Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 29 Kolovoz 2019 12:33

Nakon godina nebrige Instituta za more i priobalje, Lokrum sam pokrenuo obnovu Botaničkog vrta

Simulacija izgleda vrta nakon obnove Simulacija izgleda vrta nakon obnove

Botanički vrt na Lokrumu konačno će se obnoviti. Već sljedeću sezonu Botanički vrt trebao bi ponovo zasjati starim sjajem. Naime, kako u priopćenju i piše, „već dugi niz godina botanički vrt na otoku Lokrumu je u stanju stagnacije i propadanja ponajviše zbog prirodnih procesa”, no u tom priopćenju nema nimalo kritike prema Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku iz kojeg su svih ovih godina pokazali da nisu sposobni voditi brigu o ovom jedinstvenom vrtu, jer da jesu, ne bi bio u stanju u kakvom jest.

Tako je Javna ustanova Rezervat Lokrum tijekom prošle godine pokrenula projekt kako bi se, pišu, „u najkraćem mogućem roku unaprijedilo ukupno stanje vrta”.

„Botanički vrt na otoku Lokrumu uspostavljen je 60.-ih godina 20. stoljeća s ciljem praćenja prilagodbe egzotičnog bilja u uvjetima našeg podneblja kao svojevrsna znanstveno pokusna ploha. Danas, Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku skrbi o ovom vrtu u znanstvenom i stručnom smislu. Nažalost, posljedice granatiranja tijekom Domovinskog rata te intenzivne nepovoljne meteorološke pojave tijekom zadnjih godina imale su značajan negativan utjecaj na vrt i biljni materijal te je bilo potrebno hitno poduzeti odgovarajuće mjere za revitalizaciju vrta.” - navode u priopćenju iz JU Rezervat Lokrum ističući kako su „preuzeli inicijativu i potaknuli postupak obnove vrta u svrhu očuvanja i kvalitetnije interpretacije te uložili značajna sredstva i rad u izradu potrebne dokumentacije kao i osigurali sredstva za obnovu”.

„Na temelju geodetske podloge vrta, izrađeni su idejni i izvedbeni projekt te su ishođena sva potrebna dopuštenja i suglasnosti nadležnih tijela iz područja zaštite prirode i kulturne baštine. Tako je krajem prošle godine izrađena projektna dokumentacija uređenja i opremanja vrta i staza čija je ukupna vrijednost izvođenja radova cca 3,8 milijuna kuna.
Projektom se predviđa opremanje postojećih staza i postava elemenata interpretacije unutar vrta sa svrhom povećanja standarda materijalne opremljenosti botaničkog vrta i cijelog zaštićenog područja. Također, osigurava se povećanje broja educiranih i informiranih posjetitelja o ulozi i važnosti šumskih ekosustava, kao i pružanje informacija o porodicama i vrstama biljnog materijala na području botaničkog vrta i cijelog rezervata.” - piše u priopćenju.

„Tijekom 2019. godine provedena su tri postupka javne nabave. Obzirom da su tijekom prva dva postupka iznosi bili neodgovarajući, Javna ustanova provela je i treći postupak i konačno je potpisan ugovor početkom ljeta s tvrtkom Araucaria d.o.o. iz Zagreba. Predviđeno trajanje obnove je 6 mjeseci počevši od 1. rujna s napomenom da radovi u vrtu neće početi prije listopada. Sa svim radnjama i činjenicama je upoznato Sveučilište u Dubrovniku čija je djelatnica dr. sc. Katija Dolina stručna savjetnica u Botaničkom vrtu na Lokrumu, aktivno sudjelovala u izradi dokumentacije tijekom koje je uvaženo njeno stručno mišljenje i smjernice.” - navode iz JU Rezervat Lokrum.

„U okviru ovog projekta obnove predviđa se sanacija i uređenje postojećih staza dužine oko 725 m, uklanjanje oštećenog biljnog materijala i sadnja 195 novih biljnih vrsta s ukupnim brojem 1466 sadnica na 13 polja u vrtu. Također će se postaviti i nova urbana oprema (klupe, informacijske i interpretacijske ploče, ulazni portal). Botanički vrt će u novu sezonu ući u svom potpuno novom ruhu kako bi dočekao sve koji Lokrum izaberu kao omiljenu destinaciju prilikom svog posjeta.” - zaključuje se u priopćenju.

D.M.