Četvrtak, 08 Kolovoz 2019 14:54

Kolaps u Dubrovniku; gradonačelnik Franković krivi Lučku upravu

Piše:
Kolaps u Dubrovniku; gradonačelnik Franković krivi Lučku upravu Foto: Nila Miličić Vukosavić

Obično za oblačna i kišovita vremena kada turistima ne preostaje ništa nego spustiti se do povijesne jezgre Gradom zavlada prometni kolaps. Ako je suditi po današnjim gužvama po Gradu i gradskim cestama, moglo bi se reći da su turisti u većem broju zapravo tek došli jer kiše nema, vedro je, a Grad je u kolapsu. Kako je začepljen bio i ulaz u povijesnu jezgru, gradonačelnik Mato Franković putem društvenih mreža naveo je kako su se vrata od Pila zakrčila zbog kruzera koji je u Gruž došao dva sata ranije nego je najavljen.

Kolona automobila proteže se danas lapadskim bulevarom dok se na raskrižju kod lapadskog stadiona ni pored upaljenih semafora ne zna tko pije, a tko plaća, jer promet je naime na semaforima potpuno blokiran.

Kolone su i duž Batale gdje ih zapravo ne bi trebalo biti. Naime, pored dva traka u pravcu Robne kuće Minčeta vozi se jednim prometnim trakom jer je onaj drugi pretvoren u zaustavni. Kod Robne kuće na dijelovima ceste skinut je asfaltni sloj pa se vozi otežano.

Stanje u prometu u Gružu je pak priča za sebe. Taksisti su inače i jutros potpuno uzurpirali Libertasovo stajalište pokraj Luke Dubrovnik. Inače, taksisti u Gružu u zadnje vrijeme imaju i nova „stajališta” u iscrtanim otocima na prometnicama te na zebrama.

Pod najezdom ljudi začepila su se i Vrata od Grada. Gradonačelnik Mato Franković u postu na svom Facebook profilu navodi kako su se vrata od Pila zakrčila zbog kruzera koji je u Dubrovnik uplovio dva sata ranije.

"Prošle su dvije godine od kada su se posljednji put zakrčila vrata od Pila. Na žalost odlukom Lučke uprave Dubrovnik da prime brod koji je po rasporedu trebao doći u 12.30 sati na zahtjev kompanije brod je primljen u 10.00 sati te se zbog istoga automatski dogodio problem." - naveo je Franković, dodavši kako ranije uplovljavanje MSC-ova kruzera "nije koordinirano s Gradom niti je Grad o istome bio obaviješten već se radi o jednostranoj odluci Lučke uprave Dubrovnik".

"Prema informaciji od strane Lučke uprave brod je morao biti primljen zbog izvanredne situacije, a sukladno Pomorskom zakonu. S obzirom na to da postoje i druge luke na našoj ruti danas sam odmah uputio prosvjedno pismo CLIA-i i MSC-u budući da su ovim grubo narušili partnerski odnos s Gradom.” - naveo je gradonačelnik Franković na Facebooku.
gzvgrad0808 1Vrata od Pila zaista posljednje dvije godine nisu "padala" pod najezdom turista, no zato su gradske prometnice pod velikim opterećenjem ne samo po danu nego i u večernjim satima. Gužve u Dubrovniku za trajanja sezone lokalnom su stanovništvu postale nepodnošljive.

Gradska uprava nizom će prometnih rješenja, koja tek treba implementirati, pokušati urediti stanje na gradskim prometnicama za iduću turistički sezonu, no očito je jedino i pravo rješenje potpuna rekonstrukcija većine gradskih prometnica i raskrižja. Dok čekamo ta nova prometna rješenja ne bi bilo loše sve gradske prometnice presvući novim asfaltnim slojem jer ceste su nam u katastrofalnom stanju. Kad već vožnju u kolonama ne možemo izbjeći, bilo bi dobro da se barem vozimo po normalno asfaltiranim cestama.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019