Ispiši ovu stranicu
Petak, 06 Rujan 2019 12:30

Grad je ovaj tjedan riješio veliki problem u Gružu, otvoren je i vrtić u Mokošici, predstavljeno je i rješenje garaže

Nakon što su prošli tjedan počeli radovi na izgradnji novog parkinga sa 72 mjesta, ovaj tjedan dubrovačka gradska uprava predstavila je i idejno rješenje javne garaže s 206 parkiraluišnih mjesta, a u Staroj Mokošici je ovaj tjedan otvoren i dječji vrtić.

Gruž kroz koji prolaze mase turista konačno je dobio i javni WC, a u Gradu uvuđenjem izvođača u posao započeo je projekt sanacije pločnika ispred sv. Vlaha. Što se još obvaj tjedan događalo u Gradu i gradskoj upravi pročitajte u nastavku.

RADOVI NA GRABOVICI NAPREDUJU PREMA UTVRĐENOJ DINAMICI

Radovi sanacije odlagališta komunalnog otpada Grabovica započeti u srpnju napreduju prema utvrđenoj dinamici. Radove na 1. fazi sanacije odlagališta sukladno ugovoru potpisanom u svibnju ove godine izvodi tvrtka G.T. Trade d.o.o. Split. Preko 12 milijuna kuna vrijedna investicija prvi je preduvjet potpunog zatvaranja odlagališta do kraja 2020. godine, za što će Grad značajno iskoristiti sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
grabovica0609
Do izgradnje budućeg Centra za gospodarenje otpada u Lučinom razdolju, što je projekt u nadležnosti Dubrovačko-neretvanske županije, komunalni otpad odvozit će se na drugu lokaciju, za što je u tijeku ispitivanje najboljih opcija. Nakon potpune sanacije, bivše odlagalište prenamijenit će se u novi prostor javne namjene.

SANACIJA PLOČNIKA ISPRED CRKVE SV. VLAHA

Uvođenjem izvođača u posao započela je sanacija pločnika ispred crkve svetog Vlaha u obuhvatu od 300 metara kvadratnih.

Radovima koordinira Zavod za obnovu Dubrovnika, koji je temeljem preporuke Konzervatorskog odjela, sanaciju dijela pločnika ispred sjevernog pročelja crkve sv. Vlaha uvrstio u program obnove za 2019. godinu.

OTVOREN JAVNI WC U GRUŽU

Čistoća Dubrovnik d.o.o. završila je radove na postavljanju i opremanju novog javnog sanitarnog objekta u Gružu u neposrednoj blizini tržnice, a koji je u petak poslijepodne pušten u funkciju. Javni WC smješten je u Parku Luja Šoletića i riječ je o tipskom objektu montažne sanitarne kućice za čije postavljanje nije potrebna građevinska dozvola.
javniwc0609
Objekt je površine 14 metara kvadratnih, izvana je obložen kamenom, kako bi se i izgledom što bolje uklopilo u prostor. Vrijednost ove investicije iznosi 147 tisuća kuna + PDV.
 
Sanitarni objekt sastoji se od prostora za muškarce i žene, a svaki dio opremljen je s dvije zasebne kabine. Objekt će se spojiti na postojeću infrastrukturu te za sada neće ući u sustav naplate. Postavljanjem sanitarnog objekta u Gružu tvrtka Čistoća i ova gradska uprava odgovorili su na dugogodišnje zahtjeve građana za otvaranjem jednog takvog objekta na području velike cirkulacije ljudi.

OTVOREN NOVI VRTIĆ U MOKOŠICI

Grad Dubrovnik u novu je pedagošku godinu danas ušao s novim vrtićem „Put na more“, uređenim za četiri skupine u sklopu samostana sv. Vinka u Mokošici. Nakon funkcionalne adaptacije, vrtić je već primio prve polaznike, a svečano ga je otvorio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima.

Gradonačelnik Franković zahvalio se svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, vodstvu Dječjih vrtića Dubrovnik i nedavno osnovanog Dječjeg vrtića Pčelica, a posebno časnim sestrama samostana sv. Vinka na ustupanju prostora samostana za društvenu namjenu.
- Časne su imale ovu uistinu lijepu kuću i željele su je dati na korištenje za jednu plemenitu svrhu. Prilikom prvog razgovora odmah smo se usuglasili da bi bilo najbolje da tu bude jedan lijepi mali dječji vrtić. Uz samu zgradu ima i prostrani vanjski prostor za igru, te uređenu malu dječju dvoranu u vanjskoj jedinici. - istaknuo je gradonačelnik Mato Franković.
vrtiv0609
Ovom je prilikom gradonačelnik izrazio zadovoljstvo i sustavnim ulaganjima u kapacitete predškolskog odgoja koji predstavljaju iskorak prema ispunjenju standarda.
- Imamo puno djece i pozitivan prirast, ove godine otvaramo i nove razrede i, za razliku od cijele Hrvatske koja je u minusu, mi imamo plus od četiri razreda. Ono što nam je preostalo i na čemu predano radimo je uvođenje svih naših vrtića unutar pedagoških standarda i da broj djece u skupinama bude adekvatan. Želim istaknuti činjenicu kako smo samo u ovoj 2019. godini napravili 12 novih vrtićkih grupa, a do kraja godine ćemo otvoriti još jednu u Zatonu. U idućoj godini krećemo s izgradnjom potpuno novog vrtića u Mokošici, čime nastavljamo provođenje politike uvođenja pedagoških standarda.- zaključio je gradonačelnik Franković u svom obraćanju na otvaranju.

