Ispiši ovu stranicu
Utorak, 17 Rujan 2019 19:38

Projekt „4U4K” za očuvanje konavoske kulturne baštine

Projekt „4U4K” za očuvanje konavoske kulturne baštine Foto: Općina Konavle

U Zavičajnom muzeju Konavala i Sveučilištu u Dubrovniku do 20. rujna održava se međunarodni projekt konzervacije i restauracije 4 Universities 4 Konavle – Implementing collection care project.

Projekt su, uz Sveučilište u Dubrovniku, organizirala tri partnerska sveučilišta University of Applied Arts Vienna (Austrija), University of Technology, Arts, Sciences, CICS – Köln (Njemačka), Hungarian University of Fine Arts (Mađarska) u suradnji s Muzejima i galerijama Konavala. Pod vodstvom iskusnih stručnjaka studenati navedenih Sveučilišta provode mjere zaštite, očuvanja i prezentiranja konavoske bogate kulturne baštine u skladu s načelima konzervatorsko-restauratorske struke.

Projekt je podijeljen u različite tematske cjeline koje obrađuju tri radne grupe sastavljene od studenata i profesora iz Hrvatske i inozemstva. Dvije grupe bave se očuvanjem radova i vezova zbirke Jelke Miš i etno lutaka u Muzeju pod vodstvom Katalin Orosz (Mađarska) i Peters Laura (Nemačka). Treća grupa pod voditeljstvom Tanje Kimmel (Austrija) riješila je problem izložbenog postava s naglaskom na različite metode izlaganja dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih muzejskih predmeta.

Cilj ovoga projekta je ukazati na važnost uključivanja lokalne zajednice, sveučilišta i međunarodnih institucija u zajedničkom cilju očuvanja baštine koja predstavlja kulturni identitet konavoskog kraja, a čije je vrijednosti potrebno sačuvati za buduće generacije.

Projekt je nastao na temelju izrazito pozitivnih dosadašnjih iskustava Erasmus programa razmjene stručnjaka i studenata iz područja konzervacije i restauracije tekstila te kao takav predstavlja prvi međunarodni projekt zaštite tekstilnih umjetnina na području Hrvatske pokrenut suradnjom stručnjaka s domaćih i stranih sveučilišta. Važno je spomenuti kako je studij Odjela za umjetnost i restauraciju na Sveučilištu u Dubrovniku jedinstven u Hrvatskoj i široj regiji po tome što nudi obrazovanje i specijalizaciju za konzervator - restauratora tekstila.

U nastojanju da se konzervatorsko -restauratorska struka afirmira u kulturnoj javnosti, projekt restauracije 4 Universities 4 Konavle – Implementing collection care project predstavlja primjer uspješne prakse međuinstitucionalne suradnje u očuvanju baštine kroz praktični rad studenata u funkciji razvoja novih znanja, vještina i sposobnosti te stjecanja neizmjernog iskustva suradnjom sa stranim stručnjacima i kolegama na terenu.

Zavičajni muzej Konavala koji djeluje u sklopu ustanove Muzeji i galerije Konavala jedinstveni je muzej u Hrvatskoj koji čuva bogatu etnografsku zbirku autentičnih predmeta konavoskoga kraja. Posebnu vrijednost ima ostavština Vezilačke udruge Cavtat koja je djelovala u Cavtatu do Drugog svjetskog rata pod vodstvom Jelke Miš. Zbirku čine mnogobrojne uzornice narodnoga veza na papirnatim podlogama iz Hrvatske i susjednih zemalja koje je Jelka Miš marljivo prikupljala i dokumentirala.

DPP