lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 12 Kolovoz 2019 14:04

Bon od 3000, putovanje od 4500 kuna, pokloni razrednicama koji neke šokiraju, a nekima su eto normalni

Piše:

Običaj je u Hrvatskoj, pa i u svijetu da učenici četvrtih i osmih razreda kao i učenici srednjih škola na kraju svog obrazovanja kupuju poklone razrednicima. Ponekad su ti pokloni simbolični u obliku foto knjiga koje izrade sami učenici, no kad se u vrstu i odabir poklona upletu roditelji često se zna preći mjera. Tu su mjeru baš ove godine dobrano prešli roditelji učenika pojedinih osmih razreda lapadske osmoljetke jer što je kupovanje poklona čija se vrijednost penje preko 3 000 kuna nego odraz malograđanštine i neukusa.

Vrijednost poklona koje dobivaju prosvjetni radnici nitko ne dovodi u pitanje, s druge strane zakonom je npr. propisano da državni službenici i namještenici ne smiju primiti poklone čija vrijednost premašuje 500 kuna. Kako stvari stoje, pitanje poklona prosvjetnim radnicima u ovoj zemlji nitko ne namjerava urediti zakonom, posebno ne resorna ministrica Blaženka Divjak koja se nije niti udostojila odgovoriti na upit portala Dubrovnikpress.hr smatra li normalnim i primjerenima da učenici završnih razreda kupuju svojim razrednicima tako skupe poklone.

POKLON BON OD 3 000 KUNA I PUTOVANJE OD 4 500 KUNA!

Koje jaje, nekoliko kilograma patata ili voća, zna se zalomiti i dobar komad odojka ili janjetine. Da ste recimo seoski učitelj, takvi bi se pokloni pred vas redovito stavljali. U gradovima su pokloni koje dobivaju učitelji i profesori znatno skuplji, a da je tome tako vidi se iz poklona koje su svojim učiteljima poklanjali đaci iz Osnovne škole Lapad, a financirali su ih roditelji, koji su naravno i odlučili što će se kupiti.

Učenici jednog osmog razreda lapadske osmoljetke od svoje su se razrednice oprostili poklonivši joj pozamašnih 3 000 kuna kako bi ona sebi u nekom od dućana Borza grupe kupila ovosezonske krpice ili što već. Roditelji đaka drugog osmog razreda u istoj školi bili su itekako široke ruke pa će, zahvaljujući poklon bonu koji su joj đaci uručili, razrednica na putovanje vrijedno 4 500 kuna.
poklon2Ipak, među roditeljima osmaša lapadske škole ima i normalnih ljudi koji se nisu miješali u to što će se kupiti razrednici. Tako su đaci razreda, u kojem je 18 đaka dalo svaki po 50 kuna, skupili novce, otišli u kupnju i svojoj razrednici odabrali sat i buket cvijeća.

Sat, koji je očito stajao manje od 900 kuna, ta će razrednica godinama nositi na svojoj ruci. Krpice vrijedne 3 000 kuna s vremenom će izblijedjeti, a putovanje od 4 500 kuna također će s vremenom zaboraviti. No, primjer s poklonom za koju je svako diete donijelo po 50 kuna pokazuje kako su djeca, kad ih se pusti da sami donesu odluke o kupnji poklona razrednici, pametnija od svojih roditelja.

MINISTRICA DIVJAK ŠUTI O SKUPIM POKLONIMA

O poklonima razrednicima, kad je već nepisano pravilo da se oni kupuju, trebali bi odlučivati učenici, no u konzervativnoj sredini poput naše, taj posao obično odrade roditelji. Pokloni đaka razrednicima trebali bi biti simbolični i predstavljati uspomenu na jednu generaciju, trendi krpice i putovanja to svakako nisu.

No, kako nastaje ta ideja što će se kupiti i koliko će se novca skupiti? Priča je vrlo jednostavna. Ne vodeći računa o primanjima i mogućnostima ostalih roditelja, nekoliko je mama odlučilo koliko novca svaki od đaka treba donijeti. Potom su u grupi na jednoj od društvenih mreža postavile obavijest da svako od djece donese po 150 kuna. Naravno da su neki od roditelja prigovorili kako je 150 kuna po djetetu za poklon razrednici previše novca, no te se roditelje potpuno ignoriralo. Nisu ih podržali čak ni oni roditelji lošijih primanja iz samo njima znanih razloga.
poklon4Vrijednost tih poklona očito nije sporna ni ministrici obrazovanja Blaženki Divjak. Naime na upit portala Dubrovnikpress.hr smatra li normalnim i primjerenim da se razrednicima završnih razreda kupuju pokloni čija vrijednost premašuje 3 000 kuna nije se niti udostojila odgovoriti.

RAVNATELJICI OŠ LAPAD JE NORMALNO DARIVANJE VAN ŠKOLE

Ravnateljica OŠ Lapad Nikolina Soko na isto pitanje kakvo je portal Dubrovnikpress.hr uputio resornoj ministrici odgovara kako je „opće poznata činjenica da se u školama širom RH iz generacije u generaciju prenosi tradicija darivanja učitelja i razrednika na kraju četvrtog i osmog razreda osnovnog školovanja". Navodi kako "neki darivanje smatraju mitom i korupcijom, dok roditelji i učenici izražavaju gestu i znak pažnje i nitko ne može okriviti roditelje koji se žele na taj način odužiti učitelju ili razredniku svoga djeteta, ali ni nastavnike koji se nađu u takvoj situaciji i dobiju poklon”.

