Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 05 Rujan 2019 12:36

Svjetski poznati gitarist Petrit Çeku i večeras u Dvoru

Nakon nastupa s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom na 7. Međunarodnom glazbenom festivalu Dubrovnik u pozno ljeto u utorak i izvedbe djela „Concierto de Aranjuez“, gitaristički virtuoz Petrit Çeku održat će još jedan koncert u atriju Kneževa dvora. Recital će se održati večeras s početkom u 21 sat.

Na programu su djela Johanna Sebastiana Bacha, odnosno njegova Prva suita za violončelo solo u obradi Valtera Dešpalja; Schubertovih 6 pjesama u obradi Johanna Kaspara Mertza; Fandango Dionisija Aguada; Tri trubadurske Stjepana Šuleka, kao i djela Francisca Tárrege i Marija Castelnuovo-Tedesca.

Petrit Çeku rođen je 1985. u Prizrenu gdje je završio osnovnu glazbenu školu i prva dva razreda srednje. Godine 2002. došao je u Zagreb te nastavio školovanje u Glazbenoj školi Pavla Markovca. Diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu profesora Darka Petrinjaka. Poslijediplomski studij kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoru (SAD) pohađao je od 2009. do 2013. Dobitnik je brojnih prvih nagrada na mnogobrojnim međunarodnim gitarističkim natjecanjima. Nastupao je kao solist uz mnoge simfonijske orkestre te surađivao s glazbenim velikanima. Često svira u gitarskom triju s portugalskim gitaristom Pedrom Ribeirom Rodriguesom te s hrvatskim gitaristom Tomislavom Vukušićem. Gitarski kritičar svjetskog glasa, Colin Cooper oslovio ga je “solista visokih mogućnosti”. Çeku je prvu studijsku ploču objavio 2008., a njegovu snimku svih Bachovih čelo suita u aranžmanu Valtera Dešpalja objavila je 2016. španjolska diskografska kuća Eudora Records. Petrit svira na gitari američkog graditelja Rossa Gutmeiera.

Ulaznice za koncerte dostupne su u uredu Orkestra od 9-14.30 sati, na web stranici www.dso.hr, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama, u gift shopu Dubravka na Pilama i jedan sat prije početka koncerta na mjestu održavanja. Ulaznice po povlaštenim cijenama za građane i ostvarenje popusta, dostupno je isključivo na blagajni Orkestra.

R.R.D.