Subota, 10 Kolovoz 2019 13:29

Koliko se napredovalo u osvješćivanju građana da su parking mjesta za invalide invalidima i namijenjena... Koliko se kazni ispiše...

Piše:
Koliko se napredovalo u osvješćivanju građana da su parking mjesta za invalide invalidima i namijenjena... Koliko se kazni ispiše... Foto: DPP/DM

Nerijetko se na dubrovačkim parkiralištima mjestima predviđenima za osobe s invaliditetom koriste i ostali vozači, bilo da parkiraju na duže vrijeme ili samo na nekoliko minuta. Osobe s invaliditetom, baš kao i čitatelji portala Dubrovnikpress.hr, često upozoravaju na ovaj problem, a s ciljem edukacije građana i dubrovački je Sanitat prije nekoliko mjeseci pokrenuo akciju „Želiš li se mijenjati za mjesto?”.

Nesavjesne vozače kaznama sankcionira i policija, no sve te mjere izgleda nisu dovoljne. Ne bi li došli do mjesta koja su za njih predviđena, osobe s invaliditetom ulaze u konflikte s pojedinim vozačima koji ne drže do propisa, jer nakon što ih ljubazno zamole da svoj automobil parkiraju negdje drugdje, osobe s invaliditetom moraju ponekad otrpjeti i salve uvreda na svoj račun. Isto je stanje i na parkiralištima ispred trgovačkih centara. Mjesta za osobe s invaliditetom uredno su ocrtana, ali također budu nedostupna onima kojima su namijenjena, upozorava čitatelj portala Dubrovnikpress.hr.

„Može li policija uredovati na nepropisno zauzimanje mjesta za osobe s invaliditetom ispred butiga kao što su Konzum, Tommy, Pevec, Lidl itd, jer to je redovita pojava, nemoguće je poći u bilo koju butigu, a da na invalidskom mjestu netko nije parkiran bez oznake invalida, pa čak i preko dva invalidska mjesta. Svaki put k'o budala se svađam s ljudima, prebit će me jednom netko. Ne znam ima li policija ovlasti za to uopće.” - navodi čitatelj.

Kad je u pitanju nadzor parkirnih mjesta ispred trgovačkih centara iz Policijske uprave dubrovačko - neretvanske navode kako su ta parkirališta pod ingerencijom trgovačkih lanaca ispred kojih se nalaze, osim ako nije riječ o nerazvrstanim cestama.

„Vezano za parkiranje vozila na mjestima predviđenim za osobe s invaliditetom ispred trgovačkih centara, Zakon o sigurnosti prometa na cestama u članku 1. propisuje da se ovim Zakonom utvrđuju temeljna načela međusobnih odnosa, ponašanje sudionika i drugih subjekata u prometu na cesti. Prometom na cesti prema ovome Zakonu podrazumijeva se promet vozila pješaka i drugih sudionika u prometu na javnim cestama i nerazvrstanim cestama koje se koriste za javni promet. Prema Zakonu o sigurnosti prometa ovdje se ne radi o javnoj cesti (autoceste, brze ceste, ceste namijenjene isključivo za promet motornih vozila, državne ceste, županijske ceste, lokalne ceste), dok je nerazvrstana cesta površina koja je dostupna većem broju raznih korisnika - pored ostalog i prostori parkirališta. U odnosu na navedeno policija ima ovlast postupanja na nerazvrstanoj cesti.” - navode iz PU dubrovačko -neretvanske.

Iz Policije također ističu kako je „nerazvrstana cesta po Zakonu o cestama javno dobro upisano u zemljišnim knjigama kao neotuđivo vlasništvo jedinice lokalne samouprave, pa je prema tome Zakonu upitno jesu li površine ispred trgovačkih centara nerazvrstane ceste, odnosno jesu li vlasništvo tih centara ili su vlasništvo jedinice lokalne samouprave koja u tome slučaju ima ovlast uređenja prometa tj. postavljanja prometne signalizacije kojom se pored ostalog i uređuju mjesta rezervirana za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, te su sudionici u prometu dužni pridržavati se ograničenja, zabrana i obveza izraženih pomoću postavljene prometne signalizacije tj. prometnih znakova”.

