Subota, 24 Kolovoz 2019 14:18

Orlando Piano Week

U godini koju je Grad Dubrovnik proglasio Orlandovom godinom, četiri mlada i iznimna pijanista u razdoblju od 26. do 29. kolovoza i u suradnji sa 7. Međunarodnim glazbenim festivalom Dubrovnik u pozno ljeto, održat će četiri pijanistička recitala u atriju Kneževa dvora. Američki pijanist Andrew Tyson dubrovačkoj se publici prvi put predstavio u kolovozu 2015. godine na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama recitalom za koji je dobio velike pohvale publike i kritike. Nastupajući diljem svijeta, njegove misli vraćale su se Dubrovniku te su stoga on i Evan Shinners predložili vizionarski projekt Orlando Piano Week.

Hvaljen na BBC-jevom Radiju 3 kao „istinski pjesnik glasovira” Andrew Tyson slovi za glazbenika specifičnog izričaja čije vrijeme upravo nastupa. U ljeto 2015. godine osvojio je prvu nagradu na Pijanističkom natjecanju Géza Anda u Zürichu, kao i Nagradu Mozart i nagradu publike.

Glazbeno umijeće tajvansko - američkog pijanista Stevena Lina bilo je zamjetno već u ranoj dobi kada je s deset godina s punom stipendijom primljen na Juilliard, a njegov prvi nastup s Njujorškom filharmonijom uslijedio je sa samo trinaest godina. New York Times njegovo sviranje opisuje kao „besprijekorno i oplemenjeno zadivljujućim finesama u nijansiranju i dinamici“.

Iako program Evana Shinnersa počinje Capricciom povodom odlaska voljenog brata, djelom čiji stavci dočaravaju pojedine faze rastanka, slušatelji će se upravo kroz njega upoznati s ovim američkim glazbenikom, strastvenim zaljubljenikom u opus najvećeg među glazbenim gigantima Johanna Sebastiana Bacha. Pored velike privrženosti glazbi J. S. Bacha, Shinners je također poznat po originalnoj i ekscentričnoj glazbi koju stvara. U studenom 2018. otvorio je „Bachovu trgovinu” na križanju 56. ulice i Broadwaya, gdje je u prostoru površine od petstotinjak kvadratnih metara pet sati dnevno izvodio Bacha trideset i sedam dana zaredom.

O bugarskom pijanistu Evgeniju Bozhanovu koji će zatvoriti Orlando Piano Week 29. Kolovoza, novine Dallas Morning News jednom su prilikom napisale: „On može proizvesti više nijansi tona u jednom taktu nego većina pijanista tijekom cijelog života.“ Proteklih sezona Bozhanov je ostvario solističke nastupe s brojnim orkestrima, uključujući Belgijski nacionalni orkestar, londonski Orkestar Philharmonia, Kraljevski filharmonijski orkestar iz Liverpoola i brojnim drugima. Evgeni je uz to zabilježio natupe u bečkom Musikvereinu, Dvorani Suntory, Berlinskoj filharmoniji, na Serate Musicali u Milanu...

Program ove plaforme za mlade glazbenike dostupan je na stranicama Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a ulaznice za koncerte Orlando Piano Week-a dostupne su u uredu Dubrovačkog simfonijskog orkestra od 9 do 14.30 sati (uz niz pogodnosti i popusta za građane!), u KIC Luža, agenciji Perla Adriatica na Ploča,a gift shopu Dubravka na Pilama i online putem servisa ulaznice.hr. Također, ulaznice su dostupne i sat vremena prije početka koncerta ispred Dvora. Broj za informacije i rezervacije je 417 110.

Orlando Piano Week realizira se uz podršku Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika i Jadranskih luksuznih hotela.

R.R.D.

banner taksiispiti

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019