Srijeda, 04 Rujan 2019 19:58

U Dubrovniku održana završna konferencija za novinare projekta READINESS

U Dubrovniku je danas održana završna konferencija za novinare projekta READINESS. Zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo rekao je ovom prilikom kako je suradnja projektnih partnera započela na projektu HOLISTIC koji je je financiran iz programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC.

- Dosad je kroz nekoliko projekata nabavljena vrlo vrijedna vatrogasna oprema, prvi vatrogasni brod, postavljen je video nadzor, a s ovim projektom nabavljena je vrlo vrijedna specijalizirana oprema za spašavanje iz ruševina. Također, osposobljeno je 50 pripadnika vatrogasnih postrojbi za rad na zahtjevnim intervencijama, a napravljena su i seizmološka mjerenja za 50-ak zgrada na našem području. - rekao je zamjenik Cebalo.

Nicola Pavone, voditelj Službe za razvoj i istraživanja Regije Molise istaknuo je kako su opasnosti od požara i potresa velike brige za Italiju jer zbog takvih katastrofa periodično bude kako materijalnih tako i ljudskih žrtava.

- Ovo iskustvo je bilo pozitivno, a kroz njega se utvrdila sudarnja institucija na Jadranu. Posebno smo obratili pažnju na obuku civilne zaštite. Mjerenja su napravljena na zgradama od javnog interesa, a paralelno smo provodili kampanje podizanja svijesti prema građanima, ali i u školama. - rekao je Pavone.

Voditelj projekta READINESS za Županiju Mato Tomljanović zahvalio se projektnim partnerima na suradnji te izrazio nadu u zajednički rad na nekim budućim projektima.

Suradnja među partnerima na projektu READINESS počela je za vrijeme realizacije jednog drugog zajedničkog projekta – HOLISTIC koji se sufinancirao iz programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC. Teme i jednog i drugog projekta značajne su za hrvatske i talijanske regije koje, osim gospodarskih, kulturnih i društvenih interesa, vežu i interesi upravo u pitanju sigurnosti i civilne zaštite jer su nam i rizici koji prijete jednaki: požar i potres. Projekt READINESS počeo je 2018. godine, a završava koncem ovoga mjeseca.

Projekt READINESS ukupno je vrijedan oko osam milijuna i 900 tisuća kuna, a u njegovoj provedbi, osim Dubrovačko-neretvanske županije, sudjeluju Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija, talijanske regije Molise, Marche i Fruili-Venezia-Giulia.

Projektne aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije vrijedne su milijun i 170 tisuća kuna, a u 85 postotnom iznosu sufinanciraju se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa prekogranične suradnje INTERREG Hrvatska – Italija.

Dubrovačko-neretvanska županija uspješno oprema operativne postrojbe civilne zaštite, (posebno vatrogasne postrojbe) korištenjem raspoloživih sredstava iz različitih europskih fondova usmjerenih na prekograničnu suradnju što je slučaj i s projektom READINESS iz programa prekogranične suradnje INETRREG HR-ITA. U sklopu projekta nabavljena je specijalizirana oprema za spašavanje iz ruševina vrijedna 225 tisuća kuna koja se koristila u velikoj vježbi operativnih snaga civilne zaštite s područja naše Županije u lipnju prošle godine u lipnju – PRIPRAVNOST (READINESS) 2018. Zahvaljujući raspoloživim projektnim sredstvima osposobljeno je više od 50 pripadnika vatrogasnih postrojbi za rad u slučaju zahtjevnih intervencija.

Provedena su instrumentalna seizmološka mjerenja 50-tak zgrada od javnog interesa na području naše Županije. Temeljem tih mjerenja i vizualnog pregleda zgrada mogu se izdvojiti seizmički ugroženije građevine, tj. građevine koje će potresnim djelovanjem biti pogođene izraženije od drugih.

Za jednu zgradu provedena je izrazito složena i detaljna analiza i proračun potresne otpornosti. Zbog detaljnosti izvedbe i većih financijskih zahtjeva, ovakve se analize u pravilu izvode samo za građevine kritične infrastrukture za koje je ključno da nesmetano i bez prekida (ili sa što je moguće kraćim prekidom) funkcioniraju nakon djelovanja potresa. Dubrovačko-neretvanska županija u ovom je dijelu projekta uspješno surađivala s Prirodoslovno-matematičkim i Građevinskim fakultetom iz Zagreba.

O detaljnijim rezultatima projekta u ovom smislu razgovarat će se nakon službenog završetka projekta, no važno je napomenuti da se upravo ovakve aktivnosti omogućuju detaljniji uvid u postojeći fond građevina koje bi mogle biti izložene djelovanju budućih potresa, a koje su smatraju neophodnim su i od nemjerljive važnosti za umanjenje seizmičkog rizika u urbanim sredinama.

DPP

banner taksiispiti

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019