No, ono što odgovor Sokol čini šokantinim jest navod u kojem ističe: „Osobno nemam ništa protiv toga da učenici, tj. njihovi roditelji privatno, izvan nastave, darivaju svoje učitelje, no ako se darivanje obavlja u školi, ono mora biti samo simboličan dar, kao što su knjiga ili cvijeće.”

Prema ovome što je navela Soko proizlazi kako je normalno skrivečki, dok nitko ne gleda, donositi skupe poklone profesorima pa čak i ako se radi o poklon kuverti u kojoj je par stotina eura za koje nitko nije vidio da ih je profesor primio, jer su poklonjeni negdje privatno, dok nekim đacima možda odjednom skoče ocjene. Osim toga, zašto bi učitelji i učenici, baš kao i roditelji i učitelji trebali imati privatan odnos i zar taj privatan odnos, ako već postoji, nije sam po sebi upitan ukoliko nije već možda postojao prije.

Navod ravnateljice Soko tim više je šokantan jer ona dalje navodi kako „odredbe Etičkog kodeksa neposrednih nositelja odgojno – obrazovne djelatnosti Osnovne škole Lapad, konkretno čl. 11. propisuje da nije dopušteno od roditelja, skrbnika ili drugih građana primati darove, usluge ili ih poticati na darivanje”. Ističe kako se „od zaposlenika očekuje da svoje obveze izvršavaju etično, pošteno i nepristrano”.

NE POSTOJE PRAVILA KOJIMA SE KONTROLIRA PRIMANJE POKLONA

Čemu kodeks u školi ako je on mrtvo slovo na papiru i gdje nestane etika u trenutku kad se prima poklon čija vrijednost nije primjerena. Kako ministrica Divjak nije odgovorila na upit portala Dubrovnikpress.hr, tako je ostala nepoznanica razmišlja li se u Ministarstvu obrazovanja poklone profesorima i njihovu vrijednost zakonski regulirati.

Ravnateljica OŠ Lapad Nikolina Soko slaže se, kako i sama piše, da bi „uključivanje u zakonski okvir koji uređuje pitanja etike svakako morao dati pregled situacija koje bi zaposlenici u javnom sektoru trebali izbjegavati i načina postupanja u slučaju dvojbe, tj. jasno definirati koji se pokloni smiju primiti, što je zabranjeno i pod kojim uvjetima”.
poklon8„Učitelji kao i svi ostali zaposlenici u javnom sektoru moraju prihvatiti odgovornost prepoznavanja i rješavanja sukoba interesa kada se on pojavi. Stoga prepoznavanje sukoba interesa, a posebno njegovo prijavljivanje velikim dijelom spada u područje etike, pa je to vrlo često stvar osobne procjene i savjesti pojedinca, odnosno njegovog integriteta.
Nažalost, za sada još uvijek nije uspostavljen jedinstveni sustav upravljanja sukobom interesa državnih i lokalnih službenika te ostalih zaposlenika u javnom sektoru, već su Zakonom o državnim službenicima te Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi uređene tek pojedine situacije koje ga uzrokuju ili mogu do njega dovesti te postupanja u slučajevima pojave sukoba interesa.” - navodi Soko.

Također ističe kako „ne postoje propisana postupanja kojima se rješavaju pitanja sukoba interesa koji proizlaze iz tradicionalnih i novih oblika davanja poklona i ostvarivanja koristi za učitelje, kao recimo ni za doktore”.

Navodi da „ne postoje propisana postupanja kojima se kontrolira primanje poklona, tj. način utvrđivanja prihvatljivih i neprihvatljivih poklona, kao ni postupci savjetovanja zaposlenika o načinima na koje mogu odbiti poklone i prijavljivanju određenih ponuđenih ili prihvaćenih poklona”.

BROJNE ŠKOLE SAMOINICIJATIVNO SU ZABRANILE SKUPE POKLONE

Da u Hrvatskoj nisu svi slijepi pored širom otvorenih očiju svjedoče i primjeri brojnih škola koje su samoinicijativno učenicima zabranile kupnju skupih poklona. Po svijetu postoje škole koje zabranjuju bilo kakvu kupnju poklona svom učiteljskom i profesorskom kadru. Zaposlenici u tim školama mogu primiti samo poklone koje su đaci sami izradili, a u nekim je zemljama trend izrađivati kartice učiteljima s porukama koje i nisu baš uvijek pozitivne jer naravno ni svi učitelji nisu brižni i odlični. Uostalom, profesori i učitelji trebali bi sami ustuknuti pred blještavilom pojedinih poklona.
poklon6U Hrvatskoj inače državni službenici i namještenici ne smiju primiti poklon čija vrijednost premašuje 500 kuna. Predsjednica Republike Hrvatske, premijer, ministri, baš kao i suci, policajci, poreznici, ne smiju primati takve poklone. Suci, političari, poreznici, policajci, liječnici, baš kao učitelji i profesori plaće dobivaju iz Državnog proračuna.

Dok se liječnike proziva za primanje mita, a zbog primanja skupih poklona vode istrage i podižu optužnice, poklone koje primaju nastavnici nitko ne dovodi u pitanje. Od policajaca i sudaca očekuje se da budu primjer društva pri čemu se očito debelo zaboravilo da profesori i učitelji, odgajajući i učeći djecu zapravo kreiraju sliku tog istog društva.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020