Ispiši ovu stranicu
Petak, 30 Kolovoz 2019 11:50

Tjedan u kojem su krenula veća ulaganja u Mokošici

Kroz proteklih sedam dana rada dubrovačke gradske uprave pokrenuto je nekoliko komunalnih projekata, od sprava na igralištima do rasvjete i uređenja ceste te su započele pripreme za rekonstrukciju Ulice kardinala Stepinca.

Posebno se ističe početak radova na izgradnji novog parkinga u Mokošici, jednog od niza planiranih novih parkinga u najvećem gradskom naselju, a u Mokošici je započela adaptacija judo dvorane pa je za nama tjedan za koji se može kazati da su posebno zadovoljni mogli biti Mokošani, ali i stanovnici Kliševa. Više o svemu u nastavku...

NA IGRALIŠTA SE POSTAVLJAJU SPRAVE ZA DJECU S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU

U sklopu programa održavanja dječjih i sportskih igrališta postavit će se sprave za djecu s invaliditetom i smanjenom fizičkom pokretljivosti na tri dječja igrališta. Na dječjem igralištu na Batali bit će postavljen vrtuljak za djecu u invalidskim kolicima, dok se u parku Luja Šoletića u Gružu planira postaviti ljuljačka za djecu u invalidskim kolicima te kombinirana ljuljačka u Bogišićevom parku na Ilijinoj glavici.
sprave3008
Sprave su izrađene od tvrtke Vojtek d.o.o. i ispod svake će se postaviti antistress gumena podloga. Prilikom odabira lokacija uzeta su u obzir dječja igrališta i parkovi gdje je najlakši pristup djeci sa smanjenom pokretljivošću te raspored već postavljenih sprava na dječjim igralištima kako bi djeca osjećala sigurnost tijekom igranja i druženja.

UKLONJENO 13 BANKOMATA

Kroz provođenje Odluke Grada Dubrovnika o ograničavanju postavljanja bankomata u povijesnoj jezgri od kad su na snagu stupila prva Rješenja o uklanjanju uklonjeno je do početka ovog tjedna 13 uređaja. Nakon što su prethodno provedeni upravni postupci i istekli zakonski rokovi za prilagodbu, izdano 11 rješenja o izvršenju putem novčane kazne, a sami vlasnici su uklonili ukupno 13 bankomata i to četiri u ulici Od Puča, tri sa Straduna, po dva iz Boškovićeve i Široke ulice te po jedan iz Restićeve ulice i s Gundulićeve poljane.

UREĐUJE SE CESTA KLIŠEVO – MRČEVO

Grad Dubrovnik je putem nadležnog upravnog odjela za promet započeo izvođenje radova na sanaciji nerazvrstane ceste Kliševo – Mrčevo. Trenutno se izvode završni radovi pripreme za asfaltiranje na prvoj, 700 metara dugoj, dionici od naselja Kliševo pa do križanja „Kadina ploča“. Navedena dionica planira se završiti do sredine rujna, dok je završetak 3,2 kilometra duge ceste predviđen krajem godine.
cesta3008 2
Sanacija cjelokupne ceste u punom profilu od 5,5 metara izvodi se u sklopu programa pojačanog održavanja gradskih prometnica, a koji provodi ugovorni izvođač, tvrtka Tehnogradnja. Ukupna vrijednost ove investicije, koja će omogućiti kvalitetnu povezanost ovog dijela Dubrovačkih gornjih sela, a time i novi poticaj razvoju ruralnog turizma, iznosi 8 milijuna kuna.

ZAPOČELI RADOVI NA ADAPTACIJI JUDO DVORANE U MOKOŠICI

Započeli su radovi na obnovi i uređenju judo dvorane u Mokošici, a uz izgradnju novog nogometnog terena s umjetnom travom u Gospinom polju te skori početak radova na rekonstrukciji zgrade ex-hotela Stadion s muzejem vaterpola, Grad Dubrovnik pokrenuo je planirani ciklus ulaganja u deseteljećima zapostavljanu sportsku infrastrukturu. Naime, u Mokošici se adaptira postojeći poslovni prostor u suterenu stambeno poslovne zgrade „S“ ukupne neto korisne površine 370 metara kvadratnih koji se koristi za potrebe Judo kluba Mokošica, no isti je zbog dotrajalosti materijala i instalacija te zbog potreba korisnika potrebno adaptirati. Izvođač radova je tvrtke Texo Molior d.o.o., ugovorena vrijednost investicije iznosi 3.083.523,03 kuna s PDV-om, a rok izvođenja je 90 dana od dana uvođenja u posao.
Paralelno, u Gospinom polju u tijeku je izrada terena s umjetnom travom. Novo nogometno igralište dimenzijama će udovoljavati propozicijama za odigravanje utakmica Saveznog ranga. Vrijednost investicije kojom koordinira Javna ustanova Športski objekti Dubrovnik iznosi 3,2 milijuna kuna bez PDV-a.
judodvorana3008
Kvalitetna sportska infrastruktura jedno je od šest strateških područja definiranih Strategijom razvoja sporta i sportske infrastrukture u Gradu Dubrovniku 2018.-2028., koju je Gradsko vijeće usvojilo na svojoj 19. sjednici te je osnovni preduvjet razvoju i popularizaciji sporta i sportskih disciplina za rekreativno i profesionalno bavljenje istima.

