Petak, 09 Kolovoz 2019 20:31

Iz MSC-a izbjegavaju odgovor na novinarski upit, ali se ispričali gradonačelniku Frankoviću

Piše:
Iz MSC-a izbjegavaju odgovor na novinarski upit, ali se ispričali gradonačelniku Frankoviću Foto: Nila Miličić Vukosavić

Iako izbjegavaju odgovor na novinarski upit o razlozima (koje je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo nazvao sigurnosnim problemima), ranijeg uplovljavanja u grušku luku, iz MSC su danas, navode iz Grada Dubrovnika uputili ispriku, kako stoji u priopćenju Grada Dubrovnika „nastavno na prosvjedno pismo koje je gradonačelnik Franković uputio CLIA-i Europe neposredno nakon nemilog događaja”. „Nemili događaj” bile su naime gužve koje su stvorile navodno baš zbog ranijeg uplovljavanja MSC kruzera.

„Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je službeni dopis predsjednika MSC Cruises, Pierfrancesca Vaga s isprikom radi jučerašnjeg ticanja njihovog broda MSC Sinfonie mimo utvrđenog rasporeda, a koje je prvi put nakon dvije godine prouzročilo zastoje u pješakom prometu na Vratima od Pila. Isprika predsjednika Vaga adresirana je još tijekom jučerašnjeg dana, a nastavno na prosvjedno pismo koju je gradonačelnik Franković uputio CLIA-i Europe neposredno nakon nemilog događaja.
Predsjednik jednog od najvećih svjetskih društava za kružna putovanja uputio je ujedno ispriku i građanima Dubrovnika zbog neugodnosti koje su posljedica privezivanja MSC Sinfonie u Gruž ranije nego je to utvrđenim rasporedom bilo predviđeno. To je, kaže predsjednik Vago, rezultat nesretnih i neplaniranih okolnosti. „Ranijem dolasku broda u Dubrovnik u najvećoj mjeri kumovale su nepovoljne vremenske prilike na moru zbog kojih je Sinfonia na putu iz Venecije propustila ticanje u Mykonosu te se direktno uputila u Dubrovnik“, piše u dopisu.” - navodi se u priopćenju Grada Dubrovnika.

Kako piše u priopćenju, „predsjednik MSC-a navodi da je, sukladno navedenim okolnostima, dolazak broda dva sata prije rasporeda usmeno autoriziran od strane Lučke uprave Dubrovnik, no da je došlo do propusta u kontrolnim mehanizmima MSC-a te da Sinfonia nije smjela dopustiti iskrcaj do regularnog vremena dolaska čime su prekršena pravila CLIA-e i Grada Dubrovnika”.

Da se raniji iskrcaj nije smio dogoditi znamo i bez „predsjednika MSC-a” ma što god ta funkcija „predsjednika” značila. MSC je očito prošao lišo zbog kršenja pravila uz eto ispriku do kojem očito ne bi ni došlo da se Franković nije „latio pera”, a u Lučkoj upravi Dubrovnik očito nisu dovoljno sposobni kontrolirati luku. Za usporedbu, slučaj je isti kao da danas sutra u zračnoj luci u Čilipima kapetan zrakoplova pusti putnike na pistu nakon slijetanja bez dopuštenja aerodromskih vlasti pa se onda eto - ispriča.

Uglavnom u svojoj isprici upućenoj gradonačelniku Matu Frankoviću “predsjednik MSC-a” uz zaključak da je „njihova predanost sporazumu s CLIA-om i željama Grada posve čvrsta”, napisao je:
„Želim vas osobno uvjeriti da je ovaj događaj bio iznimka – prouzročen vanjskim čimbenicima te da smo bez odlaganja uveli novu razinu kontrole koja će osigurati da svi naši dolasci budu posve usklađeni s dogovorom CLIA-e i Grada Dubrovnika.“
Inače, udruženje Cruise Lines International Association (CLIA) i Grad Dubrovnik potpisali su 24. srpnja u Dubrovniku Sporazum o suradnji na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika putem odgovornog upravljanja turizmom kako bi Dubrovnik postao primjer održivog turizma na Jadranu i šire. Sporazum je u ime CLIA-e potpisala predsjednica i direktorica Kelly Craighead.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019