Nesavjesnim vozačima, onima koji ne poštuju prometna pravila među koja svakako spada i zabrana parkiranja na mjestima predviđenim za osobe s invaliditetom, policijski službenici redovito ispisuju kazne za nepropisno parkiranje. Tako su u prvih sedam mjeseci tekuće godine policijski službenici temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama poduzeli ukupno 127 mjera za prekršaje nepropisnog parkiranja na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom.

Kaznama sankcionira i Prometno redarstvo Grada Dubrovnika. Od ukupno 2 852 obavijesti vozačima o počinjenim prekršajima na području Grada Dubrovnika, 43 obavijesti odnosile su se na parkiranje na mjestima predviđenim za osobe s invaliditetom.

Ne bi li potaknuo vozače da razmisle prije nego parkiraju na mjesta koju se za osobe s invaliditetom i dubrovački je Sanitat još početkom veljače pokrenuo akciju „Želiš li se mijenjati ta mjesto?”, koja je, navodi direktor Sanitata Tomislav Tabak, postigla dobre rezultate.

- U komunikaciji s građanima reagirali smo na mnoge dojave o nepropisnom zauzeću mjesta za OSI kao što i vidimo angažiranost građana na društvenim mrežama u isticanju problema na koje nailaze. Postavljanjem dodatnih znakova na mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom pojačali smo svijest kod građana kako ne postoji ono „stat ću dvije sekunde” ni u kojem slučaju. Potaknuli smo ih da malo više razmisle o tome hoće li zauzeti to mjesto. - rekao je Tabak, istaknuvši kako i djelatnici Sanitata, na parkiralištima kojima upravljaju, redovito ispisuju kazne za vozila kojima nije mjesto na mjestu koje je predviđeno za vozilo osobe s invaliditetom.

- Što se tiče samih kazni, od siječnja do srpnja 2018. godine izdano je 27 naloga, a za isto razdoblje 2019. godine izdano ih je 20. Ovi podaci ne mogu nam ništa konkretno kazati zbog toga što nemamo podatak o svim onim kratkotrajnim zaustavljanjima, kojih je danas puno manje. Stvarno stanje na terenu, odnosno parkiralištima kojima upravlja Sanitat, najbolje opisuju naša lica kampanje koji nam dojavljuju kako je situacija doista bolja i da su mjesta za OSI češće slobodna. - kazao je Tabak.

Osim, s parkirnim mjestima, osobe s invaliditetom često se susreću i s preprekama na prilazima zebrama. Problem s tim preprekama, odnosno vozilima parkiranima uz zebru, imaju i ostali građani, posebice u ljetnim mjesecima. Zebra kojoj se gotovo pa ne može prići jest ona na Kapelici, upozorava čitatelj portala Dubrovnikpress.hr.

„Kako svako jutro prolazim preko Kapelice ono što redovito vidim je parkirane taksije na invalidskom mjestu, ispred i preko pješačkog prijelaza na Kapelici, a taksisti preko puta na zidiću ćakulaju i čekaju red na vožnju. To nije nešto što se dogodi tu i tamo nego redovito, svakodnevno i ne vjerujem da policija to ne vidi, ali očito ne reagira.” - navodi čitatelj.

Prilazi zebrama inače se mogu fizički osigurati kao što je već učinjeno na nekim od pješačkih prijelaza na užem gradskom području, no taj posao nije u ingerenciji policije. Naime, iz PU dubrovačko - neretvanske navode kako „policija nema ovlast postavljanja fizičkih prepreka (stupića) da onemogući parkiranje na pješačkim prijelazima, jer jedinica lokalne samouprave uređuje promet na svom području uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove”.

Zebra na Kapelici svakako je jedan od onih na čijim su prilazima stupići i više nego potrebni. Inače, prometovanje Zagrebačkom, kao i prometovanje taksista oko povijesne jezgre trebalo bi se urediti u nadolazećim mjesecima. Možda je to i razlog zašto nema stupića na prilazima zebri kod Kapelice.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019