih.

Na kraju sastanka, građani su se osvrnuli na problematiku postavljanja stupića i betonskih „gljiva“ kojima se navodno htjela urediti šetnica u Malom Zatonu, a bez prethodne komunikacije s građanima, na jedan ishitren i nestručan način, bez prethodnog cjelovitog rješavanja čitave prometne problematike Malog Zatona. Građani su samoinicijativno napravili peticiju koju je dosad potpisalo nekoliko stotina građana i na sinoćnjem je sastanku zaključeno da se od MO-a zatraži promjena donesene odluke i skidanje fizičkih zapreka do onog trenutka kad će se donijeti cjelovito prometno rješenje kojim bi eventualno postavljanje zapreka imalo nekakvog smisla.

Na kraju je po nekoliko puta ponovljeno da je upravo izostanak komunikacije i neuvažavanja građana od strane predsjednika MO-a ono što građanima najviše smeta i upravo su stoga bili razočarani što ipak nije smogao hrabrosti, ali i političke odgovornosti da dođe na sastanak i demokratskom ozračju porazgovara sa svojim sugrađanima. Mještani se Zatona stoga nadaju da će se to uskoro promijeniti i to na Zboru građana koji očekuju u što skorijem vremenskom roku.

Mariela Marković i Nikola Milošević, u ime prisutnih mještana Zatona

DPP

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019