laus banner 2021 2

Četvrtak, 12 Rujan 2019 15:04

Ovogodišnji Ston Wall Marathon trčat će se 22. rujna

Program ovogodišnjeg Ston Wall Marathona u sklopu Zero Waste Blue projekta predstavljen je danas u Stonu. O maratonu su govorili zamjenica župana dubrovačko -neretvanske županije Žaklina Marević, načelnik Općine Ston Vedran Antunica, predsjednik udruge Biseri Hrvatske Željko Konosić i viša stručna suradnica u Županiji dubrovačko – neretvanskoj Luna Polić Barović.

Ston Wall Marathon ove se godine održava u sklopu Zero Waste Blue projekta čiji je glavni cilj analiza negativnih učinaka prilikom organizacije sportskih događaja. Pri tome se nastoji kod svih događanja koristiti prirodne i materijale koji se mogu reciklirati što će biti slučaj i za stonskim maratonom.

Kraj je rujna već tradicionalno rezerviran za taj maraton uz koji se trče i utrke na 15 i četiri kilometara, ove godine 22. rujna. Inače, pobjednik maratona u Stonu dobiva ulaznicu za Conquerthewallmarathon, maraton po kineskom zidu te smještaj za vrijeme utrke.

Projekt Zero Waste Blue implementira se u okviru programa INTERREG Italija-Hrvatska i kapitalizira svoga prethodnika te proširuju ‘ideju’ Zero waste-a prilikom organizacije raznih manifestacija.

Sportske manifestacije idealne su aktivnosti za primjenu instrumenata koje potiču održivi lokalni razvoj, a turističku destinaciju čine atraktivnijom tijekom cijele godine. Stoga su ciljevi ovog projekta širenje ideje Zero waste, zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativne manifestacije te kreacija zajedničkog proizvoda Zero Waste Blue sport events brand. Jedan od ciljeva projekta je produljenje turističke sezone kroz provedbu održivih, tzv. zelenih sportskih događaja na lokalitetima značajne kulturne i/ili prirodne baštine u Italiji i Hrvatskoj. Projekt pridonosi novoj suradnji svih partnera na projektu, a zajedničkim radom doći će se i do novih turističkih proizvoda korisnih za lokalni ekonomski razvoj.

Zahvaljujući ovom projektu Ston Wall Marathon uz pozitivne utjecaje na promociju destinacije te zdravlje ljudi, dobiva i ekološku komponentu jer se smanjuju negativni utjecaji na okoliš prilikom organizacije manifestacije. Tako će ove godine plastične čaše zamijeniti čaše od biorazgradivog materijala kao i tanjuri te pribor za jelo, na utrci se neće koristiti plastične boce već će se koristiti voda iz vodovoda u velikim bocama, brojevi za trkače će biti napravljeni od posebnih materijala bez teških metala s certifikatom, majice za trkače neće biti od sintetike već od pamuka, medalje će biti izrađene od prirodnog materijala - kamena baš kao i nagrade za pobjednike. Pobjednici će također dobiti suvenire koje su izrađivala djeca s posebnim potrebama iz udruge „Djeca Pelješca“, a na utrci će se koristiti proizvodi lokalnih proizvođača koji će smanjiti logističke troškove i CO2 emisiju.

Monumentalne zidine i netaknuta priroda i dalje će privlačiti brojne trkače, a zahvaljujući ovom projektu omogućen je daljnji održiv razvoj manifestacije uz minimalizaciju nepovoljnih učinaka za okoliš.

zerowastebluelogo

DPP

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020