RASPISANA JAVNA NABAVA ZA PROJEKT REKONSTRUKCIJE ULICE KARDINALA STEPINCA

Grad Dubrovnik pokrenuo je postupak javne nabave za izvođenje radova izgradnje kolektora oborinske odvodnje, rekonstrukcije javne rasvjete i održavanja vodoopskrbnog cjevovoda u Ulici kardinala Stepinca. Zajednički projekt Grada i Vodovoda Dubrovnik vrijedan je 4.7 milijuna kuna bez PDV-a, a njegovom realizacijom napokon će se riješiti problem oborinske odvodnje ovog dijela Lapada.
step3008
U iznimno važnoj lapadskoj ulici trenutno ne postoji sustav odvodnje oborinskih voda. Sukladno projektnom rješenju budući sustav će, osim oborinskih voda u Ulici kardinala Stepinca, prikupljati vode sa sporednih ulica i padina Babinog kuka koje se na ovu ulicu slijevaju za vrijeme obilnih kiša. Novi oborinski kolektor bit će dužine 785,65 metara, a protezat će se od Ulice Petra Svačića do Pošte Lapad. Riječ je o završetku sustava oborinske odvodnje u Lapadu, a novi sustav spojit će se na postojeći oborinski kolektor koji od Pošte Lapad prolazi kroz šetnicu Lapad, a kapacitetom je predviđen za prihvat ovih voda.
 
Osim ugradnje cjevovoda, projekt će obuhvatiti i rekonstrukciju dionice ceste. Uredit će se površinski asfaltni sloj koji je sada u lošem stanju, izgradit će se nogostupi na dijelovima ceste gdje to bude moguće te će se rekonstruirati javna rasvjeta. Očekivano vrijeme početka radova je u listopadu ove godine, dok je rok završetka 150 kalendarskih dana jer projekt spada u kategoriju zahtjevnijih, poput ranije ove godine završene Vukovarske ulica. Dokumentacija za javnu nabavu dostupna je u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH te na internetskoj stranici Grada. Krajnji rok za dostavu ponuda je 10. rujna 2019. do 10:00 sati.

RADOVI NA IGRALIŠTIMA U KLIŠEVU

U Kliševu su započeli radovi rekonstrukcije dječjeg igrališta. Plan sanacije obuhvaća zamjenu dotrajalih sprava i postavljanje novih igračaka: igru školice, njihalicu, ljuljačku i tobogan. Oko svake igračke postavit će se zaštitna anti-stres gumena podloga te će se napraviti i ostali popratni radovi uređenja.
klisevo3008 2
Postavit će se i nova ograda na igralištu i susjednom boćarskom igralištu, jer je postojeća zastarjela i predstavlja moguću opasnost za najmlađe, a samo igralište s postojećom cestom povezat će se uređenom stazom. Izvođač radova je Gradimat d.o.o Split, a prema ugovoru investicija vrijedna 234.875,00 kuna trebala bi biti završena unutar 45 dana.

GRADI SE NOVI PARKING U MOKOŠICI

Počela je izgradnja parkirališta kapaciteta 72 parkirna mjesta u Novoj Mokošici. Riječ je o parkiralištu smještenom na području južno od zgrada HRVI odnosno sjeverno od O.Š. Mokošica, a projekt će obuhvatiti i rekonstrukciju „T“ križanja ceste Ulice Marina Kneževića s ulicom Od izvora u kružni tok s četiri privoza. Planiranim zahvatima cilj je povećati prometnu sigurnost i omogućiti spoj novog parkirališta na prometnu mrežu.
parkingmok3008
Na ukupnoj površini obuhvata od 2500 metara kvadratnih projektirana su 72 parkirna mjesta od kojih su četiri parkirna mjesta predviđena za osobe smanjene pokretljivosti. Vozna površina i parkirališne površine za osobe smanjene pokretljivosti uredit će se kao asfaltne dok su površine ostalih parkirališnih mjesta popločene šupljim betonskim opločnicima. Investicija je vrijedna 5.334.575,63 kuna (s PDV-om). Radove izvodi tvrtka Texo gradnja d.o.o., a ugovoreni rok završetka je šest mjeseci.

NOVA JAVNA RASVJETA NA ŠIPANU

U tijeku je izvođenje radova na postavljanju nove moderne javne rasvjete na predjelu Priježba u Šipanskoj Luci. Ukupno će biti postavljeno deset novih stupnih mjesta s LED svjetiljkama na dionici dugoj oko 280 metara. Radovi bi trebali biti završeni početkom rujna, a ukupna investicija iznosit će oko 250.000,00 kuna s PDV-om.

JAVNE POVRŠINE ZA UGOSTITELJE KOJI RADE ZIMI MOGU BITI BESPLATNE

U cilju produljenja turističke sezone, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković predložio je mjeru koja bi trebala stimulirati vlasnike ugostiteljskih objekata u povijesnoj jezgri na rad u zimskim mjesecima.

Mjera se odnosi na oslobađanje od plaćanja zakupnine za javne površine ugostitelja koji se pretežno bave posluživanjem jela (restorani, konobe, pizzerije) u povijesnoj jezgri, ukoliko budu obavljali svoju djelatnost od 1. prosinca 2019. do 29. veljače 2020. godine (osim na dane Božića, Sv. Stjepana, Nove godine, i Sveta tri kralja - kada mogu raditi po želji), najmanje 8 sati dnevno.

DPP