Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 29 Kolovoz 2019 22:39

Jure Marić: Paušalne teorije o gužvi zbog semafora u Župi nisu istinite, a ljudski životi nemaju cijenu

Piše:

Navikli smo već na gužve na dubrovačkim prometnicama, no kako se u posljednje vrijeme kolona automobila zna protezati od Ilijine glavice sve do Župe dubrovačke, često se može čuti kako čepova na magistrali ne bi bilo da se na području Župe dubrovačke ugase semafori. No, semafori se u Župi neće gasiti, ističe pročelnik jedinstvenog Upravnog odjela u Općini Župa dubrovačka Jure Marić za portal Dubrovnikpress.hr. Naglašava kako su semafori i postavljeni zbog sigurnosti žitelja Župe, ali i svih ostalih sudionika u prometu.

Marić naglašava kako je, upravo s ciljem odvijanja što sigurnijeg prometa, Općina Župa dubrovačka već implementirala cijeli niz prometnih rješenja. Naglašava kako je broj prometnih nesreća na dionici državne ceste upravo zbog niza realiziranih prometnih rješenja sveden na minimum. Najavljuje nove radove na župskoj žili kucavici te naglašava kako je, kad je u pitanju protočnost, jedino rješenje izgradnja brze ceste od Dubrovnika do Debelog Brijega.

- Dionica državne ceste D8 koja prolazi kroz administrativno područje Općine Župa dubrovačka i jedina je cestovna veza šireg dubrovačkog područja sa zračnom lukom u Čilipima te međunarodnim graničnim prijelazom sa Crnom Gorom. Tom dionicom na godišnjoj razini dnevno prođe preko 18 tisuća vozila, a u ljetnim mjesecima broj vozila, prema brojaču prometa, penje se na 26 tisuća dnevno te protočnost na ovoj dionici uzrokuje mnoge probleme u normalnom funkcioniranju prometa kako na državnoj cesti D8 tako i na ostalim prometnicama uz nju. - kazao je Marić, naglasivši kako je Općini Župa dubrovačka sigurnost žitelja i svih ostalih sudionika u prometu na prvom mjestu.

- Znate, Župa dubrovačka nije samo „autobusna stanica” između Grada i zračne luke, Župa je jedinica lokalne samouprave s više od deset tisuća stanovnika, s više od 500 djece u vrtiću, te više od 850 djece u osnovnoj školi i s preko 400 srednjoškolaca koji dnevno putuju u Grad. Sve su to razlozi zbog kojih smo proteklih godina aktivno sudjelovali u rješavanju imovinsko - pravnih odnosa, otkupu zemljišta te izradi projektne dokumentacije, a sve kako bi se pospješili i ubrzali radovi na pojedinim dionicama državne ceste D8. Uložili smo značajna proračunska sredstva kako bi poboljšali sigurnost za promet pješaka i vozila na i uz državnu cestu D8. - rekao je Marić, pobrojavši cijeli niz projekata.

- Izgrađeni su i održavaju se brojni nogostupi, postavljene su zaštitne ograde uz prometnice, sanira se, gradi i održava oborinska odvodnja, duž dionice državne ceste postavljena je i održava se javna rasvjeta. Rekonstruirana su glavna raskrižja od Dupca, Čibače, uređena su ugibališta, autobusna stajališta. U suradnji s Hrvatskim cestama konačno je dovršena izgradnja i uređenje pješačkih prijelaza, a u prvoj fazi uredili su se pješački prijelaz na raskrižju D8 i D223 na Dupcu, te dva semaforizirana pješačka prijelaza s kompletnom svjetlosnom te vertikalnom i horizontalnom signalizacijom i to na lokacijama Čibača - Mišići i Mlini - Popolica. Upravo ova dva semaforizirana pješačka prijelaza uvelike su olakšala život stanovnika i posjetitelja naselja Čibača te Brašina i Mlini. - rekao je Marić, pobrojavši i projekte čije realizacija tek predstoji.

- U sljedećoj fazi urediti će se pješački prijelazi na lokacijama Zavrelje kod skretanja za Hotel Astareu i Plat kod skretanja za hotele Plat dok će se na lokacijama Mlini - Trgovište i Plat - okretište postaviti vertikalna i horizontalna signalizacija bez ocrtavanja pješačkih prijelaza. Nakon rješavanja imovinsko - pravnih odnosa pristupit će se i uređenju pješačkog prijelaza na lokaciji Soline. Time bi uz postojeća dva pothodnika u Kuparima te semaforizirane prijelaze na raskrižjima za Poslovnu zonu i Srebreno dodatno poboljšala razina sigurnosti za sve veći broj stanovnika i posjetitelja Općine Župa dubrovačka. - rekao je Marić.

Među projektima koji će se tek realizirati, a koji će svakako utjecati na sigurnost pješaka u prometu je i izgradnja novih pothodnika i nathodnika.

- Raduje nas da su Hrvatske ceste konačno ugovorile izradu „Projekta poboljšanja prometnih uvjeta na kompletnoj dionici državne ceste D8 kroz Općinu Župa dubrovačka”, dakle od Orsule do Oboda i kroz taj projekt će se tražiti trajna rješenja u vidu pothodnika i nathodnika te krenuti u njihovo projektiranje, odnosno ishođenje potrebnih dozvola. Općina Župa dubrovačka je aktivno sudjelovala u kompletnoj pripremi ovog projekta kao i u izradi projektnog zadatka za raspisivanje javnog natječaja i nakon potpisivanja ugovora tražili smo od Hrvatskih cesta osnivanje radne skupine za praćenje realizacije ovog projekta kako bi se mogli aktivno uključiti u sve aktivnosti koje su potrebne za njegovu kvalitetnu realizaciju. - rekao je Marić.

- Upravo je zahvaljujući našem zahtjevu i formirana radna skupina te se do kraja kolovoza očekuje uvođenje izvođača u posao i početak projektiranja. - rekao je Marić.

Naglasio je kako semafori su Župi nisu uzrok gužvama na dionici magistrale od Dubrovnika prema Župi.

- Paušalne teorije da su semafori jedini razlog povremenih gužvi zastoja prometa jednostavno nisu istinite i nisu točne. Na području Župe semaforizirana su samo dva raskrižja, odnosno raskrižje kod Poslovne zone Čibača i kod Srebrenog, a postavljena su dva semaforizirana pješačka prijelaza i to Čibača - Mišići i Mlini - Popolica i svi imaju ogromnu važnost i zaista čine život podnošljivijim. - rekao je Marić.

- Smanjenje broja prometnih nesreća na istim raskrižjima nakon semaforizacije i broj prometnih nezgoda na ostalim raskrižjima koja nisu semaforizirana sve vam pokazuje, a nemojte zaboraviti koliko se broj vozila povećava tijekom sezone. Sjetite se samo raskrižja u Srebrenom koje je do uređenja bilo skoro pa najcrnija točka po broju prometnih nesreća. Sjetite se samo da smo nakon prve rekonstrukcije riješili imovinsko - pravne odnose, kupili zemlju oko raskrižja, uredili raskrižje i tako anulirali prometne nesreće sa smrtnim posljedicama. Doduše, projekt nije gotov jer fali desni skretač iz smjera Cavtata, a to rješenje će obuhvatiti i izmiještanje magistralne vodovodne cijevi, i evo izgleda da će ti radovi konačno započeti jer bili smo uporni i uspjeli smo se izboriti za taj projekt. - kazao je Marić.

- Kad u uzmete u obzir da tijekom sezone između 5 sati ujutro i 23 sata navečer dionicom državne ceste kroz Župu prolazi preko 1 500 vozila po satu, a to su podaci s brojača u Kuparima, očito je da su sve ove aktivnosti zapravo puko „preživljavanje” kad se uzme povećanje gospodarskih aktivnosti i obima prometa koji je u dijelu Župe čak i veći od službenog jer na brojaču prometa u Kuparima već debelo prelazi 26 000 vozila dnevno. Taj je broj i veći jer brojač u Kuparima ne registrira dio dnevnih relacija stanovništva Župe istočno od raskrižja Srebreno, a koje spaja sve centralne funkcije Općine jer je s južne strane uprava, ugostiteljski i trgovački sadržaji, vrtić s 500 mališana dok je na sjevernoj strani osnovna škola s preko 850 djece, sportska dvorana, sportski i ostali sadržaji. Dakle, podaci s brojača vozila pokazuju kako je promet, koji jest gust, uglavnom lokalnog karaktera. - ispričao je Marić.

- Dakle, za bilo kakvu tvrdnju pa tako i ovu da su za gužve na magistrali krivi semafori u Župi, potrebno je realno sagledati sve argumente i čimbenike. Najvažniji argument je onaj da ljudski život nema cijenu semafori su tamo gdje jesu upravo zbog ljudskih života, a jedini način odvijanja prometa, ukoliko bismo isključili semafore, jest da se on odvija uz stalnu prisutnost prometnih policajaca koji bi regulirali promet i održavali sigurnost prometa vozila i pješaka na odgovarajućoj razini. - rekao je pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela u Općine Župa dubrovačka Jure Marić.