lausnekretninebanner

Srijeda, 18 Rujan 2019 22:15

Sporazum: Obitelj Glavočić napustila stan u staroj školi u Župi

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli, pročelnik jedinstvenog odjela Jure Marić i ravnatelj Osnovne škole Župa dubrovačka Jurkić primili su danas u općinskim prostorijama Zdravka Glavočića na temu rješavanja problema korištenja stana u staroj zgradi OŠ na Kantulama.

Općina, škola i obitelj Glavočić postigli su miran sporazum kojim su izbjegnuti dugogodišnji sudski sporovi te je obitelji Glavočić, sukladno dogovoru, nakon rješavanja vlastitog stambenog pitanja iselila iz prostorija škole. Svi su izrazili zadovoljstvo mirnim rješavanjem spora jer je, s obzirom na povećanje broja djece, promjene u odgojno obrazovnom procesu te kroničan nedostatak prostora ovo izrazito važno za omogućavanje nastavka jednosmjenskog rada u OŠ Župa dubrovačka.

Za navedene prostore već je izrađen projekt preuređenja tj. vraćanja u prvobitno stanje čime škola dobiva dvije dodatne učionice i time makar privremeno rješava gorući problem nedostatka prostora za normalno odvijanje nastave. Škola je krenula u rekonstrukciju i adaptaciju tog prostora.

„Ovo je još jedna od privremenih mjera koja će donekle olakšati i omogućiti normalno izvođenje nastave, ali potrebno je u što kraćem vremenu realizirati dogradnju zgrade osnovne škole na Mljekari kao trajno rješenje. U tu svrhu Općina Župa dubrovačka je već izdvojila miliju i pol kuna i realizirala kupnju zemljišta kraj postojeće zgrade na Mljekari te financirala i dovršila postupak izrade i donošenja Urbanističkog plana Školski centar čime se stvorila podloga za izradu kvalitetne projektne dokumentacije kako bi se mogla iskoristiti sredstva EU kako za projektnu dokumentaciju tako i za samu gradnju.

Na predmetnom zemljištu predviđena je dogradnja osnovne škole i izgradnju tople veze između glavne zgrade i nove dvorane. Navedenim radovima omogućilo bi se potrebno povećanje kapaciteta škole za nastavak izvođenje jednosmjenskog rada kao i normalna komunikacija s dvoranom neovisno o vremenskim uvjetima. Stoga se nadamo da će Dubrovačko-neretvanska županija pod čijom nadležnošću je osnovna škola sukladno dogovoru pokrenuti postupak izrade projektne dokumentacije.” - piše u priopćenju iz Općine Župa dubrovačka.

Inače, Osnovna škola Župa dubrovačka sa svojih 850 učenika među većim je školama u Dubrovačko -neretvanskoj županiji, a ove godine ima preko stotinu prvašića raspoređenih u pet razreda, a rastom broja učenika rastu i potrebe za produženim boravkom te je ove godine u cjelodnevnom boravku 77 djece raspoređenih u dvije grupe.

„S obzirom na smanjenje mogućnosti županijskog proračuna od ove nastavne godine financiranje će se provoditi na način da će 75% troškova pokrivati Općina Župa dubrovačka, dok će Županija izdvojiti 25% sredstava za ovu namjenu. Tako će Općina Župa dubrovačka na godišnjoj razini za održavanje nastave produženog boravka prvih i drugih razreda od ove nastavne godine izdvajati gotovo pola milijuna kuna, a sve u svrhu kvalitetnog provođenja nastave.” - piše u priopćenju iz Općine Župa dubrovačka.

D.M.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020