UKLONJENA UKUPNO 23 BANKOMATA IZ GRADA

Još dva bankomata uklonjena su sa Straduna, te ih je do sada maknuto ukupno 23 iz gradske povijesne jezgre, od čega na Stradunu ukupno njih osam. Od stupanja na snagu prvih rješenja uklonjeni SU gotovo svi sporni uređaji.

NOVA JAVNA RASVJETA U DUBRAVICI

Završeni su radovi na izgradnji nove javne rasvjete u naselju Dubravica. Na ulazu u naselje postavljeno je oko 150 metara podzemne instalacije te pet novih stupnih mjesta s energetski učinkovitim svjetiljkama, a obnovljen je i dio postojeće zračne mreže naselja. Radovi vrijedni oko 60 tisuća kuna s uključenim PDV-om provedeni su sukladno godišnjem operativnom planu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu.
dubravica0609

MOKOŠICI JAVNA GARAŽA S 206 PARKING MJESTA

Grad Dubrovnik nastavlja s rješavanjem problematike parkiranja na gradskom području. U sklopu investicija u prometnu infrastrukturu, u Ulici Bartola Kašića u Mokošici predviđena je garaža s 206 parkirališnih mjesta za koju je izrađeno idejno rješenje.

Gradnja je planirana na mjestu postojećeg parkirališta, kod nekadašnjeg okretišta autobusne linije 1A. Zbog prirode nagiba terena, građevina će se sastojati od suterena, četiri podzemne etaže i prohodnog krova. Vanjski i ukopani gabariti armiranobetonske konstrukcije su 35,26 i 43,70 metara, dok je visina od najniže točke pod zemljom 7,5 metara.
garaza20609
Kolni pristup će biti moguć samo s Ulice Bartola Kašića, a pješački pristup odvijat će se i s Ulice od Izvora. Promet unutar garaže odvijat će se jednosmjerno po etažama preko rampi, a za pješačku komunikaciju planirana su dva stubišta i osobno dizalo, koje će omogućiti nesmetano kretanje osobama s invaliditetom odnosno osobama smanjene pokretljivosti. Rješenje također predviđa pet parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Krovna etaža zamišljena je kao javna površina s društvenim i ugostiteljskim sadržajem, dok će se na njenom sjevernom dijelu urediti manji sporstski otvoreni sadržaji za košarku i dječje igralište. Ovaj dio će se i hortikulturalno urediti, što će vizualno zaokružiti cjelinu. Idejno rješenje je izradila Lea Đurović Ruso iz arhitektonskog ureda PROTO-ARCH d.o.o.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ OBIŠAO ŠKOLE U ENERGETSKOJ OBNOVI

Uoči početka nove školske godine, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji suradnika obišao je radove na energetskoj obnovi zgrada OŠ Ivana Gundulića i OŠ Marina Držića.
skolee0609
U Osnovnoj školi Marina Držića obnova napreduje sukladno utvrđenom vremenskom planu, a u tijeku su završni radovi na krovu i fasadi zgrade, izvijestila je gradonačelnika u obilasku ravnateljica Zrinka Capor. Učenici škole na Ilijinoj glavici će 9. rujna neometano krenuti u novu nastavnu godinu, a naknadno je predviđeno još postavljanje brisoleja i demontiranje građevinske skele, što neće utjecati na održavanje nastave i sigurnost djece.

Zbog opsežnijih radova u Osnovnoj školi Ivana Gundulića, u ovoj gruškoj školi i dalje traju svi ugovoreni radovi, a gradonačelnik Franković obišao ih je s ravnateljicom Vedranom Elez. Do početka nastave izvođač će završiti većinu radova unutar zgrade, nakon čega će se obnova nastaviti na fasadi i krovu.

Podsjetimo, u srpnju je započela energetska obnova dvaju škola uz sufinanciranje bespovratnim sredstvima EU fondova. Za ove dvije škole osigurano je bespovratno sufinanciranje u ukupnom iznosu od 3.023.589,26 kuna, odnosno 35% od ukupno prihvatljivih troškova koji iznose 8.689.040,28 kuna. Osim smanjenja računa za energente, ovom vrijednom investicijom u infrastrukturu učenicima i djelatnicima škole osigurat će se kvalitetniji uvjeti za provođenje nastavnog programa.